Czym różni się oliwa z pierwszego od tej z drugiego tłoczenia?
Jak podkreślił zielarz Christos Markopoulos, warto wiedzieć, do czego służą różne rodzaje oliwy z oliwek.
- Jest oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno, do sałatek. [...] Jest też oliwa, której używamy do smażenia na patelni - drugiego tłoczenia. Najczęściej powstaje z wydmuchów oliwy, czyli z pestek - wyjaśnił ekspert.
Okazuje się jednak, że oliwa z oliwek posłuży nam nie tylko do gotowania.
- Są jeszcze oliwy zdrowotne. Tam są inne parametry, bo patrzymy na polifenole, żeby były bardzo wysokie [...]. Są naukowe potwierdzenia, że oliwa działa bardzo dobrze na nasz organizm - dodał zielarz.
Liście oliwne - zastosowanie
Christos Markopoulos zdradził także, że cennym źródłem polifenoli są wykorzystywane przez zielarzy liście oliwne.
- Tylko trzeba je pozbierać przed owocowaniem - zaznaczył.
Zielarz podkreślił również, że zarówno same oliwki, jak i ich liście wykorzystuje się m.in. w produkcji herbat wpływających na poprawę ciśnienia oraz leczniczych mydeł.
Więcej informacji o oliwie znajdziesz w rozmowie z naszym gościem.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak przygotować domowy zielnik na jesień i zimę? Z odpowiedzią przybywa ogrodnik
- Cudowne właściwości popularnego zioła. "Śmierć tego nie ubodzie, kto ma szałwię w ogrodzie"
- Leczenie oczu ziołami - które choroby i jakimi roślinami można leczyć?
Autor: Aleksandra Kokot
Źródło zdjęcia głównego: Enrique Diaz / 7 cero / Getty Images