Materiał promocyjny

Budyniowe wypieki: miodownik, pączki, karpatka i bajaderki

Budyniowe wypieki: miodownik, pączki, karpatka i bajaderki
Budyniowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN poczuliśmy woń budyniowych wypieków, które według własnych przepisów przygotował dla nas Robert Harna. Na naszym stole pojawiły się: miodownik z masą budyniową i orzechami w karmelu, karpatka z budyniem śmietankowym i białą czekoladą z konfiturą malinową, domowe pączki, a także bajaderki czekoladowe z budyniem.

Miodownik z masą budyniową i orzechami w karmelu

Winiary MDW

Porcje: 4

Czas przygotowania: 90 min.

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna 500 g
  • Masło 200 g
  • Cukier puder 200 g
  • Jajka 2 sztuki
  • Miód 2 łyżki
  • Mleko 2-3 łyżki
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • Cukier Wanilinowy Winiary 1op
  • Przyprawa piernikowa 1 łyżka

Orzechy w karmelu:

  • Ulubione orzechy 200 g
  • Cukier 150 g
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Masło 100 g

Masa budyniowa:

  • Budyń Winiary Śmietankowy lub waniliowy 2 op.
  • Mleko 750 ml
  • Masło 100 g
  • Cukier
  • Dżem wiśniowy lub inny ulubiony 1 op.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i zagnieć. Ciasto podziel na 3 częsći i rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez ok 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C.

Na suchej patelni upraż orzechy. Ściągnij z patelni. Na tę samą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj aż się rozpuści. Dodaj sól oraz orzechy i dokładnie wymieszaj. Kiedy orzechy będą dokładnie obtoczone w karmelu, zdejmij z patelni na papier do pieczenia i odstaw do wystudzenia.

Kiedy karmel i orzechy będą twarde i zimne, zmiksuj je przy pomocy malaksera na proszek. Na końcu wymieszaj z miękkim masłem.

Budyń wymieszaj ze 100 ml ziemnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gorącego mleka przelej budyń z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Gotuj mieszając ok. 1 min. Odstaw do wystudzenia.

Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem i cukrem pudrem według uznania.

Blaty ciasta posmaruj masą orzechową oraz masą budyniową. Na wierzchu wyłóż "plamy" z konfitury.

Blaty złącz ze sobą i lekko dociśnij. Odstaw do lodówki na min. 1 godz.

Miodownik
Miodownik
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Karpatka z budyniem śmietankowym i białą czekoladą z konfiturą malinową

Winiary MDW

Porcje: 4

Czas przygotowania: 90 min.

Składniki:

  • Budyń śmietankowy Winiary 3 op.
  • Mleko 800 ml
  • Masło 100 g
  • Cukier puder 2-3 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią
  • Biała czekolada 2 tabliczki

Ciasto parzone:

  • Woda 225 ml
  • Masło 120 g
  • Jajka 4 szt.
  • Mąka pszenna 150 g
  • Lukier, czekolada oraz pistacje do dekoracji
  • Konfitura malinowa

Przygotowanie:

Czekoladę posiekaj drobno. Aby przygotować krem budyniowy, zagotuj w garnku 600 ml mleka. W pozostałym mleku wymieszaj zawartość opakowań z budyniem Winiary. Do gorącego mleka dodaj czekoladę i ciągle mieszając, dodaj budyń i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Po tym czasie krem wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj masło, cały czas miksując, partiami tak, aby dobrze połączyło się z budyniem. Na końcu dodaj cukier puder i wanilię.

Aby przygotować ciasto, w garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. Podgrzewaj aż masa będzie jednolita i zwarta. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Po tym czasie dodaj do masy jajko i dokładnie wymieszaj mikserem. Czynność powtórz dodając pozostałe jajka, pojedynczo je miksując z ciastem. Gotową masę przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 40-45 min. Po upieczeniu wystudź.

Na jeden z blatów ciasta wyłóż krem budyniowy, na wierzchu dodaj "kleksy" z konfitury malinowej i przykryj drugim blatem. Dociśnij i odstaw do lodówki na min. 1 godz.

Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Karpatka
Karpatka
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Domowe pączki

Winiary MDW

Porcje: 4

Czas przygotowania: 2 godz.

Składniki:

  • Mąka pszenna 450 g
  • Drożdże suszone 1 op.
  • Sól szczypta
  • Cukier 60 g
  • Mleko 3/4 szkl.
  • Jajka 2 szt.
  • Żółtka 2 szt.
  • Masło 100 g
  • Olej do smażenia lub smalec

Masa budyniowa:

  • Budyń Waniliowy Winiary 2 op.
  • Mleko 800 ml
  • Masło 100 g
  • Cukier puder 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Czekoladę posiekaj drobno. Aby przygotować krem budyniowy, zagotuj w garnku 600 ml mleka. W pozostałym mleku wymieszaj zawartość opakowań z budyniem Winiary. Do gorącego mleka dodaj budyń i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Po tym czasie krem wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj masło, cały czas miksując, partiami tak aby dobrze połączyło się z budyniem. Na końcu dodaj cukier puder.

Przesiej mąkę pszenną.

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj odrobinę mąki i wymieszaj do osiągnięcia półgęstej konsystencji. Pozostaw na 15 min., aby masa wyrosła.

Do wyrośniętej masy dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawania rozpuszczonego tłuszczu, kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Posyp wyrobione ciasto mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blat posypany mąką i krótko je wyrabiaj. Formuj pączki ręcznie, odrywając i ważąc po około 50 g na każdy. Możesz je nadziać zimnym budyniem: spłaszcz kawałek ciasta, na środek nałóż pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie zlep brzegi, formując kulki.

Uformowane pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką pszenną, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w cieple na 20-25 min. do wyrośnięcia.

Smaż pączki w głębokim tłuszczu nagrzanym do 175 st. C, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu połóż je na bibułce, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jeśli nie nadziałaś pączków wcześniej, użyj rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania, aby wypełnić je budyniem. Jeszcze ciepłe pączki polukruj.

Domowe pączki
Domowe pączki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Bajaderki czekoladowe z budyniem

Winiary

Porcje: 6-8

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe – biszkopt/babka/piaskowe/makowiec 500 g
  • Czekolada
  • Kakao 2 łyżki
  • Masło orzechowe 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy Winiary 1 op.
  • Pomarańcza
  • Różne ciastka pokruszone 200 g
  • Miód do smaku 50 g lub cukier Opcja
  • Bakalie/orzechy mix 50 g Opcja
  • Płatki migdałów 50 g Opcja
  • Gotowa polewa czekoladowa 2 op.
  • Opcjonalne dekoracje na ciastka: posypki lub orzechy
  • Budyń czekoladowy Winiary 1 op.
  • Mleko 500 ml

Przygotowanie:

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciasto zmiksuj w malakserze lub pokrusz na małe kawałki. Wrzuć do miski. Dodaj kakao, majonez, skórkę i sok z pomarańczy, budyń i pokruszone ciastka. Jeśli chcesz, możesz dodać ulubione bakalie, płatki migdałów lub miód do smaku.

Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki tak aby były równomiernie połączone. Z masy formuj niewielkie kulki. Tak przygotowane ciastka polej polewą czekoladową i ozdób według uznania:

  • do bajaderek możesz użyć dowolnego suchego ciasta. Ciasta drożdżowe, piaskowe, nieudane biszkopty itd. nadadzą się idealnie;
  • możesz do bajaderek również dodać dżem lub konfiturę, aby były bardziej słodkie i owocowe;
  • bajaderki możesz urozmaicić dosłownie każdym dodatkiem, który lubisz. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia;
  • klasyczne bajaderki przygotowywało się z rumem – aby wydłużyć ich trwałość. Możesz dodać również whisky, likiery, słodkie wino czy nalewki.
Bajaderki
Bajaderki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości