Zbudowanie domku z piernika to dla wielu osób poważne wyzwanie. W programie Dzień Dobry TVN cukiernik Bartek Boratyn pokazał prowadzącym oraz widzom, jak skonstruować taką słodką chatkę.
Boże Narodzenie to czas radości i świeżych wypieków. W świąteczny nastrój z pewnością wprawi wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków. Daria Ładocha wspólnie z dziećmi z SOS Wioski Dziecięcej w Karlinie i swoimi córkami podpowiada, jak efektownie ozdobić ciasteczka i przygotować pyszną tartę z makiem.
Renata Martyna i Angelika Chwyć wygrały Mistrzostwa Świata w Dekoracji Tortów, które odbyły się w Mediolanie w 2023 roku. Cukierniczki w studiu Dzień Dobry TVN dały popis swoich możliwości.
Chleb twarogowy, jak sama nazwa wskazuje, w swoim składzie zawiera twaróg. Podobnie jak w przypadku klasycznego chleba, również na ten istnieje wiele różnych przepisów, różniących się dodatkami i ich proporcjami. W naszym nie rezygnujemy z mąki. Jak zrobić chleb twarogowy? Sprawdź przepis krok po kroku.
Wypiekanie baby wielkanocnej to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez słodkiego specjału, przygotowanego w oparciu o sprawdzoną recepturę i udekorowanego lukrem bądź apetyczną polewą czekoladową.
Z okazji Dnia Dinozaura w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska przygotowały różne pyszne wypieki. Jak robić babeczki marchewkowo-pomarańczowe? Sprawdź przepis również na krem maślany z białą czekoladą.
Na początku wypiekano je bez nadzienia. Dziś w środku rogalika można znaleźć najrozmaitsze dodatki - od słodkich po wytrawne. Ciasto też powstaje na różne sposoby. Z okazji Dnia Rogalika polecamy nietypowe przepisy na ten wypiek.
Katarzyna Mamona-Petryka z zawodu jest kontrolerką ruchu lotniczego, a w wolnym czasie piecze i dekoruje ciastka oraz pierniczki. Anna Nowak-Ibisz wraz z kamerami programu "Pani Gadżet" zawitała do jej pracowni na warszawskim Bródnie, by przyjrzeć się, jak prosperuje kameralny biznes.
Owoce leśne to nieoceniony dodatek do sezonowych potraw i wypieków. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także Joanna Przetakiewicz. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że na instagramowym profilu gwiazdy pojawił się sprawdzony przepis na jagodzianki. Jak uznana projektantka przygotowuje popularny letni przysmak?
Izabela Borys-Tarkowska pasję do robienia tortów odkryła dzięki swoim dzieciom. Na co dzień pracuje w banku, a w wolnym czasie tworzy słodkie arcydzieła. Skąd czerpie inspiracje i czy zawsze wszystko jej się udaje?
Jean Paul Veziano jest właścicielem piekarni Boulangerie Veziano w Antibes, która ma już blisko 100-letnią historię. To właśnie w niej wypiekany jest chleb w charakterystycznym kształcie. Jak go wykonać? Piekarz pokazał to w Dzień Dobry TVN.
Pigwa ma wiele właściwości. Wzmacnia odporność, pobudza apetyt, świetnie działa na anemię i jest bogatym źródłem witamin. Jakby tego było mało, idealnie nadaje się na pyszne, domowe ciasto. Czy owoce pigwy to nowe jabłka? Uwaga: ten przepis na szarlotkę może zmienić na zawsze wasze podejście do ciasta.
Przepis na pyszny tort śmietanowy jest niezwykle prosty, choć należy pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Podstawą naszego wypieku jest biszkopt i to od niego w dużej mierze zależy lekkość tortu. Biała kolorystyka sprawia, że deser coraz częściej wybierany jest jako tort weselny.
Z wielu przyczyn coraz więcej osób stara się unikać glutenu. Najczęściej eliminuje się go z powodu alergii, potrzeby zmian nawyków żywieniowych, określonej diety. Na szczęście z dostępnością mąk bezglutenowych nie ma najmniejszego problemu. Jaki typ najlepiej wybrać?
Amelia Korczak ma 15 lat i uczęszcza do szkoły plastycznej Gdyni w Orłowie. Nastolatka kocha sztukę. W Swoich pracach używa technik mieszanych - różnych typów farb i ołówków. Jej twórczością zachwycili się cukiernicy z Torunia, którzy postanowili podjąć z nią współpracę.
Jagodzianki, zwłaszcza te po brzegi wypełnione jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię polską. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję. Sprawdź nasze przepisy.
W ostatnim czasie w naszym kraju powstaje coraz więcej gruzińskich restauracji i piekarni. Polacy pokochali te oryginalne smaki, które cieszą się teraz ogromną popularnością. Z tego powodu w Dzień Dobry TVN rodowici Gruzini, Zurab Shamugia i Otari Rekwashili, opowiedzieli o swoich wypiekach.
Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 17 maja. Święto ma na celu promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich. W związku z tym świętem Andrzej Polan postanowił podzielić się w studiu Dzień Dobry TVN kilkoma przepisami na przepyszne wypieki. Sprawdź również wiele innych naszych propozycji.