Przepisy kulinarne

Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - przepis Bartka Boratyna

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Bartek Boratyn
Cukier w słodkościach? Niepotrzebny!

Szukasz pomysłu na deser, ale unikasz zwykłego cukru? W kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje bezcukrowych propozycji na słodkości. Sprawdź przepis Bartka Boratyna na ptysie z kremem z ciemnej czekolady i daktylowym karmelem.

Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 450 g mąki
  • 7 g soli
  • 200 g masła
  • 7 jajek
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 200 ciemnej czekolady
  • 500 g suszonych daktyli

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - sposób przygotowania

  1. 1Mleko, wodę, sól oraz masło zagotować.
  2. 2Wsypać mąkę i mieszać na ogniu przez ok minutę.
  3. 3Ciasto wystudzić i miksować, dodawać pojedynczo jajka.
  4. 4Ciasto szprycować na blachę do pieczenia wyścieloną papierem i piec na złoty kolor ok 45 min w temp. 180 st.
  5. 5Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
  6. 6W misce ubić schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone na gęsty krem.
  7. 7W kilku partiach dodawać do ostudzonej czekolady. Wymieszać po powstania gładkiego kremu.
  8. 8Daktyle zalać gorącą wodą i zagotować. Gdy zmiękną blendujemy i dalej gotujemy do wrzenia.
  9. 9Dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i opcjonalnie możemy dodać sól dla przełamania smaku.

Zobacz także:

Źródło: Bartek Boratyn

Autor:Diana Ryściuk

Pozostałe wiadomości