Warzywa bulwiaste i korzeniowe są bardzo przydatne w kuchni. W chłodniejsze miesiące to właśnie one były w dawnych czasach podstawą diety Polaków. Łatwo je przechować, są sycące i bogate w składniki odżywcze. Andrzej Polan zdradził w kuchni Dzień Dobry TVN co można z nich przygotować.
Sprawdź, jak zrobić gołąbki warzywne w sosie z łopatki wieprzowej, zupę z brukwi, z dużym pulpetem i jajkiem, a także potrawkę z selera, marchewki i ziemniaków. Przepisy poniżej.
Gołąbki warzywne w sosie z łopatki wieprzowej
Składniki:
- 2 kapusty młode,
- korzeń selera,
- 2 korzenie pietruszki,
- 4 ziemniaki,
- słodki ziemniak,
- 2 cebule,
- 2 łyżki chrzanu,
- 2 łyżki musztardy,
- łyżka majonezu,
- 100 g sera żółtego tartego,
- natka pietruszki, koperek,szczypiorek,
- sól, pieprz czarny,
- 600 g mięsa z łopatki wieprzowej,
- olej do smażenia,
- 4 cebule,
- 3-4 pomidory,
- 200 ml śmietanki 36%,
- kilka plasterków suchej krakowskiej.
Przygotowanie:
Korzeń selera oraz pietruszki, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni w trakcie doprawiając. Podsmażone warzywa łączymy z serem żółtym tartym i pokrojoną w kostkę bułką.Kapustę wydrążamy i wrzucamy do osolonej wody, parzymy i zdejmujemy liście do miski. Na sam koniec szatkujemy drobno. Przesmażone warzywa łączymy z kapustą, dodajemy chrzan, musztardę, przyprawy. Farszem wypełniamy liście kapusty i zwijamy gołąbki, większe lub mniejsze, jakie tylko chcemy. Zwinięte układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy wodą tylko do przykrycia naszych gołąbków i wstawiamy do duszenia.
Na patelni przesmażamy mięso pokrojone w cienkie paski i przesmażamy na złoty kolor, każdą porcję zdejmujemy i wrzucamy nowe. Przesmażone na patelni mięso umieszczamy w misce, a na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażamy cebulę. Po chwili łączymy z mięsem, podlewamy wodą delikatnie i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy jeszcze troszkę i dodajemy śmietankę. Sosem zalewamy nasze gołąbki, układamy na wierzchu plasterki kiełbasy i wstawiamy do zapieczenia.
Zupa z brukwi, z dużym pulpetem i jajkiem - Karpielanka
Składniki:
- 4-6 brukwie,
- por,
- sok z kiszonych ogórków,
- koper, natka pietruszki, szczypiorek,
- 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- 10 jajek,
- 2 cebule,
- ogórek zielony,
- ocet jabłkowy,
- cukier do smaku,
- sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Brukiew obieramy. Pokrojone kostki brukwi wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy cebulę, podsypujemy solą i cukrem i niech się smaży. Po chwili dolewamy wody, tylko do pokrycia warzyw, i gotujemy. Potem dodajemy przyprawy, a następnie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.
Mięso z szynki mielimy w maszynce, dodajemy 4 żółtka, a także jedną wymoczoną i wyciśniętą bułkę. Następnie dodajemy szczypior, koper i natkę. Jajka sadzimy krótko, podwijając białko na żółtko. Z masy mięsnej przygotowujemy porcje, którą następnie rozklepujemy. Na środek układamy liście szpinaku, jajko i sklejamy całość razem. Delikatnie oprószamy mąką i smażymy na maśle klarowanym. Smażymy na wolnym ogniu, a w trakcie kroimy ogórka ze skórą na cienkie plasterki. Łączymy z cukrem, wodą i octem w stosunku 1:1. Ugotowaną zupę wylewamy na talerz, w środku umieszczamy pulpeta, a na wierzch kładziemy porcję marynowanych ogórków.
Seler, marchew i ziemniak idą na całość
Składniki:
- 4 marchewki,
- duży seler,
- kilka ziemniaków,
- 2 puszki ciecierzycy,
- 2 cebule,
- imbir, kolendra, ostra papryka,
- 100 g śliwek suszonych,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny,
- 300 g sera solankowego,
- kminek mielony.
Przygotowanie:
Marchew, selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki. Miksujemy wszystkie przyprawy, dodajemy posiekaną śliwkę, a także koncentrat pomidorowy. Wylewamy całość do naczynia żaroodpornego, a potem układamy wszystkie warzywa. Następnie należy skropić całość olejem oraz posypać ciecierzycą. Zakrywamy pokrywką i dusimy przez około 40 minut. Później wszystko rozdrabniamy i łączymy. Następnie zapiekamy raz jeszcze.
Zobacz także:
- Puree z topinamburu z dodatkami - 4 proste przepisy
- Ziemniak w kuchni nie musi być nudny. Poznaj przepisy Michała Toczyłowskiego
- „A to feler” – westchnął seler. Jak zrobić purée z selera bez wad?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News