Toskański gulasz z fasolą i soczewicą
Składniki na 8 porcji:
- 3 łyżki oliwy z oliwek Moninni Extra Vergine Classico,
- 2 duże cebule, drobno posiekane,
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte,
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę,
- 3 marchewki, pokrojone w kostkę,
- 2 puszki (po 400 g) pomidorów krojonych,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szklanka suchej zielonej lub brązowej soczewicy (ok. 200 g),
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (np. Cannellini) lub 1 puszka + 1 szklanka świeżo gotowanej,
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 150 ml czerwonego wina (opcjonalnie, ale dodaje głębi),
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka rozmarynu (może być świeży – gałązka),
- liść laurowy,
- sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku,
- szczypta płatków chili (opcjonalnie),
- świeża natka pietruszki do posypania,
- starty parmezan lub grana padano do podania.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, marchew i seler. Smaż ok. 8–10 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze 1–2 minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. Wlej wino (jeśli używasz) i odparuj ok. 3 minuty. Dodaj pomidory, soczewicę, zioła, liść laurowy i bulion. Gotuj na małym ogniu ok. 30–35 minut, aż soczewica będzie miękka. Dodaj fasolę, dopraw solą, pieprzem i chili. Gotuj jeszcze 10 minut, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem usuń liść laurowy i gałązki ziołowe.
Posyp świeżą pietruszką i startym parmezanem. Najlepiej smakuje z grzankami skropionymi oliwą czosnkową albo z tostem z chleba rustykalnego. Można też dodać kilka kropel dobrej oliwy truflowej dla efektu "wow".
Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami, pecorino i orzechami włoskimi
Składniki na 8 porcji:
- 1 kg dyni (np. hokkaido lub piżmowa),
- 3–4 łyżki oliwy z oliwek (do pieczenia),
- sól morska, świeżo mielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub rozmarynu.
Składniki na sałatkę:
- ok. 100 g rukoli lub mieszanki liści,
- 8–10 suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w paski,
- 80 g sera pecorino (można też użyć grana padano lub parmezanu, jeśli wolisz delikatniej),
- garść (ok. 80 g) orzechów włoskich, lekko podprażonych,
- sok z 1/2 cytryny,
- oliwa z czosnkiem i chili.
Sposób przygotowania:
Pokrój dynię w kostkę (2–3 cm), nie musisz obierać hokkaido. Ułóż na blasze, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem, chili i ziołami. Piecz w 200°C (termoobieg) przez 25–30 minut, aż będzie miękka i lekko karmelizowana.
W dużej misce połącz rukolę, suszone pomidory, upieczoną dynię i orzechy. Skrop oliwą czosnkowo-chili, skrop cytryną i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż płatki pecorino (możesz zestrugać obieraczką do warzyw).
Podawaj lekko ciepłą albo w temperaturze pokojowej.
Makaron z oliwą, czosnkiem, pietruszką, chili i mozzarellą
Składniki na 8 porcji:
- 800 g makaronu spaghetti lub linguine,
- 120 ml oliwy z oliwek extra vergine,
- 6–8 ząbków czosnku, cienko pokrojonych w plasterki,
- 1–2 małe papryczki chili (lub 1 łyżeczka płatków chili),
- duży pęczek natki pietruszki, drobno posiekany,
- 300 g mini mozzarelli (kulki bocconcini lub ciliegine),
- sól morska do smaku,
- świeżo mielony pieprz,
- (opcjonalnie) skórka z cytryny dla świeżości.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody al dente. Zostaw ½ szklanki wody z gotowania.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę na małym ogniu. Dodaj plasterki czosnku i chili. Podsmażaj powoli 1–2 minuty, aż czosnek lekko się zarumieni i zacznie pachnieć (uważaj, by go nie spalić). Dodaj posiekaną pietruszkę i zamieszaj.
Wrzuć ugotowany makaron na patelnię, dodaj 2–3 łyżki wody z gotowania i wymieszaj energicznie, żeby wszystko się połączyło. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie dodaj odrobinę skórki cytrynowej.
Na koniec dodaj kulki mozzarelli – tylko lekko wmieszaj, żeby się delikatnie rozpuściły od ciepła makaronu.
Zobacz także:
- Oliwa z oliwek może być nie tylko stosowana w kuchni, ale i w kosmetyce. Odkryj jej właściwości
- Jak rozpoznać dobrej jakości oliwę? "Tłuszcze tego bardzo nie lubią"
- Ten produkt uważany był do niedawna za odpad. Dzisiaj uważa się go za superfood. Czym jest ciemna woda?
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News