Racuchy z jabłkami - przepis Katarzyny Bukowskiej

Racuchy z jabłkami
Przepis na racuchy z jabłkami
Źródło: Dzinnik Darius/Getty Images
Racuchy z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej pojawiają się na talerzach w roli śniadania czy deseru lub podwieczorku dla dzieci. W kuchni Dzień Dobry TVN swoim przepisem podzieliła się Katarzyna Bukowska, która zaproponowała menu typowe dla barów mlecznych.

Racuchy z jabłkami - przepis Katarzyny Bukowskiej

Składniki na racuchy z jabłkami:

  • szklanka ciepłego mleka
    • 1/4 kostki drożdży
      • cukier waniliowy
        • 2 szklanki mąki
          • jajko
            • żółtko
              • szczypta soli
                • cytryna
                  • 2-3 jabłka
                    • masło klarowane do smażenia
                      • cukier puder

                        Racuchy z jabłkami - sposób przygotowania

                        Mleko wlewamy do miski, wkruszamy do niego drożdże, wsypujemy do niego cukier i pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

                        Gdy zaczyn zacznie pracować, dodajemy do niego resztę mąki, jajko, żółtko, sól i skórkę drobno otartą z wyparzonej cytryny. Ciasto ponownie mieszamy, możemy je nawet wyrabiać dłonią, po czym znów przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.

                        Do wyrośniętego ciasta dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, ciasto ostatni raz mieszamy, a w tym czasie rozgrzewamy około 2 łyżek masła klarowanego na patelni. Na rozgrzanym tłuszczu układamy czubatą łyżkę ciasta z jabłkami, lekko rozpłaszczamy i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

                        Usmażone placuszki możemy odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem.

                        Zobacz także:

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło: Katarzyna Bukowska

                        Źródło zdjęcia głównego: Dzinnik Darius/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości