Przepis na ruchanki. To danie króluje w tłusty czwartek na Kaszubach. Czy znasz tę potrawę?

Nasi przodkowie mieli fantazję! Nie tylko, gdy wymyślali kolejne potrawy z mniej lub bardziej dostępnych składników, ale również podczas ich nazywania. W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na regionalne dania o całkiem zabawnych nazwach. Do tego radosnego grona zdecydowanie zaliczają się ruchanki, nazywane również ruchańcami. Co to za potrawa? Poznaj najlepsze przepisy!

Ruchanki – co to za potrawa?

Ruchanki, nazywane również ruchańcami lub anielskimi ruchańcami, to płaskie, smażone placuszki z ciasta chlebowego. Pochodzą z kuchni kaszubskiej. Wpisane są na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego, gdzie określony został nawet rozmiar tych placków. Ich średnica powinna wynosić około 5-7 cm, a grubość ok. 0,5 cm.

Dawniej robione były z tego, co zostało po robieniu chleba – resztek żytniego ciasta chlebowego. Były jedzone głównie na śniadanie, czasem z wkładką z jabłka, podobnie, jak racuchy. Obecnie częściej przygotowywane są z mąki pszennej. Znacznie skraca to czas wyrastania ciasta.

Co do samej nazwy, jest kilka tez. Jedna z nich głosi, że wzięła się od dawnego określenia na wyrabianie ciasta, czyli jego "wyruchanie". Druga nawiązuje do pracy drożdży, czyli ruchu, jaki muszą wykonać, aby ciasto porządnie wyrosło.

Ruchanki – przepis krok po kroku

Na początek tradycyjny przepis na ruchanki z mąki żytniej. Wymaga wcześniejszego przygotowania żytniego zaczynu drożdżowego.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki żytniej
  • 0,5l mleka
  • 3 jajka
  • 70g masła
  • łyżka cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wsypać do miski.
  2. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w lekko podgrzanym mleku.
  3. Rozpuszczone drożdże wlać do mąki, wymieszać i przykryć wilgotną ściereczką. Następnie zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na długo: od 8 godzin wzwyż.
  4. Po upływnie co najmniej 8 godz. dodać do wyrośniętego ciasta roztrzepane jajka, rozpuszczone masło i sól.
  5. Wszystko dobrze wymieszać i wyrabiać kilka minut do uzyskania puszystego, jednolitego ciasta. Następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia - tym razem tylko na pół godziny.
  6. W międzyczasie obrać dobre jabłko i pokroić w dużą kostkę.
  7. Ruchanki smażyć na gorącym tłuszczu. Kawałki jabłka kłaść na surową stronę już na patelni.
  8. Po usmażeniu odsączać placki na papierowych ręcznikach.
  9. Można podawać posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem, jogurtem lub czym tylko dusza zapragnie.

Dzinnik Darius/Getty Images

Ruchanki z mąki pszennej z jabłkiem – przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
  • mniej niż 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać, ale nie zagotować.
  2. Na małej patelni rozpuścić masło.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, jajka i sól.
  4. Do miski z mąką wlać około 300 - 350 ml mleka i rozpuszczone masło.
  5. Do pozostałego mleka dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać, by drożdże się rozpuściły.
  6. Drożdże odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
  7. W międzyczasie można obrać i pokroić jabłka na talarki lub kostki.
  8. Po 15 minutach dodać zaczyn drożdżowy do reszty ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na kolejne 15 minut w ciepłym miejscu.
  9. Na samym końcu, tuż przed smażeniem, do ciasta dodać jabłka i dobrze wymieszać.
  10. Ruchanki smażyć na oleju najpierw z obu stron, a po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
  11. Podawać same lub z dowolnymi dodatkami.

Zobacz też:

Zobacz video: Roślinna kuchnia regionalna

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości