Materiał promocyjny

Poznaj desery idealne do kawy - sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek

Poznaj desery idealne do kawy - sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek
Desery idealne do kawy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka przygotowała desery idealne do kawy. Co podać do skinny latte, a co do karmelowego macchiato? Sprawdź pyszne połączenia smaków, które napełnią energią, odprężą i zrelaksują. Poznaj przepisy na śniadaniowe chrupiące croissanty, czekoladowe muffiny, domową granolę z kozim lub roślinnym jogurtem oraz tiramissu.
Śniadaniowe chrupiące croissanty
Śniadaniowe chrupiące croissanty
Śniadaniowe chrupiące croissanty
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Śniadaniowe chrupiące croissanty - przepis

Składniki:

  • 3 croissanty,
  • 3 łyżki miodu,
  • opakowanie sera Ricotta,
  • 10 śliwek węgierek,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • cytryna,
  • 2 garści orzechów pekan,
  • duża szczypta soli,
  • odrobina masła.

Sposób przygotowania:

Croissanty zgnieć wałkiem. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Croissanty smaż z obu stron na chrupko i złoto. Pod koniec smażenia polej je odrobiną miodu i zaczekaj aż ten się skarmelizuje.

Chrupiące Croissanty smaruję obficie Ricottą. Na górze ułóż pokrojone śliwki i polej je miodem. Pekany tostuj na patelni z gałązką tymianku. Po chwili polej je odrobiną miodu i dopraw zestem z cytryny oraz szczyptą soli. Następnie pekany przełóż na deskę i zaczekaj aż wystygną i stwardnieją. Posiekaj je dość drobno, ale tak aby ich chrupkość była wyczuwalna pod zębem.

Croissanty posyp pekanami i od razu podaj.

Sugerowana kawa: Carmel Macchiato

Czekoladowe muffiny
Czekoladowe muffiny
Czekoladowe muffiny
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Czekoladowe muffiny - przepis

Składniki:

  • 130 g gorzkiej czekolady 70%,
  • 130 g mlecznej czekolady,
  • 110 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 120 g masła,
  • półtorej łyżki kakao,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 duże szczypty soli morskiej, gruboziarnistej.

Sposób przygotowania:

Formy do muffinek posmaruj masłem. Czekoladę gorzką razem z masłem roztop w kąpieli wodnej.

W drugiej misce połącz suche składnik: mąkę, kakao i sól. Oddzielnie ubij jajka z cukrem aż piana będzie błyszcząca i stabilna. Pod koniec zacznij wlewać małym strumieniem roztopioną czekoladę z masłem. Gdy płynne składniki są już połączone, powoli sylikonową łopatką wprowadź etapowo suche składniki.

Masę rozlej do foremek, zostawiając 1/3 pustej przestrzeni w każdej z nich. Do środka włóż po 1-2 kostki czekolady mlecznej i piecz przez 15 min w 180 stopniach.

Sugerowana kawa: Caffe Latte

Śniadaniowe chrupiące croissanty
Śniadaniowe chrupiące croissanty
Śniadaniowe chrupiące croissanty
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Domowa Granola z kozim jogurtem - przepis

Możemy użyć też jogurtu roślinnego.

Składniki:

  • szklanka nerkowców,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • szklanka orzechów laskowych,
  • szklanka suszonej żurawiny,
  • pół szklanki płatków owsianych górskich,
  • 50 g ziaren chia,
  • 50 g siemienia lnianego,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • pół szklanki wysokiej jakości syropu klonowego,
  • pomarańcza,
  • 4 szczypty soli morskiej.

Do podania:

  • 2 jogurty kozie lub roślinne,
  • borówki.

Sposób przygotowania:

Wszystkie orzechy, bakalie i płatki zmieszaj w dużej misce, dodaj sól, zetrzyj zest z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i syrop klonowy. Całość wymieszaj, aby każde ziarenko było równo otoczone syropem klonowym i przełóż na papier do pieczenia.

Granolę piecz około 30 minut w 160 stopniach. Co 10 min mieszaj, aby piekła się równomiernie. Gotową granolę wyjmij z piekarnika i odstaw na bok do pełnego ostygnięcia. Podaj ją na jogurcie ze świeżymi borówkami i kawą obok.

Sugerowana kawa: Skinny Latte

Tiramisu - przepis Martyny Chomackiej

Tiramissu
Tiramissu
Tiramissu
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 700 g mascarpone,
  • 5 jajek,
  • 400 g biszkoptów,
  • 60 g cukru,
  • 50 g kakao,
  • 80 ml likieru Amaretto,
  • 200 ml kawy.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tiramisu jest bardzo proste. Jaja utrzyj z cukrem, a następnie masę połącz z serkiem mascarpone. Gotowy krem przekładaj do naczynia warstwami, na każdej układaj biszkopty namoczone w kawie z dodatkiem Amaretto. Całość posyp kakao. Zobacz materiał wideo, aby poznać sposób przygotowywania tiramisu według przepisu Martyny Chomackiej.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości