Materiał promocyjny

Ptysie, eklerki i karpatka, czyli ciasta parzone według przepisów Bartka Boratyna

Ptysie, eklerki i karpatka, czyli… ciasta parzone
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ciasto parzone powstaje podczas sparzenia mąki pszennej mieszanką tłuszczu i wody. Nie jest łatwe, wymaga wprawy, ale na pewno warto podejmować próbę. W naszej kuchni cukiernik Bartek Boratyn pokazuje krok po kroku, jak je zrobić. Poznaj przepisy na ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem, eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym oraz karpatkę.

Ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem

Składniki na ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem:

  • Ciasto:
    • 250 ml mleka
      • 250 ml wody
        • 200 g masła
          • 7 g soli
            • 255 g mąki
              • 8 jajek Krem:
                • 890 ml mleka
                  • 176 g cukru
                    • 8 żółtek
                      • 76 g skrobi kukurydzianej
                        • 200 g masła
                          • 10 g żelatyny
                            • laska wanilii
                              • 500 g mascarpone Karmel:
                                • 200 g cukru
                                  • 100 ml śmietanki 30%
                                    • szczypta soli

                                      Jak przyrządzić ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem

                                      Mleko, wodę, sól oraz masło gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i zaparzany przez ok. 2 min na ogniu. Gotowe ciasto przekładamy do miski i studzimy. Przestudzone ciasto miksujemy na wolnych obrotach, dodając stopniowo po 1 jajku. Ciasto nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. ok 40 min na złoty kolor.

                                      Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy żółtka i gotujemy na ogniu ok 2 min. Gdy krem będzie ugotowany, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy do wystudzenia.

                                      Cukier rozpuszczamy na karmel, a następnie dodajemy śmietankę 30%. Mieszamy do powstania gładniej konsystencji. Doprawiamy solą do smaku.

                                      Eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym

                                      Składniki na eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym

                                      • Ciasto:
                                        • 220 ml mleka
                                          • 220 ml wody
                                            • 200 g masła
                                              • 7 g soli
                                                • 9 g cukru
                                                  • 255 g mąki
                                                    • 7 jajek Owoce:
                                                      • 500 g owoców leśnych
                                                        • 5 łyżek cukru
                                                          • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
                                                            • świeże owoce do dekoracji (maliny, truskawki, borówki)

                                                              Jak przyrządzić eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym

                                                              Mleko, wodę, sól, cukier oraz masło gotujemy. Gdy płyn zacznie wrzeć, zaparzamy mąkę. Mieszamy ok. 2 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i ciasto przekładamy do miski. Mieszamy dodając stopniowo po jednym jajku (możemy dodać dowolny barwnik do ciasta).

                                                              Eklerki szprycujemy na papier lub matę do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp 180 st. Gotujemy owoce leśne z dodatkiem cukru. Zagęszczamy skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ostawiamy do wystudzenia.

                                                              Eklerki nadziewamy wystudzonymi owocami leśnymi oraz kremem przygotowanym z poprzedniego przepisu. Dekorujemy dowolnymi świeżymi owocami.

                                                              Karpatka

                                                              Składniki na karpatkę:

                                                              • ciasto:
                                                                • 250 ml mleka
                                                                  • 250 ml wody
                                                                    • 200 g masła
                                                                      • 7 g soli
                                                                        • 255 g mąki
                                                                          • 8 jajek Krem:
                                                                            • 890 ml mleka
                                                                              • 176 g cukru
                                                                                • 8 żółtek
                                                                                  • 76 g skrobi kukurydzianej
                                                                                    • 200 g masła
                                                                                      • 10 g żelatyny
                                                                                        • laska wanilii
                                                                                          • dodatkowo: 200 g masła

                                                                                            Jak przyrządzić karpatkę

                                                                                            Ciasto:

                                                                                            Mleko, wodę, sól oraz masło gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i zaparzany przez ok. 2 min na ogniu. Gotowe ciasto przekładamy do miski i studzimy. Przestudzone ciasto miksujemy na wolnych obrotach, dodając stopniowo po 1 jajku. Ciasto dzielimy na dwie części, a następnie rozsmarowujemy nieregularnie na blachę do pieczenia (nie używamy papieru do pieczenia). Pieczemy ok. 15/20 min w temp. 190 st. (na złoty kolor).

                                                                                            Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy żółtka i gotujemy na ogniu ok. 2 min. Gdy krem będzie ugotowany, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy do wystudzenia.

                                                                                            Masło ucieramy na puch. Dodajemy krem budyniowy i ubijamy na puszystą masę. Na spód układamy ciasto, następnie krem budyniowy, na wierzch ciasto. Posypujemy cukrem pudrem.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości