Ciasto kubanka, czyli pyszny przepis na fuzję smaków

Ciasto kubanka
Ciasto kubanka - przepis
Źródło: ZinkPhoto/Getty Images
Ciasto kubanka to istna fuzja smaków - połączenie kakaowego biszkoptu, domowego kremu budyniowo-czekoladowego, dwóch rodzajów herbatników i konfitury porzeczkowej. Całość jest dodatkowo zwieńczona bitą śmietaną. Sprawdź przepis na ciasto kubanka.

Ciasto kubanka - przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
    • około 130 g cukru,
      • cukier wanilinowy – jedna paczka 8 g,
        • łyżeczka proszku do pieczenia,
          • 70 g mąki pszennej,
            • 3 łyżki kakao.

              Składniki na poncz:

              • 100 ml mocnej kawy,
                • 50 ml wódki lub rumu (można pominąć, zwłaszcza jeśli deser ma być dla dzieci).

                  Składniki na krem czekoladowy:

                  • 2 żółtka,
                    • 3 łyżki cukru,
                      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                        • 2 łyżki mąki pszennej,
                          • 500 ml mleka,
                            • 200 g miękkiego masła,
                              • 4 płaskie łyżki gotowego kremu czekoladowo-orzechowego (taki jak na kanapki).

                                Przepisy Andrzeja Polana

                                Źródło: Dzień Dobry TVN
                                Kulinarna podróż z Polanem
                                Kulinarna podróż z Polanem
                                Szparagowy zawrót głowy
                                Szparagowy zawrót głowy
                                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                                Wigilijne potrawy Polana
                                Wigilijne potrawy Polana
                                Pizza a la Polan
                                Pizza a la Polan
                                Kuchnia winogronowa
                                Kuchnia winogronowa

                                Pozostałe składniki:

                                • po 16 sztuk herbatników kakaowych i maślanych,
                                  • konfitura z czarnej porzeczki,
                                    • bita śmietana – ubić (przepis) lub kupić gotową.

                                      Ciasto kubanka - sposób przygotowania

                                      1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do jednego naczynia.
                                        1. Piekarnik ustawić na nagrzewanie – 160 stopni.
                                          1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać biały cukier i cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, dodawać po kolei żółtka.
                                            1. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
                                              1. Ciasto przelać do formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30-40 min w temp. 170 stopni z termoobiegiem, 180 stopni z grzałką góra/dół.
                                                1. Po upieczeniu biszkopt na ciasto kubanka wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
                                                  1. Teraz czas na krem budyniowy. Żółtka, cukier i mąki zmiksować z 250 ml mleka.
                                                    1. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka przelać zmiksowane składniki i ponownie zagotować.
                                                      1. Budyń przykryć folią spożywczą, aby stykała się z jego powierzchnią – dzięki temu nie powstanie na nim kożuch. Odstawić do wystudzenia.
                                                        1. Masło utrzeć mikserem na puch. W trakcie miksowania, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
                                                          1. Następnie dodać krem czekoladowo-orzechowy i miksować do momentu dokładnego połączenia wszystkich składników.
                                                            1. Ostygnięty biszkopt nasączyć ponczem, czyli kawą wymieszaną z alkoholem.
                                                              1. Następnie na nasączony biszkopt wyłożyć warstwę czekoladowego kremu.
                                                                1. Na kremie ułożyć warstwę jasnych herbatników – jeden obok drugiego.
                                                                  1. Biszkopty posmarować konfiturą porzeczkową (opcjonalnie dżemem).
                                                                    1. Warstwę porzeczkową przykryć ciemnymi herbatnikami.
                                                                      1. Całość przykryć bitą śmietaną i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
                                                                        1. Ciasto kubanka można dodatkowo posypać, np. posypką czekoladową czy ciemnym kakao.
                                                                          1. I gotowe!

                                                                            Przepisy na pyszności pasujące do ciasta kubanka

                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości