Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - przepis
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 450 g mąki
- 7 g soli
- 200 g masła
- 7 jajek
- 500 g mascarpone
- 300 ml śmietanki 36%
- 200 ciemnej czekolady
- 500 g suszonych daktyli
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Ptysie z kremem z ciemnej czekolady, daktylowym karmelem i bez cukru - sposób przygotowania
- Mleko, wodę, sól oraz masło zagotować.
- Wsypać mąkę i mieszać na ogniu przez ok minutę.
- Ciasto wystudzić i miksować, dodawać pojedynczo jajka.
- Ciasto szprycować na blachę do pieczenia wyścieloną papierem i piec na złoty kolor ok 45 min w temp. 180 st.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
- W misce ubić schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone na gęsty krem.
- W kilku partiach dodawać do ostudzonej czekolady. Wymieszać po powstania gładkiego kremu.
- Daktyle zalać gorącą wodą i zagotować. Gdy zmiękną blendujemy i dalej gotujemy do wrzenia.
- Dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i opcjonalnie możemy dodać sól dla przełamania smaku.
Zobacz także:
- Ptysie, eklerki i karpatka, czyli ciasta parzone według przepisów Bartka Boratyna
- Domowe desery bez pieczenia – kilka ciekawych pomysłów
- Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
- Niskokaloryczne desery z TikToka. Nowy trend na przekąski do szkoły
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Bartek Boratyn
podziel się: