- Niezwykła ciemna woda
- Czym jest ciemna woda?
- Jakie właściwości ma ciemna woda?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Niezwykła ciemna woda
Ciemna woda może stanowić klucz do długowieczności i lepszego zdrowia. Badania dowodzą, że zawiera ona nawet dziesięciokrotnie więcej polifenoli niż oliwa z oliwek, a jej systematyczne picie sprzyja pracy serca, wspiera układ pokarmowy i może pomagać w profilaktyce nowotworów. Jej prozdrowotne właściwości budzą ogromne zainteresowanie – przykładem jest propagatorka tego napoju, która dożyła 98 lat. Przez lata traktowano ją jedynie jako szkodliwy odpad dla środowiska. Dopiero specjaliści z Uniwersytetu Sapienza w Rzymie wykazali, że kryje w sobie wyjątkowy potencjał. Obecne w niej polifenole mogą chronić organizm przed chorobami serca, nowotworami czy problemami neurologicznymi. Odkrycie to może całkowicie odmienić nasze postrzeganie produktów ubocznych powstających w przemyśle spożywczym.
Czym jest ciemna woda?
Ciemna woda to płynny odpad powstający w procesie tłoczenia oliwy z oliwek - ścieki z produkcji oliwy (OMW – Olive Mill Wastewater, potocznie nazywane ciemną wodą) . Ma postać mętnego, brązowego osadu o wyraźnie gorzkim smaku, który pozostaje po oddzieleniu oleju od rozdrobnionych owoców. Jedną z pierwszych osób, które dostrzegły jej zalety, była Nonna Caterina – prababka producenta OMW. Zwykła wypijać pół szklanki tego napoju dwa razy dziennie i dożyła 98 lat.
Jakie właściwości ma ciemna woda?
Włoska badaczka Adriana Albini, uznawana za pionierkę w dziedzinie onkologii i pierwszą Włoszkę w zarządzie American Association for Cancer Research, od dekady prowadzi prace nad OMW.
Jej zespół dowiódł, że ekstrakt z OMW może odgrywać rolę w profilaktyce i terapii niektórych nowotworów, m.in. raka płuc, prostaty, jelita grubego czy piersi. Dodatkowo inne analizy sugerują, że substancja ta sprzyja regeneracji po wysiłku, poprawia parametry metaboliczne oraz może wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.
Z badań wynika, że ciemna woda zawiera nawet dziesięciokrotnie wyższe stężenie polifenoli niż sama oliwa z oliwek. Substancje te odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Co ciekawe, już 25 ml tego ciemnego płynu dostarcza więcej polifenoli niż cały litr wysokogatunkowej oliwy.
- Ścieki z tłoczni oliwek zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy i związków bioaktywnych, które nie trafiają do oliwy z oliwek. To prawdziwy koncentrat zdrowia – wyjaśnia dr Pamela Tambini, lekarz internista i dyrektor medyczny w Engage Wellness.
Zobacz także:
- Jak smakują oliwki uprawiane w Polsce? "Tego się trochę nie spodziewałem"
- Oliwki greckim dobrem narodowym. Jakie właściwości mają ich liście?
- Mikołaj Rey w tradycyjnej tłoczni oliwy w Nicei. Ile litrów powstanie ze 170 kg oliwek?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: kobieta.onet.pl/theguardian.com
Źródło zdjęcia głównego: Bloomberg Creative/Getty Images