Miodownik z masą budyniową i orzechami w karmelu
Winiary MDW
Porcje: 4
Czas przygotowania: 90 min.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna 500 g
- Masło 200 g
- Cukier puder 200 g
- Jajka 2 sztuki
- Miód 2 łyżki
- Mleko 2-3 łyżki
- Soda oczyszczona 2 łyżeczki
- Cukier Wanilinowy Winiary 1op
- Przyprawa piernikowa 1 łyżka
Orzechy w karmelu:
- Ulubione orzechy 200 g
- Cukier 150 g
- Sól 1/2 łyżeczki
- Masło 100 g
Masa budyniowa:
- Budyń Winiary Śmietankowy lub waniliowy 2 op.
- Mleko 750 ml
- Masło 100 g
- Cukier
- Dżem wiśniowy lub inny ulubiony 1 op.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i zagnieć. Ciasto podziel na 3 częsći i rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz przez ok 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C.
Na suchej patelni upraż orzechy. Ściągnij z patelni. Na tę samą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj aż się rozpuści. Dodaj sól oraz orzechy i dokładnie wymieszaj. Kiedy orzechy będą dokładnie obtoczone w karmelu, zdejmij z patelni na papier do pieczenia i odstaw do wystudzenia.
Kiedy karmel i orzechy będą twarde i zimne, zmiksuj je przy pomocy malaksera na proszek. Na końcu wymieszaj z miękkim masłem.
Budyń wymieszaj ze 100 ml ziemnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Do gorącego mleka przelej budyń z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Gotuj mieszając ok. 1 min. Odstaw do wystudzenia.
Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem i cukrem pudrem według uznania.
Blaty ciasta posmaruj masą orzechową oraz masą budyniową. Na wierzchu wyłóż "plamy" z konfitury.
Blaty złącz ze sobą i lekko dociśnij. Odstaw do lodówki na min. 1 godz.
Karpatka z budyniem śmietankowym i białą czekoladą z konfiturą malinową
Winiary MDW
Porcje: 4
Czas przygotowania: 90 min.
Składniki:
- Budyń śmietankowy Winiary 3 op.
- Mleko 800 ml
- Masło 100 g
- Cukier puder 2-3 łyżki
- Ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią
- Biała czekolada 2 tabliczki
Ciasto parzone:
- Woda 225 ml
- Masło 120 g
- Jajka 4 szt.
- Mąka pszenna 150 g
- Lukier, czekolada oraz pistacje do dekoracji
- Konfitura malinowa
Przygotowanie:
Czekoladę posiekaj drobno. Aby przygotować krem budyniowy, zagotuj w garnku 600 ml mleka. W pozostałym mleku wymieszaj zawartość opakowań z budyniem Winiary. Do gorącego mleka dodaj czekoladę i ciągle mieszając, dodaj budyń i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie krem wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj masło, cały czas miksując, partiami tak, aby dobrze połączyło się z budyniem. Na końcu dodaj cukier puder i wanilię.
Aby przygotować ciasto, w garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. Podgrzewaj aż masa będzie jednolita i zwarta. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie dodaj do masy jajko i dokładnie wymieszaj mikserem. Czynność powtórz dodając pozostałe jajka, pojedynczo je miksując z ciastem. Gotową masę przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 40-45 min. Po upieczeniu wystudź.
Na jeden z blatów ciasta wyłóż krem budyniowy, na wierzchu dodaj "kleksy" z konfitury malinowej i przykryj drugim blatem. Dociśnij i odstaw do lodówki na min. 1 godz.
Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Domowe pączki
Winiary MDW
Porcje: 4
Czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
- Mąka pszenna 450 g
- Drożdże suszone 1 op.
- Sól szczypta
- Cukier 60 g
- Mleko 3/4 szkl.
- Jajka 2 szt.
- Żółtka 2 szt.
- Masło 100 g
- Olej do smażenia lub smalec
Masa budyniowa:
- Budyń Waniliowy Winiary 2 op.
- Mleko 800 ml
- Masło 100 g
- Cukier puder 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Czekoladę posiekaj drobno. Aby przygotować krem budyniowy, zagotuj w garnku 600 ml mleka. W pozostałym mleku wymieszaj zawartość opakowań z budyniem Winiary. Do gorącego mleka dodaj budyń i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie krem wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj masło, cały czas miksując, partiami tak aby dobrze połączyło się z budyniem. Na końcu dodaj cukier puder.
Przesiej mąkę pszenną.
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj odrobinę mąki i wymieszaj do osiągnięcia półgęstej konsystencji. Pozostaw na 15 min., aby masa wyrosła.
Do wyrośniętej masy dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawania rozpuszczonego tłuszczu, kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Posyp wyrobione ciasto mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blat posypany mąką i krótko je wyrabiaj. Formuj pączki ręcznie, odrywając i ważąc po około 50 g na każdy. Możesz je nadziać zimnym budyniem: spłaszcz kawałek ciasta, na środek nałóż pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie zlep brzegi, formując kulki.
Uformowane pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką pszenną, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w cieple na 20-25 min. do wyrośnięcia.
Smaż pączki w głębokim tłuszczu nagrzanym do 175 st. C, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu połóż je na bibułce, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jeśli nie nadziałaś pączków wcześniej, użyj rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania, aby wypełnić je budyniem. Jeszcze ciepłe pączki polukruj.
Bajaderki czekoladowe z budyniem
Winiary
Porcje: 6-8
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
- Ciasto czekoladowe – biszkopt/babka/piaskowe/makowiec 500 g
- Czekolada
- Kakao 2 łyżki
- Masło orzechowe 2 łyżki
- Cukier wanilinowy Winiary 1 op.
- Pomarańcza
- Różne ciastka pokruszone 200 g
- Miód do smaku 50 g lub cukier Opcja
- Bakalie/orzechy mix 50 g Opcja
- Płatki migdałów 50 g Opcja
- Gotowa polewa czekoladowa 2 op.
- Opcjonalne dekoracje na ciastka: posypki lub orzechy
- Budyń czekoladowy Winiary 1 op.
- Mleko 500 ml
Przygotowanie:
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ciasto zmiksuj w malakserze lub pokrusz na małe kawałki. Wrzuć do miski. Dodaj kakao, majonez, skórkę i sok z pomarańczy, budyń i pokruszone ciastka. Jeśli chcesz, możesz dodać ulubione bakalie, płatki migdałów lub miód do smaku.
Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki tak aby były równomiernie połączone. Z masy formuj niewielkie kulki. Tak przygotowane ciastka polej polewą czekoladową i ozdób według uznania:
- do bajaderek możesz użyć dowolnego suchego ciasta. Ciasta drożdżowe, piaskowe, nieudane biszkopty itd. nadadzą się idealnie;
- możesz do bajaderek również dodać dżem lub konfiturę, aby były bardziej słodkie i owocowe;
- bajaderki możesz urozmaicić dosłownie każdym dodatkiem, który lubisz. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia;
- klasyczne bajaderki przygotowywało się z rumem – aby wydłużyć ich trwałość. Możesz dodać również whisky, likiery, słodkie wino czy nalewki.
Zobacz także:
- Orzechowe dania na słodko i wytrawnie. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Przepis na ciasto zebra na oleju – z oranżadą czy z kremem?
- Ciasto Marysieńka idealne na święta - sprawdź, jak je zrobić!
Źródło: Robert Harna
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska