W kuchni Dzień Dobry TVN poczuliśmy woń budyniowych wypieków, które według własnych przepisów przygotował dla nas Robert Harna. Na naszym stole pojawiły się: miodownik z masą budyniową i orzechami w karmelu, karpatka z budyniem śmietankowym i białą czekoladą z konfiturą malinową, domowe pączki, a także bajaderki czekoladowe z budyniem.
W kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje przepisów na pączki w różnych wersjach - słodkich i wytrawnych. Jednak zawsze przed tłustym czwartkiem pojawiają się kolejne, tym razem według Mariety Mareckiej. Jak zrobić pączki z ricotty?
Tłusty czwartek bez pączka? Dla wielu osób - nie ma takiej opcji! Są uwielbiane niemal przez każdego i nie tylko w ten jeden dzień roku. Dlatego dobry i sprawdzony przepis na pączki jest na wagę złota. Najlepsze przepisy? W kuchni Dzień Dobry TVN! Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku, na słodko, wytrawnie, w wersji wegańskiej, bezglutenowej, keto i wielu innych.
Osoby na diecie ketogenicznej wiedzą, jak ciężko jest wytrwać w postanowieniu. Zwłaszcza w takie święta jak tłusty czwartek, kiedy wszyscy cieszą się smakiem pysznych pączków. Mamy jednak dobrą wiadomość - keto-pączki istnieją i można je zrobić samodzielnie w domu. Sprawdź prosty przepis
Pączki na słodko z różanym nadzieniem to klasyka znana wielu pokoleniom. Obecnie klasyczne pączki to właśnie te z różaną konfiturą. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał jak przygotować tradycyjne pączki na słodko. Sprawdź przepis.
Pączki na słono wracają do łask. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pączki na słono z wędzoną kaczką i kremowym pasztetem, idealne na tłusty czwartek i nie tylko. Sprawdź, jak zrobić je samodzielnie w domu.
Dawniej pączki podawano na słono, z boczkiem i słoniną. Współcześnie bardziej popularne są pączki na słodko. Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swój przepis na pączki na słono z wędzonym pstrągiem, chrzanem i koprem. Sprawdź, jak je zrobić.
Tłusty czwartek to jedna z najchętniej kultywowanych w naszym kraju tradycji. Trudno jest znaleźć osobę, która by w tym dniu nie zjadła chociaż jednej słodkości. Szczególnie chętnie jedzone są wówczas faworki (chrusty), pączki czy tak zwane róże karnawałowe. W naszym studiu o historii tej pysznej tradycji opowiedział dziennikarz Paweł Loroch.
Dawniej pączki wcale nie kojarzyły się ze słodką marmoladą. Podawane były ze skwarkami i boczkiem, jednak takie nadzienia odeszły już do lamusa. Kolejnym tradycyjnym nadzieniem była kwaskowata marmolada czy dżem różany. Czym jeszcze warto nadziewać pączki na tłusty czwartek?
Pączki twarogowe to idealny sposób, aby przemycić nieco zdrowych składników do przysmaków, które jemy z okazji karnawału i tłustego czwartku. Dzięki obecności białego sera podnosimy w pączkach ilość białka, które jest ważne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sprawdź, jak je przygotować.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje urzęduje Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik z okazji tłustego czwartku przygotował dla nas tradycyjne pączki i faworki. Co lubicie bardziej? Pączki czy faworki? I czy robicie je własnoręcznie? :)
Andrzej Polan udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że pączki można przygotować na słono i są tak samo dobre, jak ich słodcy bracia. Obok pączków wiedeńskich na słono z młodymi warzywami i serem przygotował także: pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem oraz polskie pomidory z kurczakiem, sałatką z ogórka zielonego i młodego groszku. Pycha!
Z konfiturą różaną, dżemem, budyniem, a nawet likierem. Lukrowany, posypany cukrem pudrem lub pomarańczową skórką. Wszystkie są pyszne, zwłaszcza w tłusty czwartek, dlatego wszyscy jemy w tym dniu pączki. Ale jak zrobić idealnego pączka? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer postanowił zmierzyć się z tym trudnym wyzwaniem. Zobaczcie, jak poradził sobie rozczynem na pączki i ciastem! Co mu wyszło z tego mieszania? Co można znaleźć w pączku, oprócz konfitury, i jak się "szprycuje" pączki? :)
Pączki, faworki i oponki - to dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował Piotr Kucharski. A to wszystko z okazji tłustego czwartku. Zapomnijmy więc dzisiaj o diecie i bierzmy się do jedzenia tych smakowitości! Smacznego! :)