Ptysie na słodko - przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki 200 g
- 130 g masła
- 1 szklanka wody - 250 ml
- 4 średnie jajka
Jak zrobić ptysie na słodko?
- Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj masło. Gdy woda z masłem zacznie się gotować, zdejmuj garnek z ognia i dodaj mąkę intensywnie mieszając.
- Gdy masa będzie gładka garnek postaw na gaz małej mocy i mieszaj całość około jednej minuty, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstaw garnek do przestudzenia.
- Gdy wystygnie, dodawaj po jednym jajku i ucieraj mikserem lub rózgą.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
- Piecz 25-30 minut (góra - dół) w temperaturze 200 stopni.
- Ważne: Ciasto nie może być ciepłe w momencie umieszczania go w piecu. Ciepłe ciasto ptysiowe może wówczas wyrosnąć a następnie opaść podczas wyjmowania ptysi z piekarnika.
Krem z białą czekoladą - przepis
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 120 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- cukier z prawdziwą wanilią)
- 100 g białej czekolady
- 100 g ciemnej czekolady
- pół dużego granata
- garść płatków migdałowych lub niesolone pistacje do dekoracji
Jak zrobić krem z białą czekoladą?
- Zimną śmietankę ubijamy mikserem z dwiema łyżkami cukru, dodajemy mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną, białą czekoladę (powoli małymi strużkami). Wszystko razem ubijamy na sztywny krem.
- Granat myjemy, przekrawamy w poprzek na pół. Połówkę odwracamy skórką do dołu, układamy na dłoni umieszczonej nad sporą miską i energicznie uderzając w skórkę granatu drewnianą łyżką wydobywamy z niego pestki (wpadną przez rozwarte palce do miski).
- Kremem napełniamy ptysie, polewamy roztopioną ciemną czekoladą, dekorujemy pestkami granatu i pokruszonymi pistacjami.
- Opcja dla leniwych. Zamiast ptysi, w indywidualnej szklance do deserów układamy warstwę groszku ptysiowego, dodajemy krem, warstwę owoców (o tej porze roku - kiwi, awokado, granat), znów warstwę groszku i krem, dekorujemy owocami. GOTOWE!
Ptysie na słono z pastą tuńczykową i awokado - przepis
Składniki:
- 1 słoiczek tuńczyka w oleju
- 1 mała czerwona cebula
- 1 średnie awkoado
- łyżka kaparów
- 1 łyżka majonezu
- pół pęczka szczypiorku
- kilka liści sałaty
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, posiekaną drobniutko cebulę i szczypiorek, kapary, pokrojone w kostkę awokado.
- Wszystko dobrze mieszamy. Doprawiamy solą. Pastą napełniamy ptysie, wyściełane liśćmi sałaty (by pasta nie namoczyła zbyt szybko ciasta)
Ptysie na słono z pastą z suszonych pomidorów - przepis
Składniki:
- 1 opakowanie serka naturalnego do smarowania pieczywa
- 5-6 suszonych pomidorów
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- garść rukoli
- szczypta cukru
Sposób przygotowania:
- Serek przełożyć do miseczki, dodać pomidory i posiekany czosnek, zmiksować na gładką pastę. Do masy wrzucić posiekane oliwki i natkę pietruszki.
- Pastą napełniamy ptysie, wyściełane liśćmi rukoli (by pasta nie namoczyła zbyt szybko ciasta).
Zobacz także:
- Zobacz sprawdzone przepisy na smaczne i proste do przygotowania ptysie
- Ptysie, eklerki i karpatka, czyli ciasta parzone według przepisów Bartka Boratyna
- Profiterole, czyli francuskie ciasteczka z ciasta ptysiowego w wykonaniu Mikołaja Reya
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: