Materiał promocyjny

Dania ze świeżymi ziołami. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Lekkie dania z wykorzystaniem sałat
Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe danie? Skorzystaj z pomysłów Sebastiana Olmy na tatara z awokado, sałatkę z owczym serem i pizzę z kiełkami.

Tatar z awokado z kiełkami i suszonymi pomidorkami

Składniki na tatara z awokado:

  • 8 szt. miękkich i dojrzałych owoców awokado
  • 50 g kaparów
  • 50 g marynowanego zielonego jalapeno
  • natka pietruszki w doniczce
  • sos sojowy jasny
  • duża łyżka musztardy dijon

Jak przygotować tatara z awokado?

5 sztuk awokado obierz i potnij na małe kawałki, przełóż do miski i dodaj posiekane kapary, marynowane jalapeno, natkę pietruszki, sos jasny sojowy i musztardę dijon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, uważając, aby nie rozbić za bardzo awokado.

  • pozostałe awokado (3 szt.)
  • pęczek mięty
  • sól do smaku

Awokado obierz, potnij na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj posiekane listki mięty i sól, a następnie ugnieć dokładnie za pomocą widelca, aż powstanie mus.

  • 100 g czerwonych suszonych pomidorków
  • kiełki cebuli i lucerny po jednym opakowaniu

Na talerzu ułóż porcję musu, następnie ułóż posiekane suszone pomidorki i nałóż porcję tatara. Udekoruj kiełkami cebuli i lucerny.

Tomasz Urbanek/East News

Sałatka z grillowanym owczym serem, avocado, pomidorkami i kiełkami jarmużu

Składniki na sałatkę z grillowanym owczym serem:

  • 4 opakowania Mix sałat z rukolą
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • limonka

Mix sałat z rukolą przełóż do metalowej miski, dodaj oliwę, sól i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  • po 0,5 kg pomidorków na gałązce żółtych i czerwonych
  • 100 ml oleju do smażenia

Na oleju usmaż pomidorki koktajlowe na gałązce, zdejmij z nich skórkę i ułóż obok sałatki.

  • 5 sztuk miękkich i dojrzałych awokado
  • 50 ml sosu jasnego sojowego
  • 25 g prażonego sezamu

Awokado obierz i przetnij na ćwiartki, dopraw do smaku jasnym sosem sojowym i posyp prażonym sezamem.

  • 2 sery owcze
  • 50 g oleju do smażenia
  • płatki chili, sól, posiekany świeży rozmaryn do smaku
  • opakowanie orzechów nerkowca
  • marynowany czerwony imbir
  • 2 opakowania kiełków jarmużu

Owczy ser potnij na plastry o grubości około 1 cm, polej je olejem do smażenia, dopraw do smaku płatkami chili, solą i posiekanym rozmarynem. Dokładnie rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej ser z każdej strony, aż będzie miękki w środku. Gotowe kawałki sera ułóż na miksie sałat z rukolą i dodaj resztę składników (prażone orzechy nerkowca, marynowany imbir i kiełki jarmużu).

Tomasz Urbanek/East News

Biała domowa pizza z pesto ziołowym i kiełkami

Składniki na biały sos:

  • 100 g masła
  • duża łyżka mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 100 g tartego parmezanu
  • 50 g zielonego pieprzu w zalewie
  • 50 g marynowanego czosnku

Jak przygotować biały sos?

W rondelku rozpuść masło z odrobiną mąki pszennej, dodaj mleko i poczekaj, aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj do niego tarty parmezan, posiekany zielony pieprz i marynowane ząbki czosnku.

Składniki na pesto ziołowe:

  • kolendra, bazylia, oregano po 1 doniczce
  • 300 ml oliwy z oliwek
  • 200 g parmezanu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • sól do smaku

Świeże zioła zblenduj razem z oliwą, parmezanem, orzeszkami pinii i szczyptą soli. Zmiksuj całość do zwartej konsystencji, doprawiając na koniec lekko solą. Masę odstaw do lodówki. Sosem posmaruj gotową pizzę.

Ciasto na pizzę

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 20 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • po 20 g rozmarynu i tymianku

Jak przygotować cisto na pizzę:

W rondelku podgrzej wodę do temp. 40 st., dodaj do niej pokruszone drożdże i poczekaj, aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej wymieszane wcześniej drożdże, dodaj oliwę i za pomocą dłoni wymieszaj ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji. Wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut, przykryj ręcznikiem. Następnie podziel ciasto na kulki po około 220g , dodając do nich posiekane świeże zioła. Znów delikatnie zagnieć ciasto dłonią, uformuj kulki i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, kulki delikatnie rozbij dłonią, ułóż na patelni, dodając na wierzch jasny sos i wstaw do piekarnika na 12 minut do temp. 220 st. Po wyjęciu z pieca polej pizzę pesto ziołowym i posyp świeżymi kiełkami.

Tomasz Urbanek/East News

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Sebastian Olma

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości