Materiał promocyjny

Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Placki nie tylko ziemniaczane
Placki nie tylko ziemniaczane
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Placki z warzyw są szybkie, smaczne i zdrowe - doskonałe jako samodzielne danie, ale także uzupełnienie czy dodatek do obiadu. Doskonale sprawdzą się także na deser. Słone czy słodkie – swoje pomysły na placki pokazuje w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej przepisy na korzenne placki twarogowe z musem malinowym, placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, fetą i pistacjami, placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką oraz placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi.

Korzenne placki twarogowe z musem malinowym

Składniki na korzenne placki twarogowe z musem malinowym

  • 250g twarogu
    • 3 jajka
      • 1 łyżka cukru waniliowego
        • 3 łyżki mąki
          • 1 łyżeczka cynamonu
            • 1 łyżeczka kardamonu
              • Masło klarowane do smażenia
                • Mus malinowy:
                  • 500 g świeżych malin
                    •  1 łyżka miodu
                      • szczypta cynamonu
                        • 1 łyżka soku z cytryny
                          • 2 łyżki orzeszków piniowych
                            • 1 pomarańcza
                              Twarogowe placki korzenne według przepisu Darii Ładochy.
                              Placki twarogowe z musem malinowym
                              Twarogowe placki korzenne według przepisu Darii Ładochy.
                              Źródło: Jerzy Dudek/East News

                              Jak przyrządzić korzenne placki twarogowe z musem malinowym

                              Żółtka oddziel od białek. Żółtka połącz z twarogiem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodaj mąkę. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.

                              Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane. Smaż placki partiami na małym ogniu, by dokładnie usmażyły się w środku.

                              W rondelku obok podgrzej maliny z miodem i cynamonem. Podawaj placki z musem z dodatkiem plasterka pomarańczy i orzeszków piniowych. Na koniec dodaj świeżą miętę.

                              Placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, fetą i pistacjami

                              Składniki na placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, feta i pistacjami:

                              • 2 średnie marchewki starte na tarce o dużych oczkach
                                • 2 ziemniaki obrane i starte na tarce o dużych oczkach
                                  • 1 cebula starta na tarce o małych oczkach
                                    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                      • szczypta soli
                                        • szczypta pieprzu
                                          • ½ łyżeczki papryki wędzonej
                                            • ½ łyżeczki imbiru w przyprawie
                                              • 1 jajko
                                                • Dodatkowo:
                                                  • Olej do smażenia
                                                    • ser feta (oryginalny)
                                                      • kiełki słonecznika
                                                        • łuskane pistacje
                                                          • 3 łyżki musztardy francuskiej
                                                            • garść rukoli

                                                              Jak przyrządzić placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, feta i pistacjami

                                                              Marchewkę, ziemniaki i cebulę dokładnie odciśnij z płynów i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

                                                              Smaż placuszki na złoty kolor na oleju rzepakowym. Podawaj placuszki posmarowane musztardą francuską, z pokruszoną fetą, kiełkami, rukolą i pistacjami.

                                                              Marchewkowe placki z imbirem, feta i pistacjami według przepisu Darii Ładochy.
                                                              Placki marchewkowe z kiełkami
                                                              Marchewkowe placki z imbirem, feta i pistacjami według przepisu Darii Ładochy.
                                                              Źródło: Jerzy Dudek/East News

                                                              Placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką

                                                              Składniki na placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką

                                                              • 1 puszka odsączonej kukurydzy lub ziarenka z dwóch ugotowanych kolb
                                                                • 2 szalotki drobno posiekane
                                                                  • 1 papryczka chili drobno posiekana
                                                                    • 40 g mąki kukurydzianej
                                                                      • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                        • sól, pieprz
                                                                          • szczypta wędzonej papryki
                                                                            • 1 jajko
                                                                              • 1 łyżka posiekanej kolendry
                                                                                • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                  • olej do smażenia
                                                                                    • Dodatki:
                                                                                      • 1 serek biały do smarowania
                                                                                        • 1 papryczka chili drobno posiekana
                                                                                          • 1 ogórek pocięty w plastry
                                                                                            • sok z limonki
                                                                                              • ½ mango
                                                                                                • 1 łyżka jasnego sezamu

                                                                                                  Jak przyrządzić placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką

                                                                                                  Połowę kukurydzy wrzucamy do blendera i miksujemy razem z szalotkami i chili. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałą kukurydzę. Do masy dodajemy sodę oraz sól i pieprz. Jajko ubijamy osobno mikserem i dodajemy do masy kukurydzianej wraz z mąką. Dodajemy zioła. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dodajemy więcej mąki.

                                                                                                  Placuszki zmażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie smarujemy białym serkiem. Mango obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki. Na plackach układamy plastry ogórka, mango, posypujemy posiekanym chili, kolendrą i sezamem. Delikatnie z wierzchu można skropić sokiem z limonki.

                                                                                                  Kukurydziane placki z chili i kolendrą według przepisu Darii Ładochy.
                                                                                                  Placki kukurydziane
                                                                                                  Kukurydziane placki z chili i kolendrą według przepisu Darii Ładochy.
                                                                                                  Źródło: Jerzy Dudek/East News

                                                                                                  Placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi

                                                                                                  Składniki na placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi:

                                                                                                  • 400 g łososia bez skóry
                                                                                                    • 400 g białej ryby bez skóry
                                                                                                      • 1 pęczek szczypiorku
                                                                                                        • 1 szalotka
                                                                                                          • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                                                                            • 1 czerstwa bułka
                                                                                                              • 1 szklanka mleka
                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                  • 1 jajko
                                                                                                                    • bułka tarta
                                                                                                                      • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
                                                                                                                        • koperek
                                                                                                                          • Dodatkowo:
                                                                                                                            • czarny ryż dziki
                                                                                                                              • garść orzechów laskowych
                                                                                                                                • świeże liście szpinaku
                                                                                                                                  • 10 suszonych pomidorów w oleju
                                                                                                                                    • 2 łyżki kaparów
                                                                                                                                      • garść zielonej pietruszki

                                                                                                                                        Jak przyrządzić placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi

                                                                                                                                        Bułkę namocz w mleku aż nasiąknie płynem. Odsącz nad zlewem. Rybę umyj i drobno posiekaj. Szalotkę obierz i bardzo drobno posiekaj.Możesz całośc zmiksowac w malakserze. Dodaj musztardę, posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i uformuj rękach kotlety. Jajko rozbełtaj w miseczce i obtocz kotlety, a następnie bułką tartą.

                                                                                                                                        Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Ugotuj ryż dziki. Następnie połącz ryż z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami oraz zieloną pietruszką. Podawaj kotlety na ryżu posypane koperkiem.

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości