Warzywa bulwiaste i korzeniowe błyszczą w kuchni. Co z nich przyrządził Andrzej Polan?

Pieczone ziemniaki z orzechami
Pieczone ziemniaki z orzechami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Warzywa bulwiaste i korzeniowe są bardzo przydatne w kuchni. W chłodniejsze miesiące to właśnie one były w dawnych czasach podstawą diety Polaków. Łatwo je przechować, są sycące i bogate w składniki odżywcze. Andrzej Polan zdradził w kuchni Dzień Dobry TVN co można z nich przygotować.

Sprawdź, jak zrobić gołąbki warzywne w sosie z łopatki wieprzowej, zupę z brukwi, z dużym pulpetem i jajkiem, a także potrawkę z selera, marchewki i ziemniaków. Przepisy poniżej.

Gołąbki warzywne w sosie z łopatki wieprzowej

Składniki:

  • 2 kapusty młode,
  • korzeń selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 4 ziemniaki,
  • słodki ziemniak,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • łyżka majonezu,
  • 100 g sera żółtego tartego,
  • natka pietruszki, koperek,szczypiorek,
  • sól, pieprz czarny,
  • 600 g mięsa z łopatki wieprzowej,
  • olej do smażenia,
  • 4 cebule,
  • 3-4 pomidory,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • kilka plasterków suchej krakowskiej.

Przygotowanie:

Korzeń selera oraz pietruszki, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni w trakcie doprawiając. Podsmażone warzywa łączymy z serem żółtym tartym i pokrojoną w kostkę bułką.Kapustę wydrążamy i wrzucamy do osolonej wody, parzymy i zdejmujemy liście do miski. Na sam koniec szatkujemy drobno. Przesmażone warzywa łączymy z kapustą, dodajemy chrzan, musztardę, przyprawy. Farszem wypełniamy liście kapusty i zwijamy gołąbki, większe lub mniejsze, jakie tylko chcemy. Zwinięte układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy wodą tylko do przykrycia naszych gołąbków i wstawiamy do duszenia.

Na patelni przesmażamy mięso pokrojone w cienkie paski i przesmażamy na złoty kolor, każdą porcję zdejmujemy i wrzucamy nowe. Przesmażone na patelni mięso umieszczamy w misce, a na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażamy cebulę. Po chwili łączymy z mięsem, podlewamy wodą delikatnie i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy jeszcze troszkę i dodajemy śmietankę. Sosem zalewamy nasze gołąbki, układamy na wierzchu plasterki kiełbasy i wstawiamy do zapieczenia.

Zupa z brukwi, z dużym pulpetem i jajkiem - Karpielanka

Składniki:

  • 4-6 brukwie,
  • por,
  • sok z kiszonych ogórków,
  • koper, natka pietruszki, szczypiorek,
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 10 jajek,
  • 2 cebule,
  • ogórek zielony,
  • ocet jabłkowy,
  • cukier do smaku,
  • sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

Brukiew obieramy. Pokrojone kostki brukwi wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy cebulę, podsypujemy solą i cukrem i niech się smaży. Po chwili dolewamy wody, tylko do pokrycia warzyw, i gotujemy. Potem dodajemy przyprawy, a następnie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.

Mięso z szynki mielimy w maszynce, dodajemy 4 żółtka, a także jedną wymoczoną i wyciśniętą bułkę. Następnie dodajemy szczypior, koper i natkę. Jajka sadzimy krótko, podwijając białko na żółtko. Z masy mięsnej przygotowujemy porcje, którą następnie rozklepujemy. Na środek układamy liście szpinaku, jajko i sklejamy całość razem. Delikatnie oprószamy mąką i smażymy na maśle klarowanym. Smażymy na wolnym ogniu, a w trakcie kroimy ogórka ze skórą na cienkie plasterki. Łączymy z cukrem, wodą i octem w stosunku 1:1. Ugotowaną zupę wylewamy na talerz, w środku umieszczamy pulpeta, a na wierzch kładziemy porcję marynowanych ogórków.

Seler, marchew i ziemniak idą na całość

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • duży seler,
  • kilka ziemniaków,
  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 2 cebule,
  • imbir, kolendra, ostra papryka,
  • 100 g śliwek suszonych,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny,
  • 300 g sera solankowego,
  • kminek mielony.

Przygotowanie:

Marchew, selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki. Miksujemy wszystkie przyprawy, dodajemy posiekaną śliwkę, a także koncentrat pomidorowy. Wylewamy całość do naczynia żaroodpornego, a potem układamy wszystkie warzywa. Następnie należy skropić całość olejem oraz posypać ciecierzycą. Zakrywamy pokrywką i dusimy przez około 40 minut. Później wszystko rozdrabniamy i łączymy. Następnie zapiekamy raz jeszcze.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości