Materiał promocyjny

Placki warzywne w różnych odsłonach według przepisów Darii Ładochy

Daria Ładocha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Placki nie tylko ziemniaczane
Placki nie tylko ziemniaczane
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Placki z warzyw są szybkie, smaczne i zdrowe - doskonałe jako samodzielne danie, ale także uzupełnienie czy dodatek do obiadu. Doskonale sprawdzą się także na deser. Słone czy słodkie – swoje pomysły na placki pokazuje w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej przepisy na korzenne placki twarogowe z musem malinowym, placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, fetą i pistacjami, placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką oraz placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi.

Korzenne placki twarogowe z musem malinowym

Składniki na korzenne placki twarogowe z musem malinowym

  • 250g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • Masło klarowane do smażenia
  • Mus malinowy:
  • 500 g świeżych malin
  •  1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 pomarańcza
Twarogowe placki korzenne według przepisu Darii Ładochy.
Placki twarogowe z musem malinowym
Twarogowe placki korzenne według przepisu Darii Ładochy.
Źródło: Jerzy Dudek/East News

Jak przyrządzić korzenne placki twarogowe z musem malinowym

Żółtka oddziel od białek. Żółtka połącz z twarogiem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodaj mąkę. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane. Smaż placki partiami na małym ogniu, by dokładnie usmażyły się w środku.

W rondelku obok podgrzej maliny z miodem i cynamonem. Podawaj placki z musem z dodatkiem plasterka pomarańczy i orzeszków piniowych. Na koniec dodaj świeżą miętę.

Placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, fetą i pistacjami

Składniki na placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, feta i pistacjami:

  • 2 średnie marchewki starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 ziemniaki obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 cebula starta na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki imbiru w przyprawie
  • 1 jajko
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia
  • ser feta (oryginalny)
  • kiełki słonecznika
  • łuskane pistacje
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • garść rukoli

Jak przyrządzić placki marchewkowe z imbirem z kiełkami słonecznika, feta i pistacjami

Marchewkę, ziemniaki i cebulę dokładnie odciśnij z płynów i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Smaż placuszki na złoty kolor na oleju rzepakowym. Podawaj placuszki posmarowane musztardą francuską, z pokruszoną fetą, kiełkami, rukolą i pistacjami.

Marchewkowe placki z imbirem, feta i pistacjami według przepisu Darii Ładochy.
Placki marchewkowe z kiełkami
Marchewkowe placki z imbirem, feta i pistacjami według przepisu Darii Ładochy.
Źródło: Jerzy Dudek/East News

Placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką

Składniki na placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką

  • 1 puszka odsączonej kukurydzy lub ziarenka z dwóch ugotowanych kolb
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • szczypta wędzonej papryki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • Dodatki:
  • 1 serek biały do smarowania
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 1 ogórek pocięty w plastry
  • sok z limonki
  • ½ mango
  • 1 łyżka jasnego sezamu

Jak przyrządzić placuszki z kukurydzą, kolendrą, chili, ogórkiem i limonką

Połowę kukurydzy wrzucamy do blendera i miksujemy razem z szalotkami i chili. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałą kukurydzę. Do masy dodajemy sodę oraz sól i pieprz. Jajko ubijamy osobno mikserem i dodajemy do masy kukurydzianej wraz z mąką. Dodajemy zioła. Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dodajemy więcej mąki.

Placuszki zmażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie smarujemy białym serkiem. Mango obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki. Na plackach układamy plastry ogórka, mango, posypujemy posiekanym chili, kolendrą i sezamem. Delikatnie z wierzchu można skropić sokiem z limonki.

Kukurydziane placki z chili i kolendrą według przepisu Darii Ładochy.
Placki kukurydziane
Kukurydziane placki z chili i kolendrą według przepisu Darii Ładochy.
Źródło: Jerzy Dudek/East News

Placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi

Składniki na placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi:

  • 400 g łososia bez skóry
  • 400 g białej ryby bez skóry
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • koperek
  • Dodatkowo:
  • czarny ryż dziki
  • garść orzechów laskowych
  • świeże liście szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • garść zielonej pietruszki

Jak przyrządzić placuszki rybne podane na dzikim ryżu z suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi

Bułkę namocz w mleku aż nasiąknie płynem. Odsącz nad zlewem. Rybę umyj i drobno posiekaj. Szalotkę obierz i bardzo drobno posiekaj.Możesz całośc zmiksowac w malakserze. Dodaj musztardę, posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem i uformuj rękach kotlety. Jajko rozbełtaj w miseczce i obtocz kotlety, a następnie bułką tartą.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Ugotuj ryż dziki. Następnie połącz ryż z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami oraz zieloną pietruszką. Podawaj kotlety na ryżu posypane koperkiem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości