Najlepsza oliwa z Nicei
Mikołaj Rey odwiedził tradycyjną tłocznię oliwy, która jest jedną z ostatnich w całej Francji. Jak dużo było kiedyś takich obiektów w Nicei?
- Tylko w tej dzielnicy było ich 14. Dziś zostaliśmy ostatni. Olejarnia powstała w środku XIX wieku. Dawniej okoliczni hodowcy oliwek przychodzili tutaj, żeby wycisnąć oliwę - powiedział Robert Luminet, wytwórca oliwy z Nicei.
Tłoczenie oliwy to ciężka praca fizyczna. Ile litrów można uzyskać ze 170 kg oliwek?
- Około 40 litrów. Nasze oliwki są małe, ale zawierają bardzo dużo oleju - przyznał Luminet.
Od oliwek do oliwy
Wytwórca oliwy wyjaśnił, czym różnią się czarne oliwki od zielonych. - Zielone są mniej dojrzałe, a czarne to te bardzo dojrzałe - stwierdził.
Robert Luminet opowiedział, jak wyglądać proces powstawania oliwy. Ile czasu trzeba mielić oliwki, by otrzymać olej?
- Na 170 kg oliwek trzeba liczyć co najmniej 2 godziny. Jeśli są dojrzałe, to idzie to szybciej. Następnie dodamy 50 l wody, która ma mniej niż 25 stopni. Dzięki temu możemy nazwać naszą oliwę z pierwszego tłoczenia na zimno. Kiedy cały tłuszcz wypłynie na taflę wody, można go spróbować - podsumował.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii według przepisu Darii Ładochy
- Kuchnia skandynawska – smaczne biesiadowanie
- Lazurowa kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na dania z serem pleśniowym
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Łukasz Kowalski, Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN