Bita śmietana - najlepsze przepisy
Zanim przejdziemy do pysznych, śniadaniowych propozycji Sebastiana Olmy, polecamy nasze, sprawdzone przepisy na idealną bitą śmietanę, również w wersji wegańskiej, a także na różne desery z jej dodatkiem.
- Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Andrzej Polan zdradza sprawdzony przepis
- Przepis na bitą śmietanę z mleka krowiego i napojów roślinnych
- Przepisy na gofry z bitą śmietaną
- Grillowane banany z lodami i bitą śmietaną
- Deser - bałagan. Przepis na wegański eton mess
- Przepisy na tort bezowy z malinami i mascarpone oraz truskawkami i bitą śmietaną
- Ciasto kubanka, czyli pyszny przepis na fuzję smaków
Śniadaniowe rurki z bitą śmietaną, czekoladą i orzechami - przepis
Składniki na ciasto cygaretkowe:
- masło - 250 g,
- cukier puder - 250 g,
- białko - 250 g,
- mąka - 250 g.
Przygotowanie rurek:
- Cukier utrzyj razem z masłem na jednolitą masę, dodaj białka, mąkę i dalej ucieraj. Gładką masę rozłóż na sylikonową matę w kształt prostokąta, aby później można było zwinąć rolki.
- Wstaw do piekarnika na kilka minut do temp. 220 st. Piecz, aż nabierze złotego koloru, wyjmij i dopóki jest ciepłe, uformuj rolki.
Składniki na nadzienie i dodatki do rurek:
- słodka śmietana 36% - 1 l,
- cukier puder - 200 g,
- czekolada mleczna - 200 g,
- orzechy laskowe - 50 g.
Przygotowanie całości:
- W misce ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i nabij rurkę kremem.
- Końcówkę rurki zamocz w rozpuszczonej na kąpieli wodnej czekoladą i posyp pokruszonymi orzechami laskowymi.
Naleśniki gryczane z toffi, kremowym twarogiem i jabłkami - przepis
Składniki na sos toffi:
- cukier brązowy - 250 g,
- śmietana słodka kremówka - 125 ml,
- masło - 125 g,
- sól - 1 łyżka.
Przygotowanie sosu toffi:
W rondelku umieść masło i cukier, rozpuść na małym ogniu składniki i dodaj śmietanę. Gotuj, aż całość zgęstnieje i dodaj łyżkę soli. Gotowy sos odstaw do ostudzenia.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- mleko - 250 ml,
- jajko - 2 szt.,
- olej - 50 ml,
- sól - 1 mała łyżka,
- mąka gryczana - 125 g.
Przygotowanie naleśników:
- W misce wymieszaj mleko, jajko, olej, sól i mąkę gryczaną. Ciasto powinno mieć gęstą i zwartą konsystencję.
- Naleśniki smaż na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż naleśniki na talerz.
Nadzienie do naleśników:
- serek twarogowy - 200 g,
- kwaśna śmietana 18% - 100 g,
- imbir marynowany - 20 g,
- cukier - 2 łyżki duże.
Przygotowanie:
Serek twarogowy przełóż do miski, dodaj do niego śmietanę kwaśną, posiekany imbir i cukier. Masa po wymieszaniu powinna być jak roztopione masło, aby można było smarować naleśniki. Naleśniki smaruj jedną warstwą, a następnie zwiń w rulon tak, aby po przecięciu można było zobaczyć zwinięcie "ślimaka".
Składniki na jabłka do naleśników:
- jabłka twarde - 2 sztuki,
- cukier - 2 łyżki,
- masło - 50 g,
- sok jabłkowy - 50 ml,
- cukier puder,
- mięta do dekoracji.
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę grubości 1 cm, podsmaż na patelni dodając cukier, masło i sok jabłkowy. Gorące jabłka przełóż na talerz i ułóż na nim przekrojone naleśniki. Całość posyp cukrem pudrem i polej sos toffi.
Francuskie tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką - przepis
Składniki:
- jajko - 2 szt.,
- przyprawy w proszku (cynamon, imbir, kardamon) po małej łyżce,
- słodka śmietana - 100 ml,
- cukier zwykły - 1 mała łyżka,
- mleko - 100 ml,
- brioche mała - 1 szt.,
- klarowane masło - 50 g,
- gruszka - 2 szt.,
- masło - 50 g,
- sok jabłkowy - 100 ml,
- ricotta naturalna - 100 g,
- cytryna - 1 szt.,
- syrop klonowy - 50 ml,
- mięta do dekoracji - 1 mały pęczek.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj jajko z dodatkiem przypraw w proszku (cynamonu, imbir i kardamonu), słodką śmietaną i cukrem. Kromkę chałki zamocz na kilka sekund w mleku, a następnie w mieszance jajecznej.
- Tosty smaż na klarowanym maślę z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Po usmażeniu przełóż tosty na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gruszkę potnij na ćwiartki, za pomocą noża pozbądź się środka, posyp cukrem i obsmaż na patelni, na której wcześniej się smażyły gofry na złoty kolor, dodaj masło i sok owocowy.
- Na talerzu ułóż tosty, posmaruj ricottą (do ricotty dodaj skórkę z cytryny), ułóż kawałki gruszki i przykryj drugą kromką. Całość polej syropem klonowym i udekoruj liśćmi mięty.
Autor: Luiza Bebłot/Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Artsanova/GettyImages