Przepisy kulinarne

Ptysie, eklerki i karpatka, czyli ciasta parzone według przepisów Bartka Boratyna

Przepisy kulinarne

Źródło:
Bartek Boratyn
Ptysie, eklerki i karpatka, czyli… ciasta parzone
Dzień Dobry TVNPtysie, eklerki i karpatka, czyli… ciasta parzone

Ciasto parzone powstaje podczas sparzenia mąki pszennej mieszanką tłuszczu i wody. Nie jest łatwe, wymaga wprawy, ale na pewno warto podejmować próbę. W naszej kuchni cukiernik Bartek Boratyn pokazuje krok po kroku, jak je zrobić. Poznaj przepisy na ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem, eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym oraz karpatkę.

Ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem

Składniki na ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem:

  • Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 200 g masła
  • 7 g soli
  • 255 g mąki
  • 8 jajek Krem:
  • 890 ml mleka
  • 176 g cukru
  • 8 żółtek
  • 76 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g masła
  • 10 g żelatyny
  • laska wanilii
  • 500 g mascarpone Karmel:
  • 200 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli

Jak przyrządzić ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem

Mleko, wodę, sól oraz masło gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i zaparzany przez ok. 2 min na ogniu. Gotowe ciasto przekładamy do miski i studzimy. Przestudzone ciasto miksujemy na wolnych obrotach, dodając stopniowo po 1 jajku. Ciasto nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. ok 40 min na złoty kolor.

Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy żółtka i gotujemy na ogniu ok 2 min. Gdy krem będzie ugotowany, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy do wystudzenia.

Cukier rozpuszczamy na karmel, a następnie dodajemy śmietankę 30%. Mieszamy do powstania gładniej konsystencji. Doprawiamy solą do smaku.

Eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym

Składniki na eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym

  • Ciasto:
  • 220 ml mleka
  • 220 ml wody
  • 200 g masła
  • 7 g soli
  • 9 g cukru
  • 255 g mąki
  • 7 jajek Owoce:
  • 500 g owoców leśnych
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • świeże owoce do dekoracji (maliny, truskawki, borówki)

Jak przyrządzić eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym

Mleko, wodę, sól, cukier oraz masło gotujemy. Gdy płyn zacznie wrzeć, zaparzamy mąkę. Mieszamy ok. 2 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i ciasto przekładamy do miski. Mieszamy dodając stopniowo po jednym jajku (możemy dodać dowolny barwnik do ciasta).

Eklerki szprycujemy na papier lub matę do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp 180 st. Gotujemy owoce leśne z dodatkiem cukru. Zagęszczamy skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ostawiamy do wystudzenia.

Eklerki nadziewamy wystudzonymi owocami leśnymi oraz kremem przygotowanym z poprzedniego przepisu. Dekorujemy dowolnymi świeżymi owocami.

Karpatka

Składniki na karpatkę:

  • ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 200 g masła
  • 7 g soli
  • 255 g mąki
  • 8 jajek Krem:
  • 890 ml mleka
  • 176 g cukru
  • 8 żółtek
  • 76 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g masła
  • 10 g żelatyny
  • laska wanilii
  • dodatkowo: 200 g masła

Jak przyrządzić karpatkę

Ciasto:

Mleko, wodę, sól oraz masło gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mąkę i zaparzany przez ok. 2 min na ogniu. Gotowe ciasto przekładamy do miski i studzimy. Przestudzone ciasto miksujemy na wolnych obrotach, dodając stopniowo po 1 jajku. Ciasto dzielimy na dwie części, a następnie rozsmarowujemy nieregularnie na blachę do pieczenia (nie używamy papieru do pieczenia). Pieczemy ok. 15/20 min w temp. 190 st. (na złoty kolor).

Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Żółtka mieszamy ze skrobią kukurydzianą. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy żółtka i gotujemy na ogniu ok. 2 min. Gdy krem będzie ugotowany, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puch. Dodajemy krem budyniowy i ubijamy na puszystą masę. Na spód układamy ciasto, następnie krem budyniowy, na wierzch ciasto. Posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też:

Źródło: Bartek Boratyn

Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości