Najnowsze

Fizioły, czyli prosty przepis na długie wieczory

Najnowsze

Autor:
Diana
Ryściuk
Getty ImagesGetty Images

Fizioły to kolejna w naszej kuchni polska potrawa regionalna. Tym razem kulinarna wędrówka smaków prowadzi nas na Podhale. Sprawdź prosty przepis na danie na bazie wędzonych śliwek, fasoli i mięsa, które oczywiście można zastąpić oraz stworzyć fizioły w wersji wege i wegan.

Przepis na fizioły

Fizioły to bardzo prosta potrawa, która pojawia się na wielu małopolskich stołach, zwłaszcza w okresie świąteczno-noworocznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ją kiedy indziej. Poniżej opcja mięsna, wegetariańska i wegańska.

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej białej fasoli grzyby: 2 garści świeżych, np. kurki i dosłownie kilka suszonych około 40-50 dkg wybranej dobrej wędzonki, np. boczek, wiejska kiełbasa 3 szklanki płynu, np. bulion warzywny lub zwykła woda z przyprawami szklanka wędzonych śliwek 2 ząbki czosnku pół cebuli gałązka świeżego tymianku sól, pieprz, cząber.

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby zalać ciepła wodą i moczyć około pół h.
  • Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojoną wędzonkę i zarumienić.
  • Do zarumienionej wędzonki dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
  • Dolać bulion i wodę z moczenia grzybów razem z pokrojonymi grzybami.
  • Dodać gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotować esencjonalny wywar, około 20 min.
  • Na osobnej patelni podsmażyć na maśle świeże grzyby.
  • Do wywaru dodać ugotowaną fasolę i podsmażone grzyby. Wszystko wymieszać.
  • Doprawić sporą ilością pieprzu, cząbrem i nieco solą.

Smacznego! Rozgrzewające fizioły są idealne na długie, jesienne i zimowe wieczory.

W opcji wegetariańskiej wędzonkę mięsną można zastąpić wędzonym tofu, oscypkiem lub innym dobrym serem. Dodatkowo doprawić można granulowaną papryką wędzoną.

W opcji wegańskiej produkty zwierzęcego pochodzenia można zastąpić suszonymi pomidorami, rzepą, wędzoną papryką.

Wypróbuj także inne przepisy na specjały polskich regionów:

Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości