Przepisy kulinarne

Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Pączki domowe

Tłusty czwartek bez pączka? Dla wielu osób - nie ma takiej opcji! Są uwielbiane niemal przez każdego i nie tylko w ten jeden dzień roku. Dlatego dobry i sprawdzony przepis na pączki jest na wagę złota. Najlepsze przepisy? W kuchni Dzień Dobry TVN! Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku, na słodko, wytrawnie, w wersji wegańskiej, bezglutenowej, keto i wielu innych.

Pączki to deser znikający z talerzy w mgnieniu oka, nie tylko w tłusty czwartek. Zrobienie samemu puszystych i delikatnych pączków, które dorównują smakiem tym z cukierni, to nie lada wyczyn. W sieci pod hasłem “przepis na pączki z marmoladą” znajdziemy mnóstwo przepisów, ale który z nich jest naprawdę dobry i sprawdzony? Poza tym można je robić na wiele różnych sposobów, co udowadniają przepisy zebrane w tym artykule. Na samym jego dole znajdziesz również wiele pączkowych porad, np. co zrobić z tymi czerstwymi itd.

Tłusty czwartek - skąd pochodzi to święto?
Tłusty czwartek - skąd pochodzi to święto? Tłusty czwartek - skąd pochodzi to święto?

Łatwy przepis na domowe pączki?

Przepis na pączki tradycyjne mówi, iż powinny być smażone na smalcu. Podobno dzięki temu są najsmaczniejsze. Chcąc jednak przygotować deser, który spróbują również wegetarianie, smalec można zastąpić po prostu olejem roślinnym. Jakie składniki potrzebne są do przygotowania pysznych, domowych pączków?

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1/4 l mleka 3,2%,
  • 50 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 70 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 45 g masła,
  • 2 łyżki wódki, spirytusu lub rumu,
  • 1 litr oleju do smażenia,
  • cukier puder do smaku,
  • marmolada.

Jak zrobić domowe pączki?

  1. 1Mąkę przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli.
  2. 2Podgrzać mleko, by rozpuścić w nim drożdże i pozostawić je na mniej więcej 10 minut, by podrosły.
  3. 3Do przesianej mąki należy dodać podrośnięte drożdże, roztrzepane jajko z żółtkami, cukrem oraz cukrem waniliowym.
  4. 4Potem należy zmiksować masę na gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie jego wyrabiania dodać stopione masło oraz wódkę lub spirytus. Ciasto najlepiej zostawić w ciemniejszym miejscu, przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę.
  5. 5Po upływie godziny, podrośnięte ciasto trzeba wyrobić ponownie na stolnicy bądź blacie wysypanym mąką.
  6. 6Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, pokroić na kwadraty luk okręgi, na które nakładać należy po łyżeczce twardej marmolady. Gotowy kawałek ciasta wypełniony marmoladą, trzeba uformować w kulki. Ulepione pączki pozostawić na desce obsypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  7. 7Olej trzeba rozgrzać w odpowiednio wysokim garnku i wrzucić na niego kawałek ciasta. Jeśli opada na dno, oznacza to, że tłuszcz jeszcze jest za zimny. Gdy utrzyma się na powierzchni, a ciasto nabierze brązowego koloru, oznacza że jest gotowy.
  8. 8Pączki powinny być usmażone na złoto-brązowy kolor, smażone po 2-2,5 minuty z każdej strony. Gotowe pączki najlepiej przełożyć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym, tak by mógł w niego wsiąknąć nadmiar tłuszczu.
  9. 9Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem

Domowe pączki – kilka dobrych rad

Po pierwsze - nadzienie. Szybkie pączki mogą być przygotowywane z różnymi nadzieniami: z dżemem, budyniem, bitą śmietaną, serem itd. Wszystko zależy od naszych smaków i wyobraźni. Przepis na pączki serowe nie różni się od standardowego, jedyna różnica to inne nadzienie, w tym przypadku zamiast marmolady, dodajemy twaróg.

Połową sukcesu jest przede wszystkim dobrze wyrobione ciasto drożdżowe – luźne, ale również elastyczne, tak aby dało się je formować. Trzeba uważać na zbyt dużą ilość mąki, aby ciasto nie było zbyt sztywne.

Ciasto nie powinno też być zbyt słodkie. Zbyt duża ilość cukru w cieście spowoduje, że szybciej się rumienią przy smażeniu. Dodatkowo, nadzienie samo w sobie jest słodkie, dlatego ciasto na pączki powinno mieć umiarkowany poziom słodkości. Dlatego dodajemy niewielką ilość cukru, maksymalnie do 10% cukru w stosunku do masy mąki.

Ważne, by dobrze zlepić pączki po umieszczeniu w nich nadzienia! Jeśli zrobimy to odpowiednio, nadzienie na pewno nie wypłynie podczas smażenia.

Pączki powinno się smażyć partiami. Jeśli w garnku będzie zbyt duża ilość pączków na raz, temperatura tłuszczu znacznie się obniży.

Pączki przed podaniem, można różnorako udekorować. Lukrowanie, pudrowanie, dekorowanie skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Możliwości jest naprawdę wiele, wystarczy wybrać swoją ulubioną.

Prosty przepis na pączki to tajemnica ich pysznego smaku i klucz do zadowolenia domowników. Przygotowywanie pysznych pączków wymaga wprawy, jednak zdecydowanie nie jest to skomplikowany przepis. Liczy się motywacja, chęci i pomysłowość. Nadzienie pączków zadecyduje o ich charakterze.

Pączki na słodko z różnymi nadzieniami - przepisy

Pączki na słono z różnymi nadzieniami - przepisy

Pączkowe porady

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images

Pozostałe wiadomości