Przyrządził ptysie z kremem waniliowym, czekoladowym oraz pistacjowym, a także kruszonkę do ptysiów. Przepisy znajdziesz poniżej.
Ptysie z kremem waniliowym
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 200 g masła,
- 7 g soli,
- 255 g mąki,
- 8 jajek.
Składniki na krem:
- 890 ml mleka,
- 176 g cukru,
- 8 żółtek,
- 76 g skrobi kukurydzianej,
- 200 g masła,
- 10 g żelatyny,
- laska wanilii.
Przygotowanie:
Mleko, wodę, sól oraz masło gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i zaparzamy przez około 2 minuty na ogniu. To najważniejsza część ciasta parzonego. Następnie gotowe ciasto przekładamy do miski i studzimy. Przestudzone ciasto miksujemy na wolnych obrotach, dodając stopniowo po jednym jajku. To bardzo ważne, aby dodawać po jednym, ponieważ gdy dodamy wszystkie naraz, ciasto nam nie wyjdzie. Ciasto nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut na złoty kolor.
Krem: Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Później żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy żółtka i gotujemy dalej na ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie ściągamy z ognia. Kiedy krem będzie ugotowany, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowy krem budyniowy możemy użyć jako bazę do innych kremów lub pozostawić czysty - waniliowy.
Krem czekoladowy do ptysia
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 100 g ciemnej czekolady.
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Następnie serek mascarpone ubijamy razem ze śmietanką na sztywny krem. Jeśli śmietana będzie ubita zbyt mocno, krem może sie lekko rozwarstwiać. Do przestudzonej czekolady dodajemy krem mascarpone w 3 częściach. Potem odstawiamy krem do lodówki, a następnie po godzinie nadziewamy nim ptysie.
Krem pistacjowy do ptysia
Składniki:
- 200 g kremu patissiere,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 3 łyżki pasty pistacjowej.
Przygotowanie:
Do gotowego kremu patissiere dodajemy trzy łyżki pasty pistacjowej i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Serek mascarpone ubijamy razem ze śmietanką na sztywny krem. Jeśli śmietana będzie ubita zbyt mocno, krem może się lekko rozwarstwiać. Do kremu pistacjowego przekładamy ubity krem mascarpone w 2-3 częściach i mieszamy do połączenia składników. Potem nadziewamy ptysie.
Kruszonka do ptysia
Składniki:
- 80 g masła, w temperaturze pokojowej,
- 70 g miałkiego,jasnego brązowego cukru,
- 70 g mąki pszennej,
- 10 g mąki migdałowej.
Zobacz także:
- Wypasione ptysie Bartka Boratyna. Skuś się na pyszne karnawałowe słodkości
- Karnawałowe ptysie na słodko i słono - przepisy Katarzyny Bosackiej
- Zobacz sprawdzone przepisy na smaczne i proste do przygotowania ptysie, które zachwycą największych smakoszy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News