Oto przepis na pyszne ciasto bananowe wprost z Miami.
Zbudowanie domku z piernika to dla wielu osób poważne wyzwanie. W programie Dzień Dobry TVN cukiernik Bartek Boratyn pokazał prowadzącym oraz widzom, jak skonstruować taką słodką chatkę.
Boże Narodzenie to czas radości i świeżych wypieków. W świąteczny nastrój z pewnością wprawi wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków. Daria Ładocha wspólnie z dziećmi z SOS Wioski Dziecięcej w Karlinie i swoimi córkami podpowiada, jak efektownie ozdobić ciasteczka i przygotować pyszną tartę z makiem.
Renata Martyna i Angelika Chwyć wygrały Mistrzostwa Świata w Dekoracji Tortów, które odbyły się w Mediolanie w 2023 roku. Cukierniczki w studiu Dzień Dobry TVN dały popis swoich możliwości.
Chleb twarogowy, jak sama nazwa wskazuje, w swoim składzie zawiera twaróg. Podobnie jak w przypadku klasycznego chleba, również na ten istnieje wiele różnych przepisów, różniących się dodatkami i ich proporcjami. W naszym nie rezygnujemy z mąki. Jak zrobić chleb twarogowy? Sprawdź przepis krok po kroku.
Tapioka to kasza z manioku, która jest podstawowym składnikiem kuchni krajów Ameryki Południowej i Afryki. Jakie desery można z niej przygotować?
Wypiekanie baby wielkanocnej to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez słodkiego specjału, przygotowanego w oparciu o sprawdzoną recepturę i udekorowanego lukrem bądź apetyczną polewą czekoladową.
Z okazji Dnia Dinozaura w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska przygotowały różne pyszne wypieki. Jak robić babeczki marchewkowo-pomarańczowe? Sprawdź przepis również na krem maślany z białą czekoladą.
Na początku wypiekano je bez nadzienia. Dziś w środku rogalika można znaleźć najrozmaitsze dodatki - od słodkich po wytrawne. Ciasto też powstaje na różne sposoby. Z okazji Dnia Rogalika polecamy nietypowe przepisy na ten wypiek.
Katarzyna Mamona-Petryka z zawodu jest kontrolerką ruchu lotniczego, a w wolnym czasie piecze i dekoruje ciastka oraz pierniczki. Anna Nowak-Ibisz wraz z kamerami programu "Pani Gadżet" zawitała do jej pracowni na warszawskim Bródnie, by przyjrzeć się, jak prosperuje kameralny biznes.
Owoce leśne to nieoceniony dodatek do sezonowych potraw i wypieków. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także Joanna Przetakiewicz. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że na instagramowym profilu gwiazdy pojawił się sprawdzony przepis na jagodzianki. Jak uznana projektantka przygotowuje popularny letni przysmak?
Portal Taste Atlas stworzył ranking stu najpopularniejszych ciastek na świecie. Pierwsze miejsca otrzymała Pavlova,
Kobieta postanowiła zrezygnować z zaplanowanej kariery i wybrała zawód, który z pewnością osładza jej codzienność
Izabela Borys-Tarkowska pasję do robienia tortów odkryła dzięki swoim dzieciom. Na co dzień pracuje w banku, a w wolnym czasie tworzy słodkie arcydzieła. Skąd czerpie inspiracje i czy zawsze wszystko jej się udaje?
Jean Paul Veziano jest właścicielem piekarni Boulangerie Veziano w Antibes, która ma już blisko 100-letnią historię. To właśnie w niej wypiekany jest chleb w charakterystycznym kształcie. Jak go wykonać? Piekarz pokazał to w Dzień Dobry TVN.
"Ta praca opiera się na tradycji".
Dowiedz się z naszego poradnika.
Sprawdź, co będzie ci potrzebne do jej przygotowania.
Pigwa ma wiele właściwości. Wzmacnia odporność, pobudza apetyt, świetnie działa na anemię i jest bogatym źródłem witamin. Jakby tego było mało, idealnie nadaje się na pyszne, domowe ciasto. Czy owoce pigwy to nowe jabłka? Uwaga: ten przepis na szarlotkę może zmienić na zawsze wasze podejście do ciasta.
Ten wypiek zaskoczy wszystkich domowników.
Przepis na pyszny tort śmietanowy jest niezwykle prosty, choć należy pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Podstawą naszego wypieku jest biszkopt i to od niego w dużej mierze zależy lekkość tortu. Biała kolorystyka sprawia, że deser coraz częściej wybierany jest jako tort weselny.
Z wielu przyczyn coraz więcej osób stara się unikać glutenu. Najczęściej eliminuje się go z powodu alergii, potrzeby zmian nawyków żywieniowych, określonej diety. Na szczęście z dostępnością mąk bezglutenowych nie ma najmniejszego problemu. Jaki typ najlepiej wybrać?
Amelia Korczak ma 15 lat i uczęszcza do szkoły plastycznej Gdyni w Orłowie. Nastolatka kocha sztukę. W Swoich pracach używa technik mieszanych - różnych typów farb i ołówków. Jej twórczością zachwycili się cukiernicy z Torunia, którzy postanowili podjąć z nią współpracę.
Jagodzianki, zwłaszcza te po brzegi wypełnione jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię polską. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję. Sprawdź nasze przepisy.
W ostatnim czasie w naszym kraju powstaje coraz więcej gruzińskich restauracji i piekarni. Polacy pokochali te oryginalne smaki, które cieszą się teraz ogromną popularnością. Z tego powodu w Dzień Dobry TVN rodowici Gruzini, Zurab Shamugia i Otari Rekwashili, opowiedzieli o swoich wypiekach.
Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 17 maja. Święto ma na celu promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich. W związku z tym świętem Andrzej Polan postanowił podzielić się w studiu Dzień Dobry TVN kilkoma przepisami na przepyszne wypieki. Sprawdź również wiele innych naszych propozycji.
Kurtosze są ostatnio bardzo popularne. Food trucki z tą przekąską pojawiają się na ulicach wielu miast, a także na różnych wydarzeniach, np. na jarmarkach. Czym jest kurtoszkołacz? Z czego powstaje ten jakże ostatnio popularny przysmak?
Nie ma nic lepszego niż zapach świeżego, domowego chleba o poranku. Chrupiąca skórka i niepowtarzalny smak urozmaicą nawet najprostsze śniadanie! Zapytaliśmy Piotra Kucharskiego o jego sekretny przepis na chleb orkiszowo-żytni na zakwasie. Gwarantujemy, że ten przysmak zdobędzie wasze serca.
Anna i Adam Bilikowie przez 16 lat prowadzili hurtownie odzieżowe. Szło im bardzo dobrze, aż do momentu wybuchu pandemii koronawirusa. Aby zarobić na życie, zdecydowali się porzucić dotychczasowe zajęcia. Ona zajęła się cukiernictwem, a on - pisaniem.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy miłośniczkę i pasjonatkę słodkich wypieków Kingę Filipowicz. Dzięki niej mogliśmy spróbować mazurka czekoladowego, mazurka kawowego z solonym karmelem, koszyczki bezowe z lemon curd i babeczki jogurtowe z cytryną. Palce lizać!