Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - przepis Bartka Boratyna

Cukier w słodkościach? Niepotrzebny!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na deser, ale unikasz zwykłego cukru? W kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje bezcukrowych propozycji na słodkości. Sprawdź przepis Bartka Boratyna na ptysie z kremem z ciemnej czekolady i daktylowym karmelem.

Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka
    • 250 ml wody
      • 450 g mąki
        • 7 g soli
          • 200 g masła
            • 7 jajek
              • 500 g mascarpone
                • 300 ml śmietanki 36%
                  • 200 ciemnej czekolady
                    • 500 g suszonych daktyli

                      Przepisy Andrzeja Polana

                      Źródło: Dzień Dobry TVN
                      Kulinarna podróż z Polanem
                      Kulinarna podróż z Polanem
                      Szparagowy zawrót głowy
                      Szparagowy zawrót głowy
                      Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                      Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                      Wigilijne potrawy Polana
                      Wigilijne potrawy Polana
                      Pizza a la Polan
                      Pizza a la Polan
                      Kuchnia winogronowa
                      Kuchnia winogronowa

                      Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - sposób przygotowania

                      1. Mleko, wodę, sól oraz masło zagotować.
                        1. Wsypać mąkę i mieszać na ogniu przez ok minutę.
                          1. Ciasto wystudzić i miksować, dodawać pojedynczo jajka.
                            1. Ciasto szprycować na blachę do pieczenia wyścieloną papierem i piec na złoty kolor ok 45 min w temp. 180 st.
                              1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
                                1. W misce ubić schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone na gęsty krem.
                                  1. W kilku partiach dodawać do ostudzonej czekolady. Wymieszać po powstania gładkiego kremu.
                                    1. Daktyle zalać gorącą wodą i zagotować. Gdy zmiękną blendujemy i dalej gotujemy do wrzenia.
                                      1. Dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i opcjonalnie możemy dodać sól dla przełamania smaku.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: Bartek Boratyn

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości