Kurczę nie tylko pieczone. Patenty Piotra Kucharskiego na dania z drobiem

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Kurczak w kuchni może być nie tylko podawany na niezliczone sposoby, ale i wykorzystywany do wielu niepozornych dań, wymagających bulionu. Najlepiej jednak smakuje, kiedy na talerzu odgrywa główną rolę. Doskonale wie o tym Piotr Kucharski, którego przepisy na kurczaka pieczonego i podane w kebabie, musicie wypróbować.

Pikantne skrzydełka

Składniki na pikantne skrzydełka

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki pikantnego sosu chili
  • sok z jednej limonki
  • 6 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru

Pozostałe składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek drobiowych
  • sezam do posypania
  • 2 ogórki
  • 4 łyżki śmietany
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz

Jak przygotować pikantne skrzydełka?

  1. Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i zmiksować blenderem. Przelać do miski i dodać do nich podzielone na porcję skrzydełka. Odstawić do lodówki do zamarynowania na minimum 2 godziny.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Po tym czasie ułożyć na blaszce do pieczenia kratkę i na niej ułożyć skrzydełka. Wstawić do piekarnika na 40-45 minut. W tym czasie zredukować resztę marynaty do konsystencji gęstego syropu. Po tym czasie udka posmarować glazurą i dopiec przez 10-15 minut, przed podaniem posypać sezamem.
  3. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcedzić na sicie. Wymieszać ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Cytrynowe nóżki z kurczaka

Składniki na cytrynowe nóżki z kurczaka
  • 12 podudzi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • główka czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • łyżeczka octu winnego
  • 1 cytryna
  • 1 cukinia
  • 100 g ryżu
  • pęczek natki pietruszki
Jak przygotować cytrynowe nóżki z kurczaka?
  1. Podudzia kurczaka ponacinać (jak kiełbasę na grilla), przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wszystkie kawałki na złoto-brązowy kolor.
  2. Po kilku minutach do kurczaka dodać posiekaną cebulę z czosnkiem i tymianek. Smażyć kolejnych kilka minut, dodać pokrojoną w plasterki cytrynę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusić pod przykryciem około 20 minut.
  3. Następnie dodać ryż, jeśli trzeba to podlać odrobinę wody. Przykryć i dusić aż ryż się ugotuje. Podawać w garnku w którym się potrawa gotowała.
  4. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Kebab drobiowy z papryką

Składniki na kebab drobiowy z papryką
  • 2 kg wytrybowanego mięsa z podudzi kurczaka
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 sztuk czerwonej papryki romesco
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • tortille
  • 2-3 liście sałaty rzymskiej
  • ostry sos chili
Jak przygotować kebab drobiowy z papryką?
  1. Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Taką marynatą zamarynować mięso, najlepiej przez całą noc lub chociaż na 2-3 godziny.
  2. Papryki przekroić wzdłuż na połowę. Na szpikulec do rożna nabijać mięso co jakiś czas przekładając papryką.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200ºC z funkcją termoobiegu. Kebab wstawić do piekarnika i opiekać. Co jakiś czas wyjmować i odcinać opieczone mięso.
  4. Podawać z ostrym sosem z posiekaną sałatą rzymską.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

podziel się:

Pozostałe wiadomości