Materiał promocyjny

Budyniowe Love - przepisy na desery pełne słodkości i miłości, które możesz dzielić z bliskimi

Budyniowe love
Źródło: Dzień Dobry TVN
Budyń, choć potrafi być smaczny bez żadnych dodatków, może stanowić bazę wykwintnego deseru. Prawdziwości tego twierdzenia dowiódł w kuchni Dzień Dobry TVN Robert Harna. Poznaj jego przepisy na budyń czekoladowo-orzechowy z domową granolą, budyniowe pumpkin spice latte i eklerki z kremem pistacjowym.

Budyń czekoladowo-orzechowy z domową granolą

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min

Składniki:

  • budyń orzech laskowy Winiary 1 op.,
    • czekolada gorzka ½ op.,
      • mleko 500 ml.

        Składniki na granolę:

        • ulubione orzechy mix - 2 szkl.,
          • ulubione pestki np. słonecznika, dyni - 3 łyżki,
            • płatki owsiane 2 szkl.,
              • miód 2-3 łyżki,
                • cukier brązowy 2-3 łyżki,
                  • szczypta soli.

                    Sposób przygotowania:

                    Aby przygotować granolę, w misce wymieszaj ze sobą orzechy z płatkami i pestkami. Dodaj cukier oraz miód i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na blaszce i papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C na ok 30 min. W trakcie pieczenia możesz mieszać lekko granolę, aby się równomiernie upiekła. Budyń przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj pokruszone kawałki czekolady i przełóż do miseczek. Podawaj z granolą na wierzchu.

                    Budyń czekoladowo-orzechowy z domową granolą
                    Budyń czekoladowo-orzechowy z domową granolą
                    Źródło: Ola Skowron/East News

                    Budyniowe pumpkin spice latte

                    Ilość porcji: 4

                    Czas przygotowania: 30 min

                    Składniki:

                    • budyń cappuccino Winiary 1 op.,
                      • dynia hokkaido lub piżmowa 300 g,
                        • mleko 500 ml,
                          • cukier 1 łyżka,
                            • przyprawa pumpkin spice lub mielony cynamon, mielone goździki, mielony imbir, mielona gałka muszkatołowa oraz mielone ziele angielskie,
                              • śmietana 30% 500 ml,
                                • mascarpone 150 g,
                                  • herbatniki 200 g.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku w temp 180 C przez ok 30 min lub do miękkości. Po upieczeniu zmiksuj blenderem na gładką masę. Budyń przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj z puree z dyni, cukrem oraz odrobiną przyprawy pumpkin spice. Przełóż do miseczek wypełnionych odrobiną pokruszonych herbatników. Schłodzoną śmietankę ubij z mascarpone. Na budyń połóż ubitą śmietanę i posyp przy pomocy sitka przyprawą pumpkin spice lub cynamonem.

                                    Budyniowe pumpkin spice latte
                                    Budyniowe pumpkin spice latte
                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                    Eklerki z kremem pistacjowym

                                    Ilość porcji: 4

                                    Czas przygotowania: 90 min

                                    Składniki:

                                    • budyń pistacjowy Winiary 3 op.,
                                      • mleko 500 ml,
                                        • masło 200 g,
                                          • cukier puder 2-3 łyżki,
                                            • ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią.

                                              Składniki na ciasto parzone:

                                              • woda 225 ml,
                                                • masło 120 g,
                                                  • jajka 4 szt.,
                                                    • mąka pszenna 150 g.

                                                      Dodatkowo: lukier, czekolada oraz pistacje do dekoracji.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Aby przygotować krem budyniowy, zagotuj w garnku 350 ml mleka. W pozostałym mleku wymieszaj zawartość opakowań z budyniem pistacjowym Winiary. Dolej, ciągle mieszając, do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie krem wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj masło, cały czas miksując partiami tak, aby dobrze połączyło się z budyniem. Na końcu dodaj cukier puder i wanilię.

                                                      Aby przygotować eklerki, w garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. Podgrzewaj, aż masa będzie jednolita i zwarta. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie dodaj do masy 1 jajko i dokładnie wymieszaj mikserem. Czynność powtórz, dodając pozostałe jajka, pojedynczo je miksując z ciastem. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij z niej eklerki lub ptysie. Piecz ok 30-40min w temp 180-200*C Upieczone eklerki odstaw do wystudzenia.

                                                      Eklerki możesz przeciąć na pół i nadziać lub nadziać je przy pomocy rękawa cukierniczego. Podawaj udekorowane lukrem, czekoladą oraz pistacjami.

                                                      Eklerki z kremem pistacjowym
                                                      Eklerki z kremem pistacjowym
                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                      Zobacz także:

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                      Materiał promocyjny
                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana