Czas na rabarbarowe szaleństwo. Poznaj najlepsze przepisy na dania i desery z nutą kwasowości

Czas na rabarbarowe szaleństwo. Poznaj najlepsze przepisy na dania i desery z nutą kwasowości
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rabarbarowe szaleństwo czas start!
Rabarbarowe szaleństwo czas start!
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Kwaśny, orzeźwiający i pełen charakteru - rabarbar to prawdziwa gwiazda wiosennej i letniej kuchni. Choć najczęściej kojarzy się z domowymi kompotami i kruchymi ciastami, jego kulinarne możliwości sięgają znacznie dalej. W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Toczyłowski zaprezentował kilka dań oraz dwa desery z tą pyszną rośliną.

Kucharz przyrządził bajgla z kremowym twarożkiem, łososiem wędzonym na zimno, piklowanym rabarbarem i świeżymi ziołami, sałatę z rabarbarem, dressingiem Cezar, miętą, fenkułem i parmezanem, ketchup z rabarbaru i buraka, drożdżówkę z budyniem, rabarbarem i kruszonką, a także cremeux z białej czekolady, z rabarbarem w hibiskusie oraz sezamkami. Przepisy poniżej.

Bajgiel z kremowym twarożkiem, łososiem wędzonym na zimno, piklowanym rabarbarem i świeżymi ziołami

Bajgiel z kremowym twarożkiem, łososiem wędzonym na zimno, piklowanym rabarbarem i świeżymi ziołami
Bajgiel z kremowym twarożkiem, łososiem wędzonym na zimno, piklowanym rabarbarem i świeżymi ziołami
Bajgiel z kremowym twarożkiem, łososiem wędzonym na zimno, piklowanym rabarbarem i świeżymi ziołami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 świeże bajgle,
  • 20 g masła,
  • 200 g kremowego twarożku typu Philadelphia,
  • 10 g ziół (koperek, szczypiorek, natka pietruszki),
  • 200 g łososia w plastrach wędzonego na zimno,
  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 0,2 l octu winnego czerwonego,
  • 0,2 l wody,
  • 5 g suszonego kwiatu hibiskusa,
  • 0,1 kg brązowego cukru,
  • zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

Zacznij od zapiklowania rabarbaru. Pokrój go na pożądany przez siebie kształt. Potem ocet wymieszają z wodą i cukrem, a następnie zagotuj. Dodaj hibiskus i wystudź. Do wystudzonej mieszaniny wrzuć rabarbar i odstaw na minimum 6 godzin. Bajgle przekrój na pół, posmaruj masłem i podgrzej na rozgrzanej patelni. Twarożek wymieszaj z posiekanymi ziołami i dopraw solą, a następnie posmaruj nim rumiane bajgle. Na twarożek nałóż zioła, łososia i piklowany rabarbar.

Sałata z rabarbarem, dressingiem Cezar, miętą, fenkułem i parmezanem 

Sałata z rabarbarem, dressingiem Cezar, miętą, fenkułem i parmezanem
Sałata z rabarbarem, dressingiem Cezar, miętą, fenkułem i parmezanem
Sałata z rabarbarem, dressingiem Cezar, miętą, fenkułem i parmezanem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 3 sałaty rzymskiej baby,
  • 200 g rabarbaru,
  • 50 g mięty ciętej,
  • fenkuł,
  • 100 g parmezanu.

Składniki na dressing:

  • 50 g octu czerwonego,
  • 30 g musztardy dijon,
  • 7 g soli,
  • 7 g sosu worcester shire,
  • 1 g pieprzu,
  • 25 g czosnku,
  • 12 g anchois,
  • żółtko,
  • 130 g oleju rzepakowego,
  • 110 g oliwy.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania dressingu; ocet, musztardę, sól, worcester shire, pieprz, utarty czosnek, anchovies i żółtko połącz w jednolitą masę. Połąćz również olej z oliwą. Następnie wlej obydwie mieszaniny do jednego naczynia i ubijaj całość ubijaczką oraz wtłaczaj oleje, aż do momentu uzyskania jednolitego sosu. Sałatę porwij, rabarbar pokrój na kawałki, mięte porwij, a fenkuł pokrój na cienkie płatki za pomocą ostrego noża lub mandoliny. Parmezan popłatkuj za pomocą obieraczki. Połącz ze sobą warzywa, polej dressingiem, posyp płatkami mięty i parmezanu. 

Ketchup z rabarbaru i buraka

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 300 g buraka (może być uprzednio upieczony),
  • 100 ml wody,
  • 75 g miodu,
  • 100 g cukru,
  • 3 g soli,
  • 10 g imbiru,
  • 10 g czosnku,
  • 1 g kuminu,
  • 75 g octu winnego,
  • 2 goździki,
  • laska cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie:

Rabarbar i buraka pokrój drobno. Wrzuć do garnka razem z pozostałymi składnikami i gotuj do momentu, aż burak i rabarbar się rozgotują. Z rozgotowanej masy odłów goździki, cynamon i anyż. Resztę zblenduj na gładko. Przechowuj w słoikach. 

Drożdżówka z budyniem, rabarbarem i kruszonką 

Drożdżówka z budyniem, rabarbarem i kruszonką
Drożdżówka z budyniem, rabarbarem i kruszonką
Drożdżówka z budyniem, rabarbarem i kruszonką
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na ciasto:

  • 490 g maślanki,
  • 4 jajka,
  • kilogram mąki,
  • 5 g świeżych drożdży,
  • 10 g soli,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła.

Składniki na budyń:

  • 500 g mleka,
  • 250 g śmietany 36% (+120 g po ugotowaniu),
  • 120 g żółtek,
  • 160 g cukru,
  • wanilia,
  • 60 g skrobi kukurydzianej.

Składniki na rabarbar:

  • 400 g rabarbaru,
  • 400 g wody,
  • 300 g cukru,
  • 20 g hibiskusu.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto (z wyjątkiem masła) połącz w całość i dokładnie zagnieć. Gdy się zagniecie, dodaj masło i wgnieć je dokładnie w ciasto. Kiedy będzie ono jednolite, przełóż je na noc do lodówki albo pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę. W tym czasie przygotuj budyń i kruszonkę.

Budyń; Zagotuj mleko, śmietanę i wanilię (wyjmij ziarenka i wkłóż również pustą laskę). Cukier, skrobię i żółtka wymieszaj razem. Do masy dodaj połowę zagotowanego mleka ze śmietaną i wlej do garnka. Mieszając doprowadź do temperatury ok. 90 stopni. Wyjmij pustą laskę wanilii z kremu. Całość zblenduj ręcznym blenderem i dodaj ok. 100 g śmietany dla konsystencji. Przykryj folią spożywczą na kontakt i odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj rabarbar. Zaczynij od syropu; zagotowuj wodę z cukrem, wyłącz i dodaj hibiskus. Gdy syrop lekko przestygnie, dodaj do środka pokrojony w odpowiednie kawałki rabarbar i odstaw na kilka godzin. Kruszonka; Masło, cukier i mąkę utrzyj krótko i szybko na grudkowatą sypką masę. Odstaw do lodówki.

Wyrośnięte ciasto podziel na kulki o wadzę 100 g, rozpłaszcz i odstaw do ponownego wyrastania pod przykryciem. Wystarczy na 30 minut. Po tym czasie rozpłaszcz delikatnie powstałe kulki i zrób w nich delikatne wgłębienie. Posmaruj całą bułkę rozbełtanym jajkiem, a następnie wypełnij wgłębienie 50 g budyniu i kilkoma kawałkami rabarbaru. Posyp wszystko sowitą porcją kruszonki i wstaw do pieczenia na 180 stopni na 15-20 minut.

Cremeux z białej czekolady, rabarbar w hibiskusie oraz sezamki

Składniki:

  • 100 g sezamków,
  • 200 g mleka,
  • 300 g śmietany 36%,
  • 50 g cukru białego,
  • 100 g żółtka,
  • laska wanilii,
  • 3 g żelatyny/pektyny,
  • 15 g zimnej wody,
  • 350 g białej czekolady,
  • zest z jednej cytryny.

Składniki na rabarbar:

  • 400 g rabarbaru,
  • 400 g wody,
  • 300 g cukru,
  • 20 g hibiskusu.

Przygotowanie:

Mleko, śmietanę, cukier, żółtko i ziarna z laski wanilii wrzuć do miski. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszaj, aż do osiągnięcia do 80 stopni. Żelatynę/pektynę zalej zimną wodą. Po upływie kilku minut dorzuć namoczoną żelatynę, a następnie blenduj na gładko. Zdejmij miskę z grzania, a następnie dodaj czekoladę i zblenduj raz jeszcze przez minutę. Po wszystkim przelej przez drobne sito do pojemnika. Przykryj folią spożywczą na kontakt i zostaw w lodówce na noc. Przygotuj rabarbar. Zacznij od syropu; zagotowuj wodę z cukrem, wyłącz i dodaj hibiskus. Gdy syrop lekko przestygnie, dodaj do środka pokrojony w odpowiednie kawałki rabarbar i odstaw na kilka godzin. Wystudzone cremeux ubij na puszystą masę. Podawaj w pucharku, na wierzch nakładając rabarbar i posypując pokruszonymi sezamkami. 

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości