Zupa na śniadanie? To możliwe! Wyborne przepisy Andrzeja Polana na słodko i słono

Zupa
Zupa na śniadanie? To możliwe! Wyborne przepisy Andrzeja Polana na słodko i słono
Źródło: gettyimages/ istetiana

Staropolską tradycją było jadanie zup na śniadanie. Wrócił do niej Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się swoimi przepisami na zupy, których warto spróbować z samego rana! Na naszym stole pojawiły się: żur z pulpetami, zupa grysikowa, zupa zacierkowa, zupa czekoladowa z białą chmurką, a także niby zupa z kluseczkami.

Żur na cały dzień lub dzień po... z pulpetami z białej kiełbasy i ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy białej surowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 kajzerki
  • 4 żółtka
  • koper, natka pietruszki, szczypiorek
  • 2 zakwasy do żurku
  • 300 ml śmietanki 36%
  • chleb wiejski
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz czarny, majeranek

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, ziemniaków przygotowujemy bulion warzywny. Boczek wędzony wysmażamy na patelni. Białą kiełbasę pozbawiamy osłonek, mięso łączymy mniej więcej ze szklanką wody ciepłej, dodajemy kajzerki namoczone, żółtka i zielone pokrojone drobno. Dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpety. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Do bulionu ziemniaczanego dodajemy zakwas, majeranek. doprawiamy zupę na ostro. Chleb rwiemy na kawałki i rumienimy na złoty kolor. Śmietankę podbijamy na puszystą śmietankę, ale nie bitą. Do talerza wrzucamy kawałki chleba, pulpety, boczek i śmietankę. Zalewamy zupą, posypujemy zieleniną.

Zupa grysikowa - na wytrawnie, bez mleka

Składniki:

  • 100 g kaszy manny
  • 50 g masła
  • jajko
  • cebula
  • szczypior
  • 1 l rosołu z niedzieli
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sałata rzymska
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Z rondlu zagotowujemy niedzielny rosół. W rondlu na maśle przesmażamy pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodajemy kaszę mannę i prażymy kilka minut. Wlewamy rosół i gotujemy około 15 minut. Zupę zagęszczamy jajkiem. Podajemy z posiekaną sałatą rzymską, natką pietruszki, szczypiorkiem, koprem i orzechami.

Zupa zacierkowa z warzywami, serem, grzankami i drobiem z dnia poprzedniego

Składniki:

  • 1 l rosołu lub innej czystej zupy
  • kawałki pieczonego drobiu
  • 1 op. ciemnego pieczywa, może być pumpernikiel
  • 2 cebulki
  • 150 g sera dojrzewającego tartego lub żółtego
  • 50 g masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, imbir

Zacierki:

  • jajko
  • żółtko
  • szklanka mąki pszennej
  • koperek
  • sól

Przygotowanie:

Jajka łączymy z mąką, siekanym koperkiem i solą. Wyrabiamy ciasto w miarę gęste, odstawiamy na chwilę, a następnie rwiemy na kawałeczki, toczymy kulki i przesypujemy mąką, aby nam się nie sklejały.

Na maśle w rondelku przesmażamy cebulę pokrojoną w cienkie plastry, w trakcie dodajemy troszkę soli i cukru. Do podsmażonej cebuli dodajemy naszą zupę z dnia poprzedniego, zagotowujemy i wrzucamy przygotowane zacierki. Gotujemy. Kiedy tylko zacierki będą już dobre, do talerza wrzucamy podpieczone kawałki pieczywa, kawałki drobiu zalewamy gęstą zupą zacierkową i posypujemy serem. Wstawiamy do zapieczenia.

Śniadaniowa zupa czekoladowa z białą chmurką

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 250 ml mleka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • jajko
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • cukier wanilinowy
  • mięta świeża
  • malina mrożona lub świeża

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy. Do mleka dodajemy czekoladę drobno pokruszoną, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Śmietankę łączymy z żółtkiem, dokładnie mieszamy i dodajemy do zagotowanego mleka. Mieszamy, podgrzewamy, ale już nie gotujemy. Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ubitą pianę kładziemy na gotującą wodę, chwilę zaparzamy pod przykryciem. Gotową chmurkę przekładamy na wierzch zupy. Posypujemy miętą i malinami.

Niby zupa z kluseczkami, kajmakiem i czekoladą

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 l mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru wanilinowego
  • czekolada karmelowa
  • kajmak z puszki
  • 100 g twarogu niemielonego
  • cynamon

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną łączymy z mąką pszenną, cynamonem i cukrem wanilinowym. Szklankę mleka odlewamy i łączymy z mąką. Pozostałe mleko zagotowujemy i do gotującego się mleka powoli wylewamy ciasto na kluseczki domowe. Nie mieszamy, tylko czekamy aż kluseczki nam napęcznieją i wypłyną na wierzch. Na koniec dodajemy mleko z mąk, jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka. Powstaje nam lekki budyń. Dno głębokiego talerza smarujemy kajmakiem, wylewamy porcję melzupy, posypujemy czekoladą, twarogiem, cynamonem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości