Materiał promocyjny

Dania ze świeżymi ziołami. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Lekkie dania z wykorzystaniem sałat
Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe danie? Skorzystaj z pomysłów Sebastiana Olmy na tatara z awokado, sałatkę z owczym serem i pizzę z kiełkami.

Tatar z awokado z kiełkami i suszonymi pomidorkami

Składniki na tatara z awokado:

  • 8 szt. miękkich i dojrzałych owoców awokado
    • 50 g kaparów
      • 50 g marynowanego zielonego jalapeno
        • natka pietruszki w doniczce
          • sos sojowy jasny
            • duża łyżka musztardy dijon

              Jak przygotować tatara z awokado?

              5 sztuk awokado obierz i potnij na małe kawałki, przełóż do miski i dodaj posiekane kapary, marynowane jalapeno, natkę pietruszki, sos jasny sojowy i musztardę dijon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, uważając, aby nie rozbić za bardzo awokado.

              • pozostałe awokado (3 szt.)
                • pęczek mięty
                  • sól do smaku

                    Awokado obierz, potnij na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj posiekane listki mięty i sól, a następnie ugnieć dokładnie za pomocą widelca, aż powstanie mus.

                    • 100 g czerwonych suszonych pomidorków
                      • kiełki cebuli i lucerny po jednym opakowaniu

                        Na talerzu ułóż porcję musu, następnie ułóż posiekane suszone pomidorki i nałóż porcję tatara. Udekoruj kiełkami cebuli i lucerny.

                        Tomasz Urbanek/East News

                        Sałatka z grillowanym owczym serem, avocado, pomidorkami i kiełkami jarmużu

                        Składniki na sałatkę z grillowanym owczym serem:

                        • 4 opakowania Mix sałat z rukolą
                          • 100 ml oliwy z oliwek
                            • sól do smaku
                              • limonka

                                Mix sałat z rukolą przełóż do metalowej miski, dodaj oliwę, sól i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

                                • po 0,5 kg pomidorków na gałązce żółtych i czerwonych
                                  • 100 ml oleju do smażenia

                                    Na oleju usmaż pomidorki koktajlowe na gałązce, zdejmij z nich skórkę i ułóż obok sałatki.

                                    • 5 sztuk miękkich i dojrzałych awokado
                                      • 50 ml sosu jasnego sojowego
                                        • 25 g prażonego sezamu

                                          Awokado obierz i przetnij na ćwiartki, dopraw do smaku jasnym sosem sojowym i posyp prażonym sezamem.

                                          • 2 sery owcze
                                            • 50 g oleju do smażenia
                                              • płatki chili, sól, posiekany świeży rozmaryn do smaku
                                                • opakowanie orzechów nerkowca
                                                  • marynowany czerwony imbir
                                                    • 2 opakowania kiełków jarmużu

                                                      Owczy ser potnij na plastry o grubości około 1 cm, polej je olejem do smażenia, dopraw do smaku płatkami chili, solą i posiekanym rozmarynem. Dokładnie rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej ser z każdej strony, aż będzie miękki w środku. Gotowe kawałki sera ułóż na miksie sałat z rukolą i dodaj resztę składników (prażone orzechy nerkowca, marynowany imbir i kiełki jarmużu).

                                                      Tomasz Urbanek/East News

                                                      Biała domowa pizza z pesto ziołowym i kiełkami

                                                      Składniki na biały sos:

                                                      • 100 g masła
                                                        • duża łyżka mąki pszennej
                                                          • 220 ml mleka
                                                            • 100 g tartego parmezanu
                                                              • 50 g zielonego pieprzu w zalewie
                                                                • 50 g marynowanego czosnku

                                                                  Jak przygotować biały sos?

                                                                  W rondelku rozpuść masło z odrobiną mąki pszennej, dodaj mleko i poczekaj, aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj do niego tarty parmezan, posiekany zielony pieprz i marynowane ząbki czosnku.

                                                                  Składniki na pesto ziołowe:

                                                                  • kolendra, bazylia, oregano po 1 doniczce
                                                                    • 300 ml oliwy z oliwek
                                                                      • 200 g parmezanu
                                                                        • 50 g orzeszków piniowych
                                                                          • sól do smaku

                                                                            Świeże zioła zblenduj razem z oliwą, parmezanem, orzeszkami pinii i szczyptą soli. Zmiksuj całość do zwartej konsystencji, doprawiając na koniec lekko solą. Masę odstaw do lodówki. Sosem posmaruj gotową pizzę.

                                                                            Ciasto na pizzę

                                                                            Składniki na ciasto:

                                                                            • 250 g mąki
                                                                              • 120 g wody
                                                                                • 10 g oliwy z oliwek
                                                                                  • 20 g drożdży
                                                                                    • 5 g cukru
                                                                                      • 5 g soli
                                                                                        • po 20 g rozmarynu i tymianku

                                                                                          Jak przygotować cisto na pizzę:

                                                                                          W rondelku podgrzej wodę do temp. 40 st., dodaj do niej pokruszone drożdże i poczekaj, aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej wymieszane wcześniej drożdże, dodaj oliwę i za pomocą dłoni wymieszaj ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji. Wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut, przykryj ręcznikiem. Następnie podziel ciasto na kulki po około 220g , dodając do nich posiekane świeże zioła. Znów delikatnie zagnieć ciasto dłonią, uformuj kulki i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, kulki delikatnie rozbij dłonią, ułóż na patelni, dodając na wierzch jasny sos i wstaw do piekarnika na 12 minut do temp. 220 st. Po wyjęciu z pieca polej pizzę pesto ziołowym i posyp świeżymi kiełkami.

                                                                                          Tomasz Urbanek/East News

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości