Leniwe jak z baru mlecznego - przepis Katarzyny Bukowskiej

Katarzyna Bukowska
Kasia Bukowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Leniwe, pierogi ruskie, surówka z kapusty kiszonej i racuchy z jabłkami to klasyki z baru mlecznego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała je pasjonatka gotowania, Katarzyna Bukowska. Jak zrobić najlepsze leniwe?

Leniwe - przepis Katarzyny Bukowskiej

Składniki na leniwe:

  • 500 g tłustego białego sera
    • 500 g ugotowanych ziemniaków
      • łyżka mąki ziemniaczanej
        • 2 jajka
          • 1/2 łyżeczki soli
            • 1-2 szklanki mąki pszennej
              • do podania: masło, bułka tarta, cynamon, cukier
                • opcjonalnie: świeże lub mrożone śliwki

                  Leniwe - sposób przygotowania

                  Biały ser oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski lub na stolnicę. Ziemniaki do tego przepisu najlepiej, żeby były ugotowane dzień wcześniej, takie z wczorajszego obiadu sprawdzą się najlepiej i będą wymagały dodania mniejszej ilości mąki.

                  Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka, sól oraz szklankę mąki. Ciasto zaczynamy wyrabiać i obserwujemy, czy należy dodać więcej mąki. Do świeżo ugotowanych ziemniaków trzeba będzie dodać o wiele więcej mąki. Ciasto zagniatamy jak najkrócej, ziemniaki robią się kleiste przy długim wyrabianiu. Nie dodajemy też zbyt dużej porcji mąki, bo kluski wyjdą twarde.

                  Gdy ciasto uda zagnieść się w kulę, dzielimy je na około cztery części. Z każdej części formujemy wałeczek o średnicy ok. 2-3 cm, następnie ostrym nożem kroimy je w ukośne kluseczki o grubości ok. 1-2 cm. Leniwe gotujemy porcjami w osolonym wrzątku, wyławiamy około pół minuty - minutę po tym jak wypłyną na powierzchnię.

                  Podajemy z bułką tartą podsmażoną z masłem i cynamonem, posypujemy cukrem.

                  To samo ciasto może być podstawą do knedli, np. ze śliwkami. Kulkę z ciasta rozpłaszczamy na dłoni, po środku układamy małą śliwkę bez pestki, zalepiamy ciasto dokładnie wokół śliwki i gotujemy jak leniwe. Podajemy ze śmietaną z cynamonem i cukrem.

                  Usmażone placuszki możemy odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem.

                  Zobacz także:

                  Autor: Izabela Dorf

                  Źródło: Katarzyna Bukowska

                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana