Tatar z awokado z kiełkami i suszonymi pomidorkami
Składniki na tatara z awokado:
- 8 szt. miękkich i dojrzałych owoców awokado
- 50 g kaparów
- 50 g marynowanego zielonego jalapeno
- natka pietruszki w doniczce
- sos sojowy jasny
- duża łyżka musztardy dijon
Jak przygotować tatara z awokado?
5 sztuk awokado obierz i potnij na małe kawałki, przełóż do miski i dodaj posiekane kapary, marynowane jalapeno, natkę pietruszki, sos jasny sojowy i musztardę dijon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, uważając, aby nie rozbić za bardzo awokado.
- pozostałe awokado (3 szt.)
- pęczek mięty
- sól do smaku
Awokado obierz, potnij na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj posiekane listki mięty i sól, a następnie ugnieć dokładnie za pomocą widelca, aż powstanie mus.
- 100 g czerwonych suszonych pomidorków
- kiełki cebuli i lucerny po jednym opakowaniu
Na talerzu ułóż porcję musu, następnie ułóż posiekane suszone pomidorki i nałóż porcję tatara. Udekoruj kiełkami cebuli i lucerny.
Tomasz Urbanek/East News
Sałatka z grillowanym owczym serem, avocado, pomidorkami i kiełkami jarmużu
Składniki na sałatkę z grillowanym owczym serem:
- 4 opakowania Mix sałat z rukolą
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól do smaku
- limonka
Mix sałat z rukolą przełóż do metalowej miski, dodaj oliwę, sól i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- po 0,5 kg pomidorków na gałązce żółtych i czerwonych
- 100 ml oleju do smażenia
Na oleju usmaż pomidorki koktajlowe na gałązce, zdejmij z nich skórkę i ułóż obok sałatki.
- 5 sztuk miękkich i dojrzałych awokado
- 50 ml sosu jasnego sojowego
- 25 g prażonego sezamu
Awokado obierz i przetnij na ćwiartki, dopraw do smaku jasnym sosem sojowym i posyp prażonym sezamem.
- 2 sery owcze
- 50 g oleju do smażenia
- płatki chili, sól, posiekany świeży rozmaryn do smaku
- opakowanie orzechów nerkowca
- marynowany czerwony imbir
- 2 opakowania kiełków jarmużu
Owczy ser potnij na plastry o grubości około 1 cm, polej je olejem do smażenia, dopraw do smaku płatkami chili, solą i posiekanym rozmarynem. Dokładnie rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej ser z każdej strony, aż będzie miękki w środku. Gotowe kawałki sera ułóż na miksie sałat z rukolą i dodaj resztę składników (prażone orzechy nerkowca, marynowany imbir i kiełki jarmużu).
Tomasz Urbanek/East News
Biała domowa pizza z pesto ziołowym i kiełkami
Składniki na biały sos:
- 100 g masła
- duża łyżka mąki pszennej
- 220 ml mleka
- 100 g tartego parmezanu
- 50 g zielonego pieprzu w zalewie
- 50 g marynowanego czosnku
Jak przygotować biały sos?
W rondelku rozpuść masło z odrobiną mąki pszennej, dodaj mleko i poczekaj, aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj do niego tarty parmezan, posiekany zielony pieprz i marynowane ząbki czosnku.
Składniki na pesto ziołowe:
- kolendra, bazylia, oregano po 1 doniczce
- 300 ml oliwy z oliwek
- 200 g parmezanu
- 50 g orzeszków piniowych
- sól do smaku
Świeże zioła zblenduj razem z oliwą, parmezanem, orzeszkami pinii i szczyptą soli. Zmiksuj całość do zwartej konsystencji, doprawiając na koniec lekko solą. Masę odstaw do lodówki. Sosem posmaruj gotową pizzę.
Ciasto na pizzę
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 20 g drożdży
- 5 g cukru
- 5 g soli
- po 20 g rozmarynu i tymianku
Jak przygotować cisto na pizzę:
W rondelku podgrzej wodę do temp. 40 st., dodaj do niej pokruszone drożdże i poczekaj, aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej wymieszane wcześniej drożdże, dodaj oliwę i za pomocą dłoni wymieszaj ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji. Wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut, przykryj ręcznikiem. Następnie podziel ciasto na kulki po około 220g , dodając do nich posiekane świeże zioła. Znów delikatnie zagnieć ciasto dłonią, uformuj kulki i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, kulki delikatnie rozbij dłonią, ułóż na patelni, dodając na wierzch jasny sos i wstaw do piekarnika na 12 minut do temp. 220 st. Po wyjęciu z pieca polej pizzę pesto ziołowym i posyp świeżymi kiełkami.
Tomasz Urbanek/East News
Zobacz także:
- Czas na figi. Wyjątkowe przepisy Darii Ładochy
- Od czego zależy kolor papryki i do kiedy w sklepach dostępne są te polskie?
- Przepisy na dżem jagodowy z lawendą, kiszone jabłka, cytryny, marynowane warzywa i frużelinę z mango
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma