Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych, czarna soczewica z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym, kociołek z dorszem i ziemniakami oraz fritata z chorizo i pieczarkami. Takie dania przyrządza w naszej kuchni Daria Łachocha, dziennikarka kulinarna, prezenterka i autorka książki pt. “5 składników zdrowia”. Sprawdź jej sprawdzone przepisy na szybkie, proste i zdrowe potrawy.
Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych
Składniki na śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych:
- 500g wydrylowanych śliwek
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g płatków owsianych
- 50 g płatków migdałowych
- 4 łyżki miodu
Jak przygotować śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Śliwki ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
W misce zagnieć masło z płatkami. Powstałą masę pokrusz na śliwki i piecz razem przez 20 minut.
Czarna soczewica z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym
Składniki na czarną soczewicę z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym:
- 1 mała puszka czarnej soczewicy, odsączonej
- 1 kalafior
- 1 duży pęczek natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka przyprawy curry
- 200 ml jogurtu greckiego
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
Jak przyrządzić czarną soczewicę z pieczonym kalafiorem i sosem jogurtowym:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafiora pokrój na cztery części, natrzyj oliwą, posyp solą i ½ łyżki przyprawy curry i ½ natki pietruszki. Piecz przez 15 minut.
Jogurt wymieszaj z resztą przyprawy, solą, pieprzem i natką pietruszki. Na półmisku ułóż soczewicę, kalafiora i polej przyprawionym jogurtem.
Kociołek z dorszem i ziemniakami
Składniki na kociołek z dorszem i ziemniakami:
- 2 filety z dorsza bez ości, pokrojone w grube plastry
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- Sól
- 0,75 l wody
Jak przyrządzić kociołek z dorszem i ziemniakami:
W kociołku (lub rondelku) rozpuść masło i usmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj ziemniaki i marchewkę i smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj wodę i sól, gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj rybę i tymianek, gotuj razem około 5 minut.
Fritata z chorizo i pieczarkami
Składniki na fritatę z chorizo i pieczarkami:
- 4 jajka
- 150 g kiełbasy chorizo
- 50 g sera cheddar
- 6 pieczarek
- 50 g rukoli
- sól, pieprz
Jak przygotować fritatę z chorizo i pieczarkami:
Chorizo pokrój w plasterki. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Jajka wbij do dużej miski i dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj widelcem. Dodaj chorizo i pieczarki i wymieszaj.
Masę wylej do naczynia żaroodpornego lub na patelnię z metalową rączką. Piecz w piekarniku około 12 minut, aż do ścięcia się jajek w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także:
- Dania zdrowe i na czasie: dyniowy sernik, żurek wege i napar rokitnikowy
- Kurczę nie tylko pieczone. Patenty Piotra Kucharskiego na dania z drobiem
- Cantucci, tiramisu i panna cotta. Pyszne włoskie desery Cristiny Catese
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN