Przepisy kulinarne

Dania z kurczaka według przepisów Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Sebastian Olma
Co na obiad? Soczysty kurczak!
Dzień Dobry TVNCo na obiad? Soczysty kurczak!

Kurczaka można przyrządzić na wiele oryginalnych sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Sebastian Olma. Zobacz, jak przyrządza kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami, smażoną pierś kurczaka na grzybowym risotto z chipsami z jarmużu oraz pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi. Sprawdź wyjątkowe przepisy.

Kurczak w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i chrupiącą sałatą

Składniki na sos teriyaki do marynowania mięsa

  • Woda 350 ml
  • Brązowy cukier 85g
  • Sos sojowy x 70 ml
  • Czosnek x 1 ząbek
  • Imbir świeży x 2 łyżki duże
  • Ocet ryżowy x 1 duża łyżka
  • Mąka ziemniaczana x 1 łyżka

Jak przyrządzić sos teriyaki

W małym rondelku zagotuj wodę z cukrem, sosem sojowym, czosnkiem i imbirem. Gotuj około 5 minut, aż płyn odparuje i dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Dopraw do smaku octem ryżowym.

Składniki na kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i chrupiącą sałatą

  • Udka z kurczaka x 4 szt.
  • Sól, pieprz czarny do smaku
  • Sos teryaki x 100ml
  • Bulion drobiowy x 0,5l
  • Imbir świeży x 100g
  • Trawa cytrynowa x 2 szt.
  • Pomarańcza x 1 szt.

Jak przyrządzić kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i chrupiącą sałatą

Udka z kurczaka natrzyj dokładnie solą i pieprzem, następnie zamarynuj je w sosie teriyaki na około 30 minut. Obsmaż udka z każdej strony i podlej je bulionem dodając do środka kawałki imbiru, trawy cytrynowej i pomarańczy. Przykryj mięso pokrywką i duś na wolnym ogniu około 30 minut, aż udka zmiękną. Pod koniec duszenia dodaj powstały wcześniej sos teryiaki.

  • Brokuł x 1 szt.
  • Zielony groszek x 200g
  • Cukinia zielona x 2 szt.

W rondelku ugotuj kawałki brokuła, groszku cukrowego i cukinii.

  • Sałata rzymska baby x 4 szt.
  • Orzechy nerkowca x 100g

Do głębokiego naczynia przełóż ugotowane zielone warzywa, dodaj kawałki uduszonych udek z kurczaka, połóż kawałki sałaty rzymskiej, polej powstałym sosem teryiaki i posyp prażonymi orzechami nerkowca.

Smażona pierś kurczaka na grzybowym risotto z chipsami z jarmużu

Składniki na smażoną pierś z kurczaka z grzybowym risotto

  • Filet z piersi kurczaka x 4 szt.
  • Sól, pieprz czarny, papryka w proszku – do smaku
  • Olej do smażenia

Jak przyrządzić smażoną pierś z kurczaka z grzybowym risotto

Filet z piersi kurczaka doprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Smażę na patelni od strony skóry, aż będzie złoto brązowa i wstawiam do piekarnika na około 15 minut do temp. 170 st. C

  • Czosnek x 3 ząbki
  • Cebula biała x 1 szt.
  • Mieszanka grzybów x 0,5 kg (boczniak, pieczarka, borowiki)
  • Ryż do risotto arborio x 1 kg
  • Bulion drobiowy x 1 l
  • Tarty parmezan x 0,2 kg
  • Natka pietruszki x 1 pęczek
  • Masło x 100g

W tym czasie na patelnię, gdzie smażył się kurczak, daję posiekany czosnek i cebulkę, smażę, aż cebula zmięknie. Dodaję grzyby podsmażając je, aż będą miały złoty kolor. Następnie dodaję ryż arborio i gotuję około 15 minut, aż będzie miękki, podlewając cały czas bulionem drobiowym. Na koniec dodaję tarty parmezan, posiekaną natkę pietruszki i kawałki zimnego masła.

  • Jarmuż x 1 opak.

Jarmuż blanszuję w posolonej wodzie i wstawiam do piekarnika na suszenie do temp. 60 st. C. Do głębokiego naczynia wlewam porcję risotta, układam na górze filet z kurczaka i całość dekoruję chipsami z jarmużu.

Pieczony kurczak z warzywami korzennymi i młodą cebulką w sosie balasamicznym

Składniki na pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi

  • Kurczak tuszka x 1 szt.
  • Suche przyprawy (sól, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie) – po 1 dużej łyżce
  • Oliwa z oliwek
  • Pomarańcza x 1 duża sztuka

Jak przyrządzić pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi

Kurczaka dokładnie nasmaruj mieszanką suchych przypraw (sól, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie), zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Następnie posmaruj go oliwą i włóż do środka pomarańczę.

  • Włoszczyzna x 1 duży pęczek
  • Seler naciowy x 1 szt.
  • Oliwa z oliwek x 50 ml
  • Świeży tymianek x 1 mały pęczek
  • Czosnek x 1 główka

Warzywa korzenne umyj i obierz, potnij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj do nich oliwę, świeży tymianek i czosnek. Dokładnie wymieszaj i przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika do temp. 170 st. C na około 1,5 h. Po tym czasie zwiększ temp. do 210 st. i piecz około 15 minut, aby skórka się ładnie zarumieniła i byłą chrupiąca.

  • Cebulka piklowana x 1 słoik
  • Sos balsamiczny x 0,5 l
  • Miód zwykły x 50 ml
  • Masło x 50g

Małe cebulki piklowane przełóż do rondelka i dodaj sos balsamiczny, gotuj, aż płyn odparuje i dodaj na koniec odrobinę miodu i zimnego masła. Wyjmij mięso z piekarnika, przełóż na deskę i potnij na mniejsze kawałki. Na talerzu ułóż kawałki pieczonych warzyw, kawałki kurczaka i całość polej sosem balsamicznym z piklowanymi cebulkami.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Sebastian Olma

Pozostałe wiadomości