Kurczak w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i chrupiącą sałatą
Składniki na sos teriyaki do marynowania mięsa
- Woda 350 ml
- Brązowy cukier 85g
- Sos sojowy x 70 ml
- Czosnek x 1 ząbek
- Imbir świeży x 2 łyżki duże
- Ocet ryżowy x 1 duża łyżka
- Mąka ziemniaczana x 1 łyżka
Jak przyrządzić sos teriyaki
W małym rondelku zagotuj wodę z cukrem, sosem sojowym, czosnkiem i imbirem. Gotuj około 5 minut, aż płyn odparuje i dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Dopraw do smaku octem ryżowym.
Składniki na kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i chrupiącą sałatą
- Udka z kurczaka x 4 szt.
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Sos teryaki x 100ml
- Bulion drobiowy x 0,5l
- Imbir świeży x 100g
- Trawa cytrynowa x 2 szt.
- Pomarańcza x 1 szt.
Jak przyrządzić kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i chrupiącą sałatą
Udka z kurczaka natrzyj dokładnie solą i pieprzem, następnie zamarynuj je w sosie teriyaki na około 30 minut. Obsmaż udka z każdej strony i podlej je bulionem dodając do środka kawałki imbiru, trawy cytrynowej i pomarańczy. Przykryj mięso pokrywką i duś na wolnym ogniu około 30 minut, aż udka zmiękną. Pod koniec duszenia dodaj powstały wcześniej sos teryiaki.
- Brokuł x 1 szt.
- Zielony groszek x 200g
- Cukinia zielona x 2 szt.
W rondelku ugotuj kawałki brokuła, groszku cukrowego i cukinii.
- Sałata rzymska baby x 4 szt.
- Orzechy nerkowca x 100g
Do głębokiego naczynia przełóż ugotowane zielone warzywa, dodaj kawałki uduszonych udek z kurczaka, połóż kawałki sałaty rzymskiej, polej powstałym sosem teryiaki i posyp prażonymi orzechami nerkowca.
Smażona pierś kurczaka na grzybowym risotto z chipsami z jarmużu
Składniki na smażoną pierś z kurczaka z grzybowym risotto
- Filet z piersi kurczaka x 4 szt.
- Sól, pieprz czarny, papryka w proszku – do smaku
- Olej do smażenia
Jak przyrządzić smażoną pierś z kurczaka z grzybowym risotto
Filet z piersi kurczaka doprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Smażę na patelni od strony skóry, aż będzie złoto brązowa i wstawiam do piekarnika na około 15 minut do temp. 170 st. C
- Czosnek x 3 ząbki
- Cebula biała x 1 szt.
- Mieszanka grzybów x 0,5 kg (boczniak, pieczarka, borowiki)
- Ryż do risotto arborio x 1 kg
- Bulion drobiowy x 1 l
- Tarty parmezan x 0,2 kg
- Natka pietruszki x 1 pęczek
- Masło x 100g
W tym czasie na patelnię, gdzie smażył się kurczak, daję posiekany czosnek i cebulkę, smażę, aż cebula zmięknie. Dodaję grzyby podsmażając je, aż będą miały złoty kolor. Następnie dodaję ryż arborio i gotuję około 15 minut, aż będzie miękki, podlewając cały czas bulionem drobiowym. Na koniec dodaję tarty parmezan, posiekaną natkę pietruszki i kawałki zimnego masła.
- Jarmuż x 1 opak.
Jarmuż blanszuję w posolonej wodzie i wstawiam do piekarnika na suszenie do temp. 60 st. C. Do głębokiego naczynia wlewam porcję risotta, układam na górze filet z kurczaka i całość dekoruję chipsami z jarmużu.
Pieczony kurczak z warzywami korzennymi i młodą cebulką w sosie balasamicznym
Składniki na pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi
- Kurczak tuszka x 1 szt.
- Suche przyprawy (sól, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie) – po 1 dużej łyżce
- Oliwa z oliwek
- Pomarańcza x 1 duża sztuka
Jak przyrządzić pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi
Kurczaka dokładnie nasmaruj mieszanką suchych przypraw (sól, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie), zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Następnie posmaruj go oliwą i włóż do środka pomarańczę.
- Włoszczyzna x 1 duży pęczek
- Seler naciowy x 1 szt.
- Oliwa z oliwek x 50 ml
- Świeży tymianek x 1 mały pęczek
- Czosnek x 1 główka
Warzywa korzenne umyj i obierz, potnij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj do nich oliwę, świeży tymianek i czosnek. Dokładnie wymieszaj i przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika do temp. 170 st. C na około 1,5 h. Po tym czasie zwiększ temp. do 210 st. i piecz około 15 minut, aby skórka się ładnie zarumieniła i byłą chrupiąca.
- Cebulka piklowana x 1 słoik
- Sos balsamiczny x 0,5 l
- Miód zwykły x 50 ml
- Masło x 50g
Małe cebulki piklowane przełóż do rondelka i dodaj sos balsamiczny, gotuj, aż płyn odparuje i dodaj na koniec odrobinę miodu i zimnego masła. Wyjmij mięso z piekarnika, przełóż na deskę i potnij na mniejsze kawałki. Na talerzu ułóż kawałki pieczonych warzyw, kawałki kurczaka i całość polej sosem balsamicznym z piklowanymi cebulkami.
Zobacz także:
- Gotowanie na parze według przepisów Sebastiana Olmy
- Czas na śliwki. Poznaj przepisy na naleśniki z powidłami, pieczoną kaczkę i sałatkę z kozim serem
- Dania ze świeżymi ziołami. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma