Materiał promocyjny

Dania z kurczaka według przepisów Sebastiana Olmy

Co na obiad? Soczysty kurczak!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kurczaka można przyrządzić na wiele oryginalnych sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Sebastian Olma. Zobacz, jak przyrządza kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami, smażoną pierś kurczaka na grzybowym risotto z chipsami z jarmużu oraz pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi. Sprawdź wyjątkowe przepisy.

Kurczak w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i chrupiącą sałatą

Składniki na sos teriyaki do marynowania mięsa

  • Woda 350 ml
    • Brązowy cukier 85g
      • Sos sojowy x 70 ml
        • Czosnek x 1 ząbek
          • Imbir świeży x 2 łyżki duże
            • Ocet ryżowy x 1 duża łyżka
              • Mąka ziemniaczana x 1 łyżka

                Jak przyrządzić sos teriyaki

                W małym rondelku zagotuj wodę z cukrem, sosem sojowym, czosnkiem i imbirem. Gotuj około 5 minut, aż płyn odparuje i dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Dopraw do smaku octem ryżowym.

                Składniki na kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i chrupiącą sałatą

                • Udka z kurczaka x 4 szt.
                  • Sól, pieprz czarny do smaku
                    • Sos teryaki x 100ml
                      • Bulion drobiowy x 0,5l
                        • Imbir świeży x 100g
                          • Trawa cytrynowa x 2 szt.
                            • Pomarańcza x 1 szt.

                              Jak przyrządzić kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i chrupiącą sałatą

                              Udka z kurczaka natrzyj dokładnie solą i pieprzem, następnie zamarynuj je w sosie teriyaki na około 30 minut. Obsmaż udka z każdej strony i podlej je bulionem dodając do środka kawałki imbiru, trawy cytrynowej i pomarańczy. Przykryj mięso pokrywką i duś na wolnym ogniu około 30 minut, aż udka zmiękną. Pod koniec duszenia dodaj powstały wcześniej sos teryiaki.

                              • Brokuł x 1 szt.
                                • Zielony groszek x 200g
                                  • Cukinia zielona x 2 szt.

                                    W rondelku ugotuj kawałki brokuła, groszku cukrowego i cukinii.

                                    • Sałata rzymska baby x 4 szt.
                                      • Orzechy nerkowca x 100g

                                        Do głębokiego naczynia przełóż ugotowane zielone warzywa, dodaj kawałki uduszonych udek z kurczaka, połóż kawałki sałaty rzymskiej, polej powstałym sosem teryiaki i posyp prażonymi orzechami nerkowca.

                                        Smażona pierś kurczaka na grzybowym risotto z chipsami z jarmużu

                                        Składniki na smażoną pierś z kurczaka z grzybowym risotto

                                        • Filet z piersi kurczaka x 4 szt.
                                          • Sól, pieprz czarny, papryka w proszku – do smaku
                                            • Olej do smażenia

                                              Jak przyrządzić smażoną pierś z kurczaka z grzybowym risotto

                                              Filet z piersi kurczaka doprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Smażę na patelni od strony skóry, aż będzie złoto brązowa i wstawiam do piekarnika na około 15 minut do temp. 170 st. C

                                              • Czosnek x 3 ząbki
                                                • Cebula biała x 1 szt.
                                                  • Mieszanka grzybów x 0,5 kg (boczniak, pieczarka, borowiki)
                                                    • Ryż do risotto arborio x 1 kg
                                                      • Bulion drobiowy x 1 l
                                                        • Tarty parmezan x 0,2 kg
                                                          • Natka pietruszki x 1 pęczek
                                                            • Masło x 100g

                                                              W tym czasie na patelnię, gdzie smażył się kurczak, daję posiekany czosnek i cebulkę, smażę, aż cebula zmięknie. Dodaję grzyby podsmażając je, aż będą miały złoty kolor. Następnie dodaję ryż arborio i gotuję około 15 minut, aż będzie miękki, podlewając cały czas bulionem drobiowym. Na koniec dodaję tarty parmezan, posiekaną natkę pietruszki i kawałki zimnego masła.

                                                              • Jarmuż x 1 opak.

                                                                Jarmuż blanszuję w posolonej wodzie i wstawiam do piekarnika na suszenie do temp. 60 st. C. Do głębokiego naczynia wlewam porcję risotta, układam na górze filet z kurczaka i całość dekoruję chipsami z jarmużu.

                                                                Pieczony kurczak z warzywami korzennymi i młodą cebulką w sosie balasamicznym

                                                                Składniki na pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi

                                                                • Kurczak tuszka x 1 szt.
                                                                  • Suche przyprawy (sól, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie) – po 1 dużej łyżce
                                                                    • Oliwa z oliwek
                                                                      • Pomarańcza x 1 duża sztuka

                                                                        Jak przyrządzić pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi

                                                                        Kurczaka dokładnie nasmaruj mieszanką suchych przypraw (sól, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie), zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Następnie posmaruj go oliwą i włóż do środka pomarańczę.

                                                                        • Włoszczyzna x 1 duży pęczek
                                                                          • Seler naciowy x 1 szt.
                                                                            • Oliwa z oliwek x 50 ml
                                                                              • Świeży tymianek x 1 mały pęczek
                                                                                • Czosnek x 1 główka

                                                                                  Warzywa korzenne umyj i obierz, potnij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj do nich oliwę, świeży tymianek i czosnek. Dokładnie wymieszaj i przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika do temp. 170 st. C na około 1,5 h. Po tym czasie zwiększ temp. do 210 st. i piecz około 15 minut, aby skórka się ładnie zarumieniła i byłą chrupiąca.

                                                                                  • Cebulka piklowana x 1 słoik
                                                                                    • Sos balsamiczny x 0,5 l
                                                                                      • Miód zwykły x 50 ml
                                                                                        • Masło x 50g

                                                                                          Małe cebulki piklowane przełóż do rondelka i dodaj sos balsamiczny, gotuj, aż płyn odparuje i dodaj na koniec odrobinę miodu i zimnego masła. Wyjmij mięso z piekarnika, przełóż na deskę i potnij na mniejsze kawałki. Na talerzu ułóż kawałki pieczonych warzyw, kawałki kurczaka i całość polej sosem balsamicznym z piklowanymi cebulkami.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości