Piekarnia na Lazurowym Wybrzeżu z niezwykłą historią. "To wyglądało, jak z filmu"

Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jean Paul Veziano jest właścicielem piekarni Boulangerie Veziano w Antibes, która ma już blisko 100-letnią historię. To właśnie w niej wypiekany jest chleb w charakterystycznym kształcie. Jak go wykonać? Piekarz pokazał to w Dzień Dobry TVN.

Piekarz Jean Paul Veziano

Antibes to przyjemny kurort na Lazurowym Wybrzeżu między Cannes, a Niceą. Są tam liczne plaże i urokliwe Stare Miasto. Mikołaj Rey odwiedził to miejsce jednak po to, by spróbować charakterystycznego chleba. Symbolem tego miasta jest bowiem tzw. "ręka z Nicei" stworzona przez włoskich piekarzy z rodziny Jeana Paula Veziano, którzy wyemigrowali do Francji w 1924 roku.

- Mój dziadek przyszedł tutaj piechotą z Włoch, bo nie było co jeść. Był murarzem i żeby znaleźć tutaj pracę, musiał zostać piekarzem. Po wojnie trudno było być Włochem we Francji, bo Mussolini był po stronie Hitlera. To były ciężkie czasy. (...) Wszystko co mam dziś, zawdzięczam mojemu dziadkowi i tacie, którzy pokazali mi, jak piec chleb. Gdy miałem 16 lat zacząłem z nimi pracować, czyli już 45 lat temu - wyznał Jean Paul Veziano w Dzień Dobry TVN.

Piekarnia Boulangerie Veziano

Rodzinna piekarnia Jeana Paula Veziano ma już prawie 100 lat. Jej właściciel codziennie wstaje o 2:00, a w czasie świąt o 1:00. Zaczyna piec ze współpracownikami już o 4:00 rano. Jak wyznał: "Piekarnia to pierwsze światło w dzielnicy, a zapach przyciąga ludzi". Naszemu reporterowi pokazał, jak wypiec "nicejskie ręki", które uwielbiał mieszkający w Antibes najsłynniejszy malarz XX wieku, czyli Pablo Picasso. To właśnie te chleby, które mają 4 palce, piekarz robił na ślub księcia Monako.

- To było najbardziej prestiżowe zamówienie w mojej karierze. Każdy gość przy talerzu miał mój chleb. W sumie było 550 gości. Wypiekłem ponad 800 małych chlebków. Mieliśmy duży stres. To wyglądało, jak z filmu - księżniczki, książęta... A ja jestem tylko małym, skromnym piekarzem - mówił Jean Paul Veziano w naszym programie.

Zobacz także:

Autor: Sabina Zięba

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana