Budyń czekoladowo-orzechowy z domową granolą
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
- budyń orzech laskowy Winiary 1 op.,
- czekolada gorzka ½ op.,
- mleko 500 ml.
Składniki na granolę:
- ulubione orzechy mix - 2 szkl.,
- ulubione pestki np. słonecznika, dyni - 3 łyżki,
- płatki owsiane 2 szkl.,
- miód 2-3 łyżki,
- cukier brązowy 2-3 łyżki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować granolę, w misce wymieszaj ze sobą orzechy z płatkami i pestkami. Dodaj cukier oraz miód i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na blaszce i papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C na ok 30 min. W trakcie pieczenia możesz mieszać lekko granolę, aby się równomiernie upiekła. Budyń przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj pokruszone kawałki czekolady i przełóż do miseczek. Podawaj z granolą na wierzchu.
Budyniowe pumpkin spice latte
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Składniki:
- budyń cappuccino Winiary 1 op.,
- dynia hokkaido lub piżmowa 300 g,
- mleko 500 ml,
- cukier 1 łyżka,
- przyprawa pumpkin spice lub mielony cynamon, mielone goździki, mielony imbir, mielona gałka muszkatołowa oraz mielone ziele angielskie,
- śmietana 30% 500 ml,
- mascarpone 150 g,
- herbatniki 200 g.
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku w temp 180 C przez ok 30 min lub do miękkości. Po upieczeniu zmiksuj blenderem na gładką masę. Budyń przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj z puree z dyni, cukrem oraz odrobiną przyprawy pumpkin spice. Przełóż do miseczek wypełnionych odrobiną pokruszonych herbatników. Schłodzoną śmietankę ubij z mascarpone. Na budyń połóż ubitą śmietanę i posyp przy pomocy sitka przyprawą pumpkin spice lub cynamonem.
Eklerki z kremem pistacjowym
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 90 min
Składniki:
- budyń pistacjowy Winiary 3 op.,
- mleko 500 ml,
- masło 200 g,
- cukier puder 2-3 łyżki,
- ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią.
Składniki na ciasto parzone:
- woda 225 ml,
- masło 120 g,
- jajka 4 szt.,
- mąka pszenna 150 g.
Dodatkowo: lukier, czekolada oraz pistacje do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować krem budyniowy, zagotuj w garnku 350 ml mleka. W pozostałym mleku wymieszaj zawartość opakowań z budyniem pistacjowym Winiary. Dolej, ciągle mieszając, do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie krem wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj masło, cały czas miksując partiami tak, aby dobrze połączyło się z budyniem. Na końcu dodaj cukier puder i wanilię.
Aby przygotować eklerki, w garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. Podgrzewaj, aż masa będzie jednolita i zwarta. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie dodaj do masy 1 jajko i dokładnie wymieszaj mikserem. Czynność powtórz, dodając pozostałe jajka, pojedynczo je miksując z ciastem. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij z niej eklerki lub ptysie. Piecz ok 30-40min w temp 180-200*C Upieczone eklerki odstaw do wystudzenia.
Eklerki możesz przeciąć na pół i nadziać lub nadziać je przy pomocy rękawa cukierniczego. Podawaj udekorowane lukrem, czekoladą oraz pistacjami.
Zobacz także:
- Tarta grzechu warta z przepisów Bartka Boratyna
- Tarta z kurczakiem – nasze najlepsze przepisy – sprawdź!
- Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News