Przepisy kulinarne

Profiterole, czyli francuskie ciasteczka z ciasta ptysiowego w wykonaniu Mikołaja Reya

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Mikołaj Rey
Ach, jak słodko

Słodki deser, który poprawi nam humor? Koniecznie spróbuj profiteroli z kuchni francuskiej, które przygotował Mikołaj Rey w kuchni Dzień Dobry TVN.

Sposób przygotowania profiteroli - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ptysie
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła
  • lody waniliowe
  • lody śmietanowe

Dodatkowo:

  • imbir
  • cukier
  • borówki
  • jeżyny
  • maliny

Profiterole - sposób przygotowania

  1. 1Delikatnie rozpuścić masło i czekoladę dodać śmietanki (opcjonalnie dodać trochę cukru, ja nie daję lody są bardzo słodkie).
  2. 2Ułożyć ptysie pod i nad 3 ładnymi gałkami lodów (waniliowych lub śmietanowych), polewać całość gorącym sosem czekoladowym.
  3. 3Opcjonalnie dekorować pysznymi polskimi owocami jagodowymi.
  4. 4Jeść natychmiast póki sos jest gorący a lody mrożone.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Mikołaj Rey

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

Pozostałe wiadomości