Zupa na śniadanie? To możliwe! Wyborne przepisy Andrzeja Polana na słodko i słono

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapomniane smaki wracają na talerze
Zapomniane smaki wracają na talerze
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Staropolską tradycją było jadanie zup na śniadanie. Wrócił do niej Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się swoimi przepisami na zupy, których warto spróbować z samego rana! Na naszym stole pojawiły się: żur z pulpetami, zupa grysikowa, zupa zacierkowa, zupa czekoladowa z białą chmurką, a także niby zupa z kluseczkami.

Żur na cały dzień lub dzień po... z pulpetami z białej kiełbasy i ziemniakami

AWAL2067
AWAL2067

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy białej surowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 kajzerki
  • 4 żółtka
  • koper, natka pietruszki, szczypiorek
  • 2 zakwasy do żurku
  • 300 ml śmietanki 36%
  • chleb wiejski
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz czarny, majeranek

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, ziemniaków przygotowujemy bulion warzywny. Boczek wędzony wysmażamy na patelni. Białą kiełbasę pozbawiamy osłonek, mięso łączymy mniej więcej ze szklanką wody ciepłej, dodajemy kajzerki namoczone, żółtka i zielone pokrojone drobno. Dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpety. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Do bulionu ziemniaczanego dodajemy zakwas, majeranek. doprawiamy zupę na ostro. Chleb rwiemy na kawałki i rumienimy na złoty kolor. Śmietankę podbijamy na puszystą śmietankę, ale nie bitą. Do talerza wrzucamy kawałki chleba, pulpety, boczek i śmietankę. Zalewamy zupą, posypujemy zieleniną.

Zupa grysikowa - na wytrawnie, bez mleka

AWAL2062
AWAL2062

Składniki:

  • 100 g kaszy manny
  • 50 g masła
  • jajko
  • cebula
  • szczypior
  • 1 l rosołu z niedzieli
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sałata rzymska
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Z rondlu zagotowujemy niedzielny rosół. W rondlu na maśle przesmażamy pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodajemy kaszę mannę i prażymy kilka minut. Wlewamy rosół i gotujemy około 15 minut. Zupę zagęszczamy jajkiem. Podajemy z posiekaną sałatą rzymską, natką pietruszki, szczypiorkiem, koprem i orzechami.

Zupa zacierkowa z warzywami, serem, grzankami i drobiem z dnia poprzedniego

Składniki:

  • 1 l rosołu lub innej czystej zupy
  • kawałki pieczonego drobiu
  • 1 op. ciemnego pieczywa, może być pumpernikiel
  • 2 cebulki
  • 150 g sera dojrzewającego tartego lub żółtego
  • 50 g masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, imbir

Zacierki:

  • jajko
  • żółtko
  • szklanka mąki pszennej
  • koperek
  • sól

Przygotowanie:

Jajka łączymy z mąką, siekanym koperkiem i solą. Wyrabiamy ciasto w miarę gęste, odstawiamy na chwilę, a następnie rwiemy na kawałeczki, toczymy kulki i przesypujemy mąką, aby nam się nie sklejały.

Na maśle w rondelku przesmażamy cebulę pokrojoną w cienkie plastry, w trakcie dodajemy troszkę soli i cukru. Do podsmażonej cebuli dodajemy naszą zupę z dnia poprzedniego, zagotowujemy i wrzucamy przygotowane zacierki. Gotujemy. Kiedy tylko zacierki będą już dobre, do talerza wrzucamy podpieczone kawałki pieczywa, kawałki drobiu zalewamy gęstą zupą zacierkową i posypujemy serem. Wstawiamy do zapieczenia.

Śniadaniowa zupa czekoladowa z białą chmurką

AWAL2084
AWAL2084

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 250 ml mleka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • jajko
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • cukier wanilinowy
  • mięta świeża
  • malina mrożona lub świeża

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy. Do mleka dodajemy czekoladę drobno pokruszoną, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Śmietankę łączymy z żółtkiem, dokładnie mieszamy i dodajemy do zagotowanego mleka. Mieszamy, podgrzewamy, ale już nie gotujemy. Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ubitą pianę kładziemy na gotującą wodę, chwilę zaparzamy pod przykryciem. Gotową chmurkę przekładamy na wierzch zupy. Posypujemy miętą i malinami.

Niby zupa z kluseczkami, kajmakiem i czekoladą

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 l mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru wanilinowego
  • czekolada karmelowa
  • kajmak z puszki
  • 100 g twarogu niemielonego
  • cynamon

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną łączymy z mąką pszenną, cynamonem i cukrem wanilinowym. Szklankę mleka odlewamy i łączymy z mąką. Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego się mleka powoli wylewamy ciasto na kluseczki domowe. Nie mieszamy, tylko czekamy aż kluseczki nam napęcznieją i wypłyną na wierzch. Na koniec dodajemy mleko z mąk, jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka. Powstaje nam lekki budyń. Dno głębokiego talerza smarujemy kajmakiem, wylewamy porcję melzupy, posypujemy czekoladą, twarogiem, cynamonem.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości