Pączki i tłusty czwartek
Dlaczego warto zrobić pączki w domu?
W tłusty czwartek na rynku dostępne będą pączki za złotówkę czy 2 zł, jednak ich skład może pozostawiać wiele do życzenia. Z kolei za naprawdę dobre pączki trzeba będzie zapłacić od 5 do 15 zł. Aby zaoszczędzić i mieć pewność co do jakości wypieku, warto zdecydować się na własny wyrób.
Przedstawiamy klasyczny przepis na pączki od Bartka Boratyna, które można wykonać bez wydania fortuny. Przedstawione średnie ceny produktów pochodzą z najpopularniejszych sieci handlowych (oczywiście zdarzają się nieco niższe lub znacznie wyższe). Zostały zsumowane i podzielone tak, abyśmy poznali końcową cenę jednego, domowego pączka z powidłami śliwkowymi.
Pączki domowej produkcji - koszty
Oto przepis na 40 pączków według przepisu Bartka Boratyna.
Składniki na pączki:
- 800 g mąki pszennej - 2,39 zł (2,99 za kg)
- 150 g cukru - 0,86 zł (5,79 za kg)
- 200 g masła - 5,49 zł
- 8 żółtek - 9,60 zł za jajka z wolnego wybiegu (ok. 12 zł za paczkę 10 sztuk)
- 100 g drożdży - 1,79 zł
- 400 ml mleka 3,2% - 1,59 zł (3,99 zł za litr)
- powidła śliwkowe - 0,29 zł za 20 g (6,78 za 466 g)
- litr oleju do smażenia - 8,99 zł (jeśli dodamy smalcu, np. pół kg, co jest częstą praktyką, to cena wzrośnie)
Suma: 2,39 + 0,86 + 5,49 + 9,60 + 1,79 + 1,59 + 0,29 + 8,99 = 31 zł
31 zł : 40 pączków = 0,77 zł za jednego domowego pączka.
Zobacz także:
- Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
- Ile kalorii mają pączki? Jak na ich kaloryczność wpływa lukier i różne nadzienia?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/GettyImages