Surówka z kapusty kiszonej - przepis Katarzyny Bukowskiej
Składniki na surówkę z kapusty kiszonej:
- 300 g dobrej kiszonej kapusty (nie kwaszonej)
- jabłko
- marchewka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- cukier, sól, pieprz
Surówka z kapusty kiszonej - sposób przygotowania
Zaczynamy od spróbowania kapusty. Jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją lekko przepłukać pod zimną wodą i dokładnie odcisnąć. Dobrej jakości kiszona kapusta powinna być smaczna, jedzona nawet prosto z beczki. Wykładamy ją na deskę i kilka razy siekamy nożem na krótsze kawałki.
Kapustę przekładamy do miski, dodajemy jabłko (starte na grubych oczkach tarki) i marchewkę (startą na drobnych oczkach).
Do surówki dodajemy olej oraz przyprawy - około łyżki cukru, sól oraz pieprz do smaku.
Dla tych, którzy lubią - można dodać również małą cebulę (drobno posiekaną) albo całość posypać posiekanym koperkiem czy natką pietruszki.
Zobacz także:
- Fuczki - pyszne placki z kapusty kiszonej prosto z Podkarpacia
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
- Pomysły na kapustę kiszoną
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Yulia Naumenko/Getty Images