Mikołaj Rey w tradycyjnej tłoczni oliwy w Nicei. Ile litrów powstanie ze 170 kg oliwek?

Mikołaj Rey w tłoczni oliwy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rey tłoczy legendarną oliwę z Nicei
Rey tłoczy legendarną oliwę z Nicei
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Nicea to stolica Lazurowego Wybrzeża i perła regionu śródziemnomorskiego, zatopiona wśród gajów oliwnych. Tysiącletnie drzewa są źródłem największego skarbu tamtejszej gastronomii. Mikołaj Rey z Dzień Dobry TVN sprawdził, jak tłoczy się nicejską oliwę.

Najlepsza oliwa z Nicei

Mikołaj Rey odwiedził tradycyjną tłocznię oliwy, która jest jedną z ostatnich w całej Francji. Jak dużo było kiedyś takich obiektów w Nicei?

- Tylko w tej dzielnicy było ich 14. Dziś zostaliśmy ostatni. Olejarnia powstała w środku XIX wieku. Dawniej okoliczni hodowcy oliwek przychodzili tutaj, żeby wycisnąć oliwę - powiedział Robert Luminet, wytwórca oliwy z Nicei.

Tłoczenie oliwy to ciężka praca fizyczna. Ile litrów można uzyskać ze 170 kg oliwek?

- Około 40 litrów. Nasze oliwki są małe, ale zawierają bardzo dużo oleju - przyznał Luminet.

Od oliwek do oliwy

Wytwórca oliwy wyjaśnił, czym różnią się czarne oliwki od zielonych. - Zielone są mniej dojrzałe, a czarne to te bardzo dojrzałe - stwierdził.

Robert Luminet opowiedział, jak wyglądać proces powstawania oliwy. Ile czasu trzeba mielić oliwki, by otrzymać olej?

- Na 170 kg oliwek trzeba liczyć co najmniej 2 godziny. Jeśli są dojrzałe, to idzie to szybciej. Następnie dodamy 50 l wody, która ma mniej niż 25 stopni. Dzięki temu możemy nazwać naszą oliwę z pierwszego tłoczenia na zimno. Kiedy cały tłuszcz wypłynie na taflę wody, można go spróbować - podsumował.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości