Pikantne skrzydełka
Składniki na pikantne skrzydełkaMarynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki pikantnego sosu chili
- sok z jednej limonki
- 6 ząbków czosnku
- kawałek imbiru
Pozostałe składniki:
- 1,5 kg skrzydełek drobiowych
- sezam do posypania
- 2 ogórki
- 4 łyżki śmietany
- pęczek koperku
- sól i pieprz
Jak przygotować pikantne skrzydełka?
- Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i zmiksować blenderem. Przelać do miski i dodać do nich podzielone na porcję skrzydełka. Odstawić do lodówki do zamarynowania na minimum 2 godziny.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Po tym czasie ułożyć na blaszce do pieczenia kratkę i na niej ułożyć skrzydełka. Wstawić do piekarnika na 40-45 minut. W tym czasie zredukować resztę marynaty do konsystencji gęstego syropu. Po tym czasie udka posmarować glazurą i dopiec przez 10-15 minut, przed podaniem posypać sezamem.
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcedzić na sicie. Wymieszać ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Cytrynowe nóżki z kurczaka
Składniki na cytrynowe nóżki z kurczaka- 12 podudzi z kurczaka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
- główka czosnku
- kilka gałązek tymianku
- łyżeczka octu winnego
- 1 cytryna
- 1 cukinia
- 100 g ryżu
- pęczek natki pietruszki
- Podudzia kurczaka ponacinać (jak kiełbasę na grilla), przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wszystkie kawałki na złoto-brązowy kolor.
- Po kilku minutach do kurczaka dodać posiekaną cebulę z czosnkiem i tymianek. Smażyć kolejnych kilka minut, dodać pokrojoną w plasterki cytrynę oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusić pod przykryciem około 20 minut.
- Następnie dodać ryż, jeśli trzeba to podlać odrobinę wody. Przykryć i dusić aż ryż się ugotuje. Podawać w garnku w którym się potrawa gotowała.
- Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Kebab drobiowy z papryką
Składniki na kebab drobiowy z papryką- 2 kg wytrybowanego mięsa z podudzi kurczaka
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 sztuk czerwonej papryki romesco
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- tortille
- 2-3 liście sałaty rzymskiej
- ostry sos chili
- Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Taką marynatą zamarynować mięso, najlepiej przez całą noc lub chociaż na 2-3 godziny.
- Papryki przekroić wzdłuż na połowę. Na szpikulec do rożna nabijać mięso co jakiś czas przekładając papryką.
- Rozgrzać piekarnik do 200ºC z funkcją termoobiegu. Kebab wstawić do piekarnika i opiekać. Co jakiś czas wyjmować i odcinać opieczone mięso.
- Podawać z ostrym sosem z posiekaną sałatą rzymską.
Zobacz także:
- Dania z kurczaka według przepisów Sebastiana Olmy
- Weekendowy obiad zrób w piątek. Daria Ładocha proponuje kurczaka, krem z pora, pieczone ziemniaki i sałatkę ze szpinakiem
- Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Michalina Kobla
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: