Śniadaniowe chrupiące croissanty - przepis
Składniki:
- 3 croissanty,
- 3 łyżki miodu,
- opakowanie sera Ricotta,
- 10 śliwek węgierek,
- gałązka świeżego tymianku,
- cytryna,
- 2 garści orzechów pekan,
- duża szczypta soli,
- odrobina masła.
Sposób przygotowania:
Croissanty zgnieć wałkiem. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Croissanty smaż z obu stron na chrupko i złoto. Pod koniec smażenia polej je odrobiną miodu i zaczekaj aż ten się skarmelizuje.
Chrupiące Croissanty smaruję obficie Ricottą. Na górze ułóż pokrojone śliwki i polej je miodem. Pekany tostuj na patelni z gałązką tymianku. Po chwili polej je odrobiną miodu i dopraw zestem z cytryny oraz szczyptą soli. Następnie pekany przełóż na deskę i zaczekaj aż wystygną i stwardnieją. Posiekaj je dość drobno, ale tak aby ich chrupkość była wyczuwalna pod zębem.
Croissanty posyp pekanami i od razu podaj.
Sugerowana kawa: Carmel Macchiato
Czekoladowe muffiny - przepis
Składniki:
- 130 g gorzkiej czekolady 70%,
- 130 g mlecznej czekolady,
- 110 g cukru,
- 2 jajka,
- 120 g masła,
- półtorej łyżki kakao,
- 60 g mąki pszennej,
- 2 duże szczypty soli morskiej, gruboziarnistej.
Sposób przygotowania:
Formy do muffinek posmaruj masłem. Czekoladę gorzką razem z masłem roztop w kąpieli wodnej.
W drugiej misce połącz suche składnik: mąkę, kakao i sól. Oddzielnie ubij jajka z cukrem aż piana będzie błyszcząca i stabilna. Pod koniec zacznij wlewać małym strumieniem roztopioną czekoladę z masłem. Gdy płynne składniki są już połączone, powoli sylikonową łopatką wprowadź etapowo suche składniki.
Masę rozlej do foremek, zostawiając 1/3 pustej przestrzeni w każdej z nich. Do środka włóż po 1-2 kostki czekolady mlecznej i piecz przez 15 min w 180 stopniach.
Sugerowana kawa: Caffe Latte
Domowa Granola z kozim jogurtem - przepis
Możemy użyć też jogurtu roślinnego.
Składniki:
- szklanka nerkowców,
- szklanka orzechów włoskich,
- szklanka orzechów laskowych,
- szklanka suszonej żurawiny,
- pół szklanki płatków owsianych górskich,
- 50 g ziaren chia,
- 50 g siemienia lnianego,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- pół szklanki wysokiej jakości syropu klonowego,
- pomarańcza,
- 4 szczypty soli morskiej.
Do podania:
- 2 jogurty kozie lub roślinne,
- borówki.
Sposób przygotowania:
Wszystkie orzechy, bakalie i płatki zmieszaj w dużej misce, dodaj sól, zetrzyj zest z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i syrop klonowy. Całość wymieszaj, aby każde ziarenko było równo otoczone syropem klonowym i przełóż na papier do pieczenia.
Granolę piecz około 30 minut w 160 stopniach. Co 10 min mieszaj, aby piekła się równomiernie. Gotową granolę wyjmij z piekarnika i odstaw na bok do pełnego ostygnięcia. Podaj ją na jogurcie ze świeżymi borówkami i kawą obok.
Sugerowana kawa: Skinny Latte
Tiramisu - przepis Martyny Chomackiej
Składniki:
- 700 g mascarpone,
- 5 jajek,
- 400 g biszkoptów,
- 60 g cukru,
- 50 g kakao,
- 80 ml likieru Amaretto,
- 200 ml kawy.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie tiramisu jest bardzo proste. Jaja utrzyj z cukrem, a następnie masę połącz z serkiem mascarpone. Gotowy krem przekładaj do naczynia warstwami, na każdej układaj biszkopty namoczone w kawie z dodatkiem Amaretto. Całość posyp kakao. Zobacz materiał wideo, aby poznać sposób przygotowywania tiramisu według przepisu Martyny Chomackiej.
Zobacz także:
- Jesienne wypieki, które idealnie pasują do kawy z przepisów Piotra Kucharskiego
- Kawa z cytryną. Dlaczego warto ją pić? Poznaj przepis na espresso romano
- Przekąski, które zwiększą odporność
Źródło: Martyna Chomacka
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News