Staropolską tradycją było jadanie zup na śniadanie. Wrócił do niej Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się swoimi przepisami na zupy, których warto spróbować z samego rana! Na naszym stole pojawiły się: żur z pulpetami, zupa grysikowa, zupa zacierkowa, zupa czekoladowa z białą chmurką, a także niby zupa z kluseczkami.
Żur na cały dzień lub dzień po... z pulpetami z białej kiełbasy i ziemniakami
Składniki:
- 1 kg kiełbasy białej surowej
- 200 g boczku wędzonego
- 2 kajzerki
- 4 żółtka
- koper, natka pietruszki, szczypiorek
- 2 zakwasy do żurku
- 300 ml śmietanki 36%
- chleb wiejski
- włoszczyzna
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz czarny, majeranek
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, ziemniaków przygotowujemy bulion warzywny. Boczek wędzony wysmażamy na patelni. Białą kiełbasę pozbawiamy osłonek, mięso łączymy mniej więcej ze szklanką wody ciepłej, dodajemy kajzerki namoczone, żółtka i zielone pokrojone drobno. Dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpety. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Do bulionu ziemniaczanego dodajemy zakwas, majeranek. doprawiamy zupę na ostro. Chleb rwiemy na kawałki i rumienimy na złoty kolor. Śmietankę podbijamy na puszystą śmietankę, ale nie bitą. Do talerza wrzucamy kawałki chleba, pulpety, boczek i śmietankę. Zalewamy zupą, posypujemy zieleniną.
Zupa grysikowa - na wytrawnie, bez mleka
Składniki:
- 100 g kaszy manny
- 50 g masła
- jajko
- cebula
- szczypior
- 1 l rosołu z niedzieli
- natka pietruszki
- koperek
- sałata rzymska
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Z rondlu zagotowujemy niedzielny rosół. W rondlu na maśle przesmażamy pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodajemy kaszę mannę i prażymy kilka minut. Wlewamy rosół i gotujemy około 15 minut. Zupę zagęszczamy jajkiem. Podajemy z posiekaną sałatą rzymską, natką pietruszki, szczypiorkiem, koprem i orzechami.
Zupa zacierkowa z warzywami, serem, grzankami i drobiem z dnia poprzedniego
Składniki:
- 1 l rosołu lub innej czystej zupy
- kawałki pieczonego drobiu
- 1 op. ciemnego pieczywa, może być pumpernikiel
- 2 cebulki
- 150 g sera dojrzewającego tartego lub żółtego
- 50 g masła klarowanego
- natka pietruszki
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, imbir
Zacierki:
- jajko
- żółtko
- szklanka mąki pszennej
- koperek
- sól
Przygotowanie:
Jajka łączymy z mąką, siekanym koperkiem i solą. Wyrabiamy ciasto w miarę gęste, odstawiamy na chwilę, a następnie rwiemy na kawałeczki, toczymy kulki i przesypujemy mąką, aby nam się nie sklejały.
Na maśle w rondelku przesmażamy cebulę pokrojoną w cienkie plastry, w trakcie dodajemy troszkę soli i cukru. Do podsmażonej cebuli dodajemy naszą zupę z dnia poprzedniego, zagotowujemy i wrzucamy przygotowane zacierki. Gotujemy. Kiedy tylko zacierki będą już dobre, do talerza wrzucamy podpieczone kawałki pieczywa, kawałki drobiu zalewamy gęstą zupą zacierkową i posypujemy serem. Wstawiamy do zapieczenia.
Śniadaniowa zupa czekoladowa z białą chmurką
Składniki:
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 ml mleka
- 50 g czekolady gorzkiej
- jajko
- 2 łyżki cukru drobnego
- cukier wanilinowy
- mięta świeża
- malina mrożona lub świeża
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy. Do mleka dodajemy czekoladę drobno pokruszoną, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Śmietankę łączymy z żółtkiem, dokładnie mieszamy i dodajemy do zagotowanego mleka. Mieszamy, podgrzewamy, ale już nie gotujemy. Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ubitą pianę kładziemy na gotującą wodę, chwilę zaparzamy pod przykryciem. Gotową chmurkę przekładamy na wierzch zupy. Posypujemy miętą i malinami.
Niby zupa z kluseczkami, kajmakiem i czekoladą
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 l mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru wanilinowego
- czekolada karmelowa
- kajmak z puszki
- 100 g twarogu niemielonego
- cynamon
Przygotowanie:
Mąkę ziemniaczaną łączymy z mąką pszenną, cynamonem i cukrem wanilinowym. Szklankę mleka odlewamy i łączymy z mąką. Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego się mleka powoli wylewamy ciasto na kluseczki domowe. Nie mieszamy, tylko czekamy aż kluseczki nam napęcznieją i wypłyną na wierzch. Na koniec dodajemy mleko z mąk, jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka. Powstaje nam lekki budyń. Dno głębokiego talerza smarujemy kajmakiem, wylewamy porcję melzupy, posypujemy czekoladą, twarogiem, cynamonem.
Zobacz także:
- Kopytka i kluski według przepisów Beaty Kartowicz
- Ziemniaczane smaki, czyli kluski śląskie, kopytka i gnocchi Grzegorza Zawieruchy
- Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Autor: Michalina Kobla
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: gettyimages/ istetiana