Karnawałowe ptysie na słodko i słono - przepisy Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka w kuchni Dzień Dobry TVN
Ptyś – idealny koleżka na karnawał
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na karnawałowe przekąski? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem polecamy różne wersje ptysi w wykonaniu Katarzyny Bosackiej. Jak zrobić ptysie na słodko i na słono? Sprawdź przepisy.

Ptysie na słodko - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki 200 g
  • 130 g masła
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 4 średnie jajka

Jak zrobić ptysie na słodko?

  1. Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj masło. Gdy woda z masłem zacznie się gotować, zdejmuj garnek z ognia i dodaj mąkę intensywnie mieszając.
  2. Gdy masa będzie gładka garnek postaw na gaz małej mocy i mieszaj całość około jednej minuty, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstaw garnek do przestudzenia.
  3. Gdy wystygnie, dodawaj po jednym jajku i ucieraj mikserem lub rózgą.
  4. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  5. Piecz 25-30 minut (góra - dół) w temperaturze 200 stopni.
  6. Ważne: Ciasto nie może być ciepłe w momencie umieszczania go w piecu. Ciepłe ciasto ptysiowe może wówczas wyrosnąć a następnie opaść podczas wyjmowania ptysi z piekarnika.

Krem z białą czekoladą - przepis

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 120 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • cukier z prawdziwą wanilią)
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g ciemnej czekolady
  • pół dużego granata
  • garść płatków migdałowych lub niesolone pistacje do dekoracji

Jak zrobić krem z białą czekoladą?

  1. Zimną śmietankę ubijamy mikserem z dwiema łyżkami cukru, dodajemy mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną, białą czekoladę (powoli małymi strużkami). Wszystko razem ubijamy na sztywny krem.
  2. Granat myjemy, przekrawamy w poprzek na pół. Połówkę odwracamy skórką do dołu, układamy na dłoni umieszczonej nad sporą miską i energicznie uderzając w skórkę granatu drewnianą łyżką wydobywamy z niego pestki (wpadną przez rozwarte palce do miski).
  3. Kremem napełniamy ptysie, polewamy roztopioną ciemną czekoladą, dekorujemy pestkami granatu i pokruszonymi pistacjami.
  4. Opcja dla leniwych. Zamiast ptysi, w indywidualnej szklance do deserów układamy warstwę groszku ptysiowego, dodajemy krem, warstwę owoców (o tej porze roku - kiwi, awokado, granat), znów warstwę groszku i krem, dekorujemy owocami. GOTOWE!
Ptysie z pastą tuńczykową
Ptysie na słono z pastą tuńczykową i awokado
Ptysie z pastą tuńczykową
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Ptysie na słono z pastą tuńczykową i awokado - przepis

Składniki:

  • 1 słoiczek tuńczyka w oleju
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 średnie awkoado
  • łyżka kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka liści sałaty

Sposób przygotowania:

  • Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, posiekaną drobniutko cebulę i szczypiorek, kapary, pokrojone w kostkę awokado.
  • Wszystko dobrze mieszamy. Doprawiamy solą. Pastą napełniamy ptysie, wyściełane liśćmi sałaty (by pasta nie namoczyła zbyt szybko ciasta)

Ptysie na słono z pastą z suszonych pomidorów - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie serka naturalnego do smarowania pieczywa
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • garść rukoli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Serek przełożyć do miseczki, dodać pomidory i posiekany czosnek, zmiksować na gładką pastę. Do masy wrzucić posiekane oliwki i natkę pietruszki.
  2. Pastą napełniamy ptysie, wyściełane liśćmi rukoli (by pasta nie namoczyła zbyt szybko ciasta).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości