Kisiel owsiany - przepis na tradycyjną, oryginalną potrawę z Podlasia

Kisiel owsiany
Kisiel owsiany - przepis na potrawę z Podlasia
Źródło: Aksana Ban/Getty Images
Pod koniec kwietnia do Listy Produktów Tradycyjnych ministra rolnictwa i rozwoju wsi dopisano trzy kolejne produkty regionalne z woj. podlaskiego. Są to busłowe łapy, karp knyszyński i podlaski kisiel owsiany. Bohaterem artykułu jest ten ostatni. Jak zrobić kisiel owsiany? Sprawdź tradycyjny przepis.

Wpisywanie tradycyjnych, regionalnych potraw na Listę Produktów Tradycyjnych powoduje, że zwraca się na nie większą uwagę i więcej osób decyduje się je spróbować, a nawet samodzielnie przygotować. Dzięki temu kulinarne pomysły Polaków z przeszłości nie odchodzą w niepamięć.

Różnice kulturowe

DD_20211009_Dzikowska_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śladami rdzennych mieszkańców Ameryki
Śladami rdzennych mieszkańców Ameryki
Japońskie korzenie polskiej aktorki
Japońskie korzenie polskiej aktorki
Brazylijka na tropie polskich korzeni
Brazylijka na tropie polskich korzeni
Osi Ugonoh z "Top Model" o korzeniach, rodzinie i rasizmie. "Czuję się Polką, ale też czuję się Nigeryjką. Chodzi o to, by celebrować różnorodność"
Osi Ugonoh z "Top Model" o korzeniach, rodzinie i rasizmie. "Czuję się Polką, ale też czuję się Nigeryjką. Chodzi o to, by celebrować różnorodność"
Duchowa podróż do rdzennych mieszkańców Ameryki
Duchowa podróż do rdzennych mieszkańców Ameryki

Kisiel owsiany - co to za potrawa?

Na Podlasiu nie brakuje wielu różnych, regionalnych pyszności. Niektóre z nich przyrządzane były i niekiedy nadal są na bardzo niewielkich obszarach. Dobrym przykładem jest właśnie kisiel owsiany. W Moszczonie Pańskiej, wsi w pow. siemiatyckim do dziś gotuje się kisiel z owsa. Jest to potrawa typowo wigilijna, postna. Kiedyś kisiel ten wyrabiany był na mące owsianej. Dziś powstaje w nieco prostszy sposób, na bazie płatków owsianych, zakiszonych drożdżami lub zakwasem chlebowym i ugotowany z wodą – dzięki tym zabiegom uzyskuje konsystencję bardzo gęstego kisielu. To inny kisiel, niż ten, który przygotowujemy z marketowej torebki. Ma dużo bardziej zwartą, galaretkowatą strukturę. Kisiel owsiany podawany jest po wystudzeniu i stężeniu, z różnymi dodatkami, najczęściej z cebulą, skwarkami, cukrem, ale też z syropami owocowymi czy samymi owocami.

Kisiel owsiany - przepis

Składniki:

  • Płatki owsiane – 0,5 kg,
  • woda – 1,5 l,
  • zakwas chlebowy - łyżka,
  • olej rzepakowy - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wrzucić do przegotowanej, wystudzonej wody, dodać łyżkę zakwasu.
  2. Odstawić na 12 godzin, a po tym czasie odcedzić.
  3. Na dno garnka wlać olej, następnie odcedzoną, nasiąkniętą płatkami owsianymi wodę.
  4. Dodać sól i gotować około minuty, do zagotowania.
  5. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji masę wylać do mokrych salaterek.
  6. Tak przygotowany kisiel owsiany podawać z dowolnymi dodatkami.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości