Wpisywanie tradycyjnych, regionalnych potraw na Listę Produktów Tradycyjnych powoduje, że zwraca się na nie większą uwagę i więcej osób decyduje się je spróbować, a nawet samodzielnie przygotować. Dzięki temu kulinarne pomysły Polaków z przeszłości nie odchodzą w niepamięć.
Różnice kulturowe
Kisiel owsiany - co to za potrawa?
Na Podlasiu nie brakuje wielu różnych, regionalnych pyszności. Niektóre z nich przyrządzane były i niekiedy nadal są na bardzo niewielkich obszarach. Dobrym przykładem jest właśnie kisiel owsiany. W Moszczonie Pańskiej, wsi w pow. siemiatyckim do dziś gotuje się kisiel z owsa. Jest to potrawa typowo wigilijna, postna. Kiedyś kisiel ten wyrabiany był na mące owsianej. Dziś powstaje w nieco prostszy sposób, na bazie płatków owsianych, zakiszonych drożdżami lub zakwasem chlebowym i ugotowany z wodą – dzięki tym zabiegom uzyskuje konsystencję bardzo gęstego kisielu. To inny kisiel, niż ten, który przygotowujemy z marketowej torebki. Ma dużo bardziej zwartą, galaretkowatą strukturę. Kisiel owsiany podawany jest po wystudzeniu i stężeniu, z różnymi dodatkami, najczęściej z cebulą, skwarkami, cukrem, ale też z syropami owocowymi czy samymi owocami.
Kisiel owsiany - przepis
Składniki:
- Płatki owsiane – 0,5 kg,
- woda – 1,5 l,
- zakwas chlebowy - łyżka,
- olej rzepakowy - 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wrzucić do przegotowanej, wystudzonej wody, dodać łyżkę zakwasu.
- Odstawić na 12 godzin, a po tym czasie odcedzić.
- Na dno garnka wlać olej, następnie odcedzoną, nasiąkniętą płatkami owsianymi wodę.
- Dodać sól i gotować około minuty, do zagotowania.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę wylać do mokrych salaterek.
- Tak przygotowany kisiel owsiany podawać z dowolnymi dodatkami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Fizioły, czyli prosty przepis na długie wieczory
- Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - prosty przepis z Warmii
- Przepis na ruchanki. Czy znasz tę smaczną potrawę kaszubską o zaskakującej nazwie?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Onet Białystok
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF