Materiał promocyjny

Poznaj desery idealne do kawy - sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek

Desery idealne do kawy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka przygotowała desery idealne do kawy. Co podać do skinny latte, a co do karmelowego macchiato? Sprawdź pyszne połączenia smaków, które napełnią energią, odprężą i zrelaksują. Poznaj przepisy na śniadaniowe chrupiące croissanty, czekoladowe muffiny, domową granolę z kozim lub roślinnym jogurtem oraz tiramissu.
Śniadaniowe chrupiące croissanty
Śniadaniowe chrupiące croissanty
Śniadaniowe chrupiące croissanty
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Śniadaniowe chrupiące croissanty - przepis

Składniki:

  • 3 croissanty,
    • 3 łyżki miodu,
      • opakowanie sera Ricotta,
        • 10 śliwek węgierek,
          • gałązka świeżego tymianku,
            • cytryna,
              • 2 garści orzechów pekan,
                • duża szczypta soli,
                  • odrobina masła.

                    Sposób przygotowania:

                    Croissanty zgnieć wałkiem. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła. Croissanty smaż z obu stron na chrupko i złoto. Pod koniec smażenia polej je odrobiną miodu i zaczekaj aż ten się skarmelizuje.

                    Chrupiące Croissanty smaruję obficie Ricottą. Na górze ułóż pokrojone śliwki i polej je miodem. Pekany tostuj na patelni z gałązką tymianku. Po chwili polej je odrobiną miodu i dopraw zestem z cytryny oraz szczyptą soli. Następnie pekany przełóż na deskę i zaczekaj aż wystygną i stwardnieją. Posiekaj je dość drobno, ale tak aby ich chrupkość była wyczuwalna pod zębem.

                    Croissanty posyp pekanami i od razu podaj.

                    Sugerowana kawa: Carmel Macchiato

                    Czekoladowe muffiny
                    Czekoladowe muffiny
                    Czekoladowe muffiny
                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                    Czekoladowe muffiny - przepis

                    Składniki:

                    • 130 g gorzkiej czekolady 70%,
                      • 130 g mlecznej czekolady,
                        • 110 g cukru,
                          • 2 jajka,
                            • 120 g masła,
                              • półtorej łyżki kakao,
                                • 60 g mąki pszennej,
                                  • 2 duże szczypty soli morskiej, gruboziarnistej.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Formy do muffinek posmaruj masłem. Czekoladę gorzką razem z masłem roztop w kąpieli wodnej.

                                    W drugiej misce połącz suche składnik: mąkę, kakao i sól. Oddzielnie ubij jajka z cukrem aż piana będzie błyszcząca i stabilna. Pod koniec zacznij wlewać małym strumieniem roztopioną czekoladę z masłem. Gdy płynne składniki są już połączone, powoli sylikonową łopatką wprowadź etapowo suche składniki.

                                    Masę rozlej do foremek, zostawiając 1/3 pustej przestrzeni w każdej z nich. Do środka włóż po 1-2 kostki czekolady mlecznej i piecz przez 15 min w 180 stopniach.

                                    Sugerowana kawa: Caffe Latte

                                    Śniadaniowe chrupiące croissanty
                                    Śniadaniowe chrupiące croissanty
                                    Śniadaniowe chrupiące croissanty
                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                    Domowa Granola z kozim jogurtem - przepis

                                    Możemy użyć też jogurtu roślinnego.

                                    Składniki:

                                    • szklanka nerkowców,
                                      • szklanka orzechów włoskich,
                                        • szklanka orzechów laskowych,
                                          • szklanka suszonej żurawiny,
                                            • pół szklanki płatków owsianych górskich,
                                              • 50 g ziaren chia,
                                                • 50 g siemienia lnianego,
                                                  • 3 łyżki roztopionego masła,
                                                    • pół szklanki wysokiej jakości syropu klonowego,
                                                      • pomarańcza,
                                                        • 4 szczypty soli morskiej.

                                                          Do podania:

                                                          • 2 jogurty kozie lub roślinne,
                                                            • borówki.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Wszystkie orzechy, bakalie i płatki zmieszaj w dużej misce, dodaj sól, zetrzyj zest z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i syrop klonowy. Całość wymieszaj, aby każde ziarenko było równo otoczone syropem klonowym i przełóż na papier do pieczenia.

                                                              Granolę piecz około 30 minut w 160 stopniach. Co 10 min mieszaj, aby piekła się równomiernie. Gotową granolę wyjmij z piekarnika i odstaw na bok do pełnego ostygnięcia. Podaj ją na jogurcie ze świeżymi borówkami i kawą obok.

                                                              Sugerowana kawa: Skinny Latte

                                                              Tiramisu - przepis Martyny Chomackiej

                                                              Tiramissu
                                                              Tiramissu
                                                              Tiramissu
                                                              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                              Składniki:

                                                              • 700 g mascarpone,
                                                                • 5 jajek,
                                                                  • 400 g biszkoptów,
                                                                    • 60 g cukru,
                                                                      • 50 g kakao,
                                                                        • 80 ml likieru Amaretto,
                                                                          • 200 ml kawy.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Przygotowanie tiramisu jest bardzo proste. Jaja utrzyj z cukrem, a następnie masę połącz z serkiem mascarpone. Gotowy krem przekładaj do naczynia warstwami, na każdej układaj biszkopty namoczone w kawie z dodatkiem Amaretto. Całość posyp kakao. Zobacz materiał wideo, aby poznać sposób przygotowywania tiramisu według przepisu Martyny Chomackiej.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Martyna Chomacka

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana