Przepis na fizioły
Fizioły to bardzo prosta potrawa, która pojawia się na wielu małopolskich stołach, zwłaszcza w okresie świąteczno-noworocznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ją kiedy indziej. Poniżej opcja mięsna, wegetariańska i wegańska.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej białej fasoli grzyby: 2 garści świeżych, np. kurki i dosłownie kilka suszonych około 40-50 dkg wybranej dobrej wędzonki, np. boczek, wiejska kiełbasa 3 szklanki płynu, np. bulion warzywny lub zwykła woda z przyprawami szklanka wędzonych śliwek 2 ząbki czosnku pół cebuli gałązka świeżego tymianku sól, pieprz, cząber.
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby zalać ciepła wodą i moczyć około pół h.
- Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojoną wędzonkę i zarumienić.
- Do zarumienionej wędzonki dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
- Dolać bulion i wodę z moczenia grzybów razem z pokrojonymi grzybami.
- Dodać gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotować esencjonalny wywar, około 20 min.
- Na osobnej patelni podsmażyć na maśle świeże grzyby.
- Do wywaru dodać ugotowaną fasolę i podsmażone grzyby. Wszystko wymieszać.
- Doprawić sporą ilością pieprzu, cząbrem i nieco solą.
Smacznego! Rozgrzewające fizioły są idealne na długie, jesienne i zimowe wieczory.
W opcji wegetariańskiej wędzonkę mięsną można zastąpić wędzonym tofu, oscypkiem lub innym dobrym serem. Dodatkowo doprawić można granulowaną papryką wędzoną.
W opcji wegańskiej produkty zwierzęcego pochodzenia można zastąpić suszonymi pomidorami, rzepą, wędzoną papryką.
Wypróbuj także inne przepisy na specjały polskich regionów:
- Przepis na bombolki, czyli podhalańskie placki z miodem
- Pierekaczewnik - przepis na tradycyjne danie tatarskie
- Przepis na ruchanki. Czy znasz tę smaczną potrawę kaszubską o zaskakującej nazwie?
- Proziaki. Przepis na proste danie z Podkarpacia
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: