Oliwki greckim dobrem narodowym. Jakie właściwości mają ich liście?

Cenne właściwości oliwek
Oliwa z oliwek greckim dobrem narodowym
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grecy cenią sobie oliwki nie tylko za ich wyjątkowy smak, ale i cenne zdrowotne właściwości. Jaką oliwę najlepiej wybrać do swojej kuchni oraz do czego wykorzystać liście oliwne? Odpowiedzi na te pytania udzielił w Dzień Dobry TVN Christos Markopoulos.

Czym różni się oliwa z pierwszego od tej z drugiego tłoczenia?

Jak podkreślił zielarz Christos Markopoulos, warto wiedzieć, do czego służą różne rodzaje oliwy z oliwek.

- Jest oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno, do sałatek. [...] Jest też oliwa, której używamy do smażenia na patelni - drugiego tłoczenia. Najczęściej powstaje z wydmuchów oliwy, czyli z pestek - wyjaśnił ekspert.

Okazuje się jednak, że oliwa z oliwek posłuży nam nie tylko do gotowania.

- Są jeszcze oliwy zdrowotne. Tam są inne parametry, bo patrzymy na polifenole, żeby były bardzo wysokie [...]. Są naukowe potwierdzenia, że oliwa działa bardzo dobrze na nasz organizm - dodał zielarz.

Liście oliwne - zastosowanie

Christos Markopoulos zdradził także, że cennym źródłem polifenoli są wykorzystywane przez zielarzy liście oliwne.

- Tylko trzeba je pozbierać przed owocowaniem - zaznaczył.

Zielarz podkreślił również, że zarówno same oliwki, jak i ich liście wykorzystuje się m.in. w produkcji herbat wpływających na poprawę ciśnienia oraz leczniczych mydeł.

Więcej informacji o oliwie znajdziesz w rozmowie z naszym gościem.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości