Pączki na słono z wędzonym pstrągiem, chrzanem i koprem według przepisu Sebastiana Olmy

Pączki z wędzonym pstrągiem
Pączki na słono z wędzonym pstrągiem, chrzanem i koprem według przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: Jakub Kamiński/East News
Dawniej pączki podawano na słono, z boczkiem i słoniną. Współcześnie bardziej popularne są pączki na słodko. Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swój przepis na pączki na słono z wędzonym pstrągiem, chrzanem i koprem. Sprawdź, jak je zrobić.

Pączki na słono z wędzonym pstrągiem - składniki na ciasto i farsz

Składniki na ciasto do pączków na słono:

  • 360 g mleka zwykłego
    • 180 g cukru
      • 60 g drożdży świeżych
        • 300 g jajek
          • 300 g żółtek
            • 1200 g mąki pszennej
              • natka pietruszki, bazylia, kolendra po pęczku
                • 240 g masła
                  • łyżka soli
                    • świeżo mielony pieprz

                      Składniki na nadzienie do pączków z wędzonym pstrągiem:

                      • mała łyżka soli
                        • 3 cytryny
                          • 100 g chrzanu w słoiczku
                            • 250 g serka śmietanowego twarogowego naturalnego
                              • 200 g filetu wędzonego pstrąga
                                • duży pęczek koperku świeżego
                                  • 50 g kawioru czerwonego lub czarnego

                                    Sposób przygotowania pączków na słono z wędzonym pstrągiem

                                    Sposób przygotowania ciasta na słone pączki

                                    Po pierwsze przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

                                    Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn, posiekane świeże zioła i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane podziel je na kulki po 50 g, a następnie gotowe kulki zostaw, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.

                                    Sposób przygotowania nadzienia z wędzonego pstrąga do pączków

                                    Gotowe i upieczone pączki przetnij na dwie równe części. Serek śmietankowy wymieszaj ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i chrzanem w słoiczku. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na przeciętą dolną część pączka. Na krem ułóż kawałki wędzonego pstrąga i filet z cytryny. Na górnej część zrób dokładnie tak samo, ale już mniej - tylko w formie dekoracji.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Sebastian Olma

                                    Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana