Racuchy z jabłkami - przepis Katarzyny Bukowskiej
Składniki na racuchy z jabłkami:
- szklanka ciepłego mleka
- 1/4 kostki drożdży
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- jajko
- żółtko
- szczypta soli
- cytryna
- 2-3 jabłka
- masło klarowane do smażenia
- cukier puder
Racuchy z jabłkami - sposób przygotowania
Mleko wlewamy do miski, wkruszamy do niego drożdże, wsypujemy do niego cukier i pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Gdy zaczyn zacznie pracować, dodajemy do niego resztę mąki, jajko, żółtko, sól i skórkę drobno otartą z wyparzonej cytryny. Ciasto ponownie mieszamy, możemy je nawet wyrabiać dłonią, po czym znów przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, ciasto ostatni raz mieszamy, a w tym czasie rozgrzewamy około 2 łyżek masła klarowanego na patelni. Na rozgrzanym tłuszczu układamy czubatą łyżkę ciasta z jabłkami, lekko rozpłaszczamy i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Usmażone placuszki możemy odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Leniwe jak z baru mlecznego - przepis Katarzyny Bukowskiej
- Tofuczniaki i inne pyszne przepisy na placki z okazji Dnia Placków
- Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Dzinnik Darius/Getty Images