Materiał promocyjny

Budyniowe wypieki: miodownik, pączki, karpatka i bajaderki

Budyniowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN poczuliśmy woń budyniowych wypieków, które według własnych przepisów przygotował dla nas Robert Harna. Na naszym stole pojawiły się: miodownik z masą budyniową i orzechami w karmelu, karpatka z budyniem śmietankowym i białą czekoladą z konfiturą malinową, domowe pączki, a także bajaderki czekoladowe z budyniem.

Miodownik z masą budyniową i orzechami w karmelu

Winiary MDW

Porcje: 4

Czas przygotowania: 90 min.

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna 500 g
    • Masło 200 g
      • Cukier puder 200 g
        • Jajka 2 sztuki
          • Miód 2 łyżki
            • Mleko 2-3 łyżki
              • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
                • Cukier Wanilinowy Winiary 1op
                  • Przyprawa piernikowa 1 łyżka

                    Orzechy w karmelu:

                    • Ulubione orzechy 200 g
                      • Cukier 150 g
                        • Sól 1/2 łyżeczki
                          • Masło 100 g

                            Masa budyniowa:

                            • Budyń Winiary Śmietankowy lub waniliowy 2 op.
                              • Mleko 750 ml
                                • Masło 100 g
                                  • Cukier
                                    • Dżem wiśniowy lub inny ulubiony 1 op.

                                      Przygotowanie:

                                      Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i zagnieć. Ciasto podziel na 3 częsći i rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez ok 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C.

                                      Na suchej patelni upraż orzechy. Ściągnij z patelni. Na tę samą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj aż się rozpuści. Dodaj sól oraz orzechy i dokładnie wymieszaj. Kiedy orzechy będą dokładnie obtoczone w karmelu, zdejmij z patelni na papier do pieczenia i odstaw do wystudzenia.

                                      Kiedy karmel i orzechy będą twarde i zimne, zmiksuj je przy pomocy malaksera na proszek. Na końcu wymieszaj z miękkim masłem.

                                      Budyń wymieszaj ze 100 ml ziemnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gorącego mleka przelej budyń z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Gotuj mieszając ok. 1 min. Odstaw do wystudzenia.

                                      Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem i cukrem pudrem według uznania.

                                      Blaty ciasta posmaruj masą orzechową oraz masą budyniową. Na wierzchu wyłóż "plamy" z konfitury.

                                      Blaty złącz ze sobą i lekko dociśnij. Odstaw do lodówki na min. 1 godz.

                                      Miodownik
                                      Miodownik
                                      Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                      Karpatka z budyniem śmietankowym i białą czekoladą z konfiturą malinową

                                      Winiary MDW

                                      Porcje: 4

                                      Czas przygotowania: 90 min.

                                      Składniki:

                                      • Budyń śmietankowy Winiary 3 op.
                                        • Mleko 800 ml
                                          • Masło 100 g
                                            • Cukier puder 2-3 łyżki
                                              • Ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią
                                                • Biała czekolada 2 tabliczki

                                                  Ciasto parzone:

                                                  • Woda 225 ml
                                                    • Masło 120 g
                                                      • Jajka 4 szt.
                                                        • Mąka pszenna 150 g
                                                          • Lukier, czekolada oraz pistacje do dekoracji
                                                            • Konfitura malinowa

                                                              Przygotowanie:

                                                              Czekoladę posiekaj drobno. Aby przygotować krem budyniowy, zagotuj w garnku 600 ml mleka. W pozostałym mleku wymieszaj zawartość opakowań z budyniem Winiary. Do gorącego mleka dodaj czekoladę i ciągle mieszając, dodaj budyń i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

                                                              Po tym czasie krem wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj masło, cały czas miksując, partiami tak, aby dobrze połączyło się z budyniem. Na końcu dodaj cukier puder i wanilię.

                                                              Aby przygotować ciasto, w garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. Podgrzewaj aż masa będzie jednolita i zwarta. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

                                                              Po tym czasie dodaj do masy jajko i dokładnie wymieszaj mikserem. Czynność powtórz dodając pozostałe jajka, pojedynczo je miksując z ciastem. Gotową masę przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 40-45 min. Po upieczeniu wystudź.

                                                              Na jeden z blatów ciasta wyłóż krem budyniowy, na wierzchu dodaj "kleksy" z konfitury malinowej i przykryj drugim blatem. Dociśnij i odstaw do lodówki na min. 1 godz.

                                                              Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

                                                              Karpatka
                                                              Karpatka
                                                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                              Domowe pączki

                                                              Winiary MDW

                                                              Porcje: 4

                                                              Czas przygotowania: 2 godz.

                                                              Składniki:

                                                              • Mąka pszenna 450 g
                                                                • Drożdże suszone 1 op.
                                                                  • Sól szczypta
                                                                    • Cukier 60 g
                                                                      • Mleko 3/4 szkl.
                                                                        • Jajka 2 szt.
                                                                          • Żółtka 2 szt.
                                                                            • Masło 100 g
                                                                              • Olej do smażenia lub smalec

                                                                                Masa budyniowa:

                                                                                • Budyń Waniliowy Winiary 2 op.
                                                                                  • Mleko 800 ml
                                                                                    • Masło 100 g
                                                                                      • Cukier puder 2-3 łyżki

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Czekoladę posiekaj drobno. Aby przygotować krem budyniowy, zagotuj w garnku 600 ml mleka. W pozostałym mleku wymieszaj zawartość opakowań z budyniem Winiary. Do gorącego mleka dodaj budyń i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

                                                                                        Po tym czasie krem wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj masło, cały czas miksując, partiami tak aby dobrze połączyło się z budyniem. Na końcu dodaj cukier puder.

                                                                                        Przesiej mąkę pszenną.

                                                                                        Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj odrobinę mąki i wymieszaj do osiągnięcia półgęstej konsystencji. Pozostaw na 15 min., aby masa wyrosła.

                                                                                        Do wyrośniętej masy dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawania rozpuszczonego tłuszczu, kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

                                                                                        Posyp wyrobione ciasto mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

                                                                                        Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blat posypany mąką i krótko je wyrabiaj. Formuj pączki ręcznie, odrywając i ważąc po około 50 g na każdy. Możesz je nadziać zimnym budyniem: spłaszcz kawałek ciasta, na środek nałóż pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie zlep brzegi, formując kulki.

                                                                                        Uformowane pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką pszenną, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w cieple na 20-25 min. do wyrośnięcia.

                                                                                        Smaż pączki w głębokim tłuszczu nagrzanym do 175 st. C, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu połóż je na bibułce, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

                                                                                        Jeśli nie nadziałaś pączków wcześniej, użyj rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania, aby wypełnić je budyniem. Jeszcze ciepłe pączki polukruj.

                                                                                        Domowe pączki
                                                                                        Domowe pączki
                                                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                        Bajaderki czekoladowe z budyniem

                                                                                        Winiary

                                                                                        Porcje: 6-8

                                                                                        Czas przygotowania: 20 min.

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • Ciasto czekoladowe – biszkopt/babka/piaskowe/makowiec 500 g
                                                                                          • Czekolada
                                                                                            • Kakao 2 łyżki
                                                                                              • Masło orzechowe 2 łyżki
                                                                                                • Cukier wanilinowy Winiary 1 op.
                                                                                                  • Pomarańcza
                                                                                                    • Różne ciastka pokruszone 200 g
                                                                                                      • Miód do smaku 50 g lub cukier Opcja
                                                                                                        • Bakalie/orzechy mix 50 g Opcja
                                                                                                          • Płatki migdałów 50 g Opcja
                                                                                                            • Gotowa polewa czekoladowa 2 op.
                                                                                                              • Opcjonalne dekoracje na ciastka: posypki lub orzechy
                                                                                                                • Budyń czekoladowy Winiary 1 op.
                                                                                                                  • Mleko 500 ml

                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                    Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

                                                                                                                    Ciasto zmiksuj w malakserze lub pokrusz na małe kawałki. Wrzuć do miski. Dodaj kakao, majonez, skórkę i sok z pomarańczy, budyń i pokruszone ciastka. Jeśli chcesz, możesz dodać ulubione bakalie, płatki migdałów lub miód do smaku.

                                                                                                                    Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki tak aby były równomiernie połączone. Z masy formuj niewielkie kulki. Tak przygotowane ciastka polej polewą czekoladową i ozdób według uznania:

                                                                                                                    • do bajaderek możesz użyć dowolnego suchego ciasta. Ciasta drożdżowe, piaskowe, nieudane biszkopty itd. nadadzą się idealnie;
                                                                                                                      • możesz do bajaderek również dodać dżem lub konfiturę, aby były bardziej słodkie i owocowe;
                                                                                                                        • bajaderki możesz urozmaicić dosłownie każdym dodatkiem, który lubisz. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia;
                                                                                                                          • klasyczne bajaderki przygotowywało się z rumem – aby wydłużyć ich trwałość. Możesz dodać również whisky, likiery, słodkie wino czy nalewki.
                                                                                                                            Bajaderki
                                                                                                                            Bajaderki
                                                                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                            Źródło: Robert Harna 

                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska

                                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana