Świętuj z nami Dzień Ptysia. Sprawdź, jak zrobić pyszne domowe ptysie według Bartka Boratyna

Świętuj z nami Dzień Ptysia. Sprawdź, jak zrobić pyszne domowe ptysie według Bartka Boratyna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dziś obchodzimy Dzień Ptysia
Dziś obchodzimy Dzień Ptysia
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
2 stycznia obchodzimy Dzień Ptysia. To rozpływające się w ustach ciastko ma rzesze fanów na całym świecie. W czym tkwi sekret ptysiowego ciasta i jakie kremy można przyrządzić, by było obłędnie smacznie? Na te pytania odpowiedział w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. 

Przyrządził ptysie z kremem waniliowym, czekoladowym oraz pistacjowym, a także kruszonkę do ptysiów. Przepisy znajdziesz poniżej.

Ptysie z kremem waniliowym

Ptysie z kremem waniliowym
Ptysie z kremem waniliowym
Ptysie z kremem waniliowym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 200 g masła,
  • 7 g soli,
  • 255 g mąki,
  • 8 jajek.

Składniki na krem:

  • 890 ml mleka,
  • 176 g cukru,
  • 8 żółtek,
  • 76 g skrobi kukurydzianej,
  • 200 g masła,
  • 10 g żelatyny,
  • laska wanilii.

Przygotowanie:

Mleko, wodę, sól oraz masło gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i zaparzamy przez około 2 minuty na ogniu. To najważniejsza część ciasta parzonego. Następnie gotowe ciasto przekładamy do miski i studzimy. Przestudzone ciasto miksujemy na wolnych obrotach, dodając stopniowo po jednym jajku. To bardzo ważne, aby dodawać po jednym, ponieważ gdy dodamy wszystkie naraz, ciasto nam nie wyjdzie. Ciasto nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut na złoty kolor.

Krem: Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Później żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy żółtka i gotujemy dalej na ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie ściągamy z ognia. Kiedy krem będzie ugotowany, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowy krem budyniowy możemy użyć jako bazę do innych kremów lub pozostawić czysty - waniliowy.

Krem czekoladowy do ptysia

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 100 g ciemnej czekolady.

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Następnie serek mascarpone ubijamy razem ze śmietanką na sztywny krem. Jeśli śmietana będzie ubita zbyt mocno, krem może sie lekko rozwarstwiać. Do przestudzonej czekolady dodajemy krem mascarpone w 3 częściach. Potem odstawiamy krem do lodówki, a następnie po godzinie nadziewamy nim ptysie. 

Krem pistacjowy do ptysia

Składniki:

  • 200 g kremu patissiere,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 3 łyżki pasty pistacjowej.

Przygotowanie:

Do gotowego kremu patissiere dodajemy trzy łyżki pasty pistacjowej i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Serek mascarpone ubijamy razem ze śmietanką na sztywny krem. Jeśli śmietana będzie ubita zbyt mocno, krem może się lekko rozwarstwiać. Do kremu pistacjowego przekładamy ubity krem mascarpone w 2-3 częściach i mieszamy do połączenia składników. Potem nadziewamy ptysie.

Kruszonka do ptysia

Składniki:

  • 80 g masła, w temperaturze pokojowej,
  • 70 g miałkiego,jasnego brązowego cukru,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki migdałowej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości