Leniwe - przepis Katarzyny Bukowskiej
Składniki na leniwe:
- 500 g tłustego białego sera
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 szklanki mąki pszennej
- do podania: masło, bułka tarta, cynamon, cukier
- opcjonalnie: świeże lub mrożone śliwki
Leniwe - sposób przygotowania
Biały ser oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski lub na stolnicę. Ziemniaki do tego przepisu najlepiej, żeby były ugotowane dzień wcześniej, takie z wczorajszego obiadu sprawdzą się najlepiej i będą wymagały dodania mniejszej ilości mąki.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka, sól oraz szklankę mąki. Ciasto zaczynamy wyrabiać i obserwujemy, czy należy dodać więcej mąki. Do świeżo ugotowanych ziemniaków trzeba będzie dodać o wiele więcej mąki. Ciasto zagniatamy jak najkrócej, ziemniaki robią się kleiste przy długim wyrabianiu. Nie dodajemy też zbyt dużej porcji mąki, bo kluski wyjdą twarde.
Gdy ciasto uda zagnieść się w kulę, dzielimy je na około cztery części. Z każdej części formujemy wałeczek o średnicy ok. 2-3 cm, następnie ostrym nożem kroimy je w ukośne kluseczki o grubości ok. 1-2 cm. Leniwe gotujemy porcjami w osolonym wrzątku, wyławiamy około pół minuty - minutę po tym jak wypłyną na powierzchnię.
Podajemy z bułką tartą podsmażoną z masłem i cynamonem, posypujemy cukrem.
To samo ciasto może być podstawą do knedli, np. ze śliwkami. Kulkę z ciasta rozpłaszczamy na dłoni, po środku układamy małą śliwkę bez pestki, zalepiamy ciasto dokładnie wokół śliwki i gotujemy jak leniwe. Podajemy ze śmietaną z cynamonem i cukrem.
Usmażone placuszki możemy odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Racuchy jak z baru mlecznego - przepis Kasi Bukowskiej
- Kuchnia według pór roku. Wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana
- Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN