Przepisy kulinarne

Wege hot dogi, frytki z batatów z sosami i birramisu - przekąski dla kibiców na Euro 2020. Przepisy Martyny Chomackiej

Przepisy kulinarne

Wege hot dogi, frytki z batatów z sosami i birramisu - przekąski dla kibiców na Euro 2020. Przepisy Martyny Chomackiej

W poniedziałek 14 czerwca Polacy zagrają pierwszy mecz podczas Euro 2020. Najwyższy czas przygotować przekąski na tę okazję. Sprawdź, co poleca Martyna Chomacka.

Wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami

Składniki na wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami:

  • 3 bułki do hot dogów otwartych lub subów
  • 3 kiełbaski Go Vege
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 szczypty przyprawy curry
  • 3 posiekane korniszony
  • pęczek rzodkiewki
  • por (tylko jego biała część)
  • świeży koperek
  • 100 ml dowolnego octu do piklowania
  • 2 łyżki cukru
  • sól/pieprz do smaku

Jak przygotować wege hot dogi z letnimi piklami, remuladą i kiełbaskami:

W miseczce łączymy składniki na remuladę: majonez, musztardę, miód, ocet, curry, koperek i posiekane 

korniszony. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

W małym garnku łączymy ze sobą 200 ml wody, 100 ml octu jabłkowego, 2 łyżki cukru i pół łyżki soli. 


Garnek stawiamy na małym gazie i podgrzewamy. Zalewa octowa nie musi się gotować, chcemy tylko, aby sól i cukier rozpuściły się. Gotową zaprawę ściągamy z ognia i wrzucamy do niej na 15 minut pokrojone w plasterki rzodkiewki. Białą część pora kroimy na pół i następnie wzdłuż na cienkie paski. Gotowe paski wrzucamy na 15 sekund na gorący tłuszcz. Obok musimy mieć już przygotowane ręczniki papierowe, gotowe do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po kilkunastu sekundach cienkie paski pora staną się chrupiące i złote. Doprawiamy je solą  i przechodzimy do składania naszych hot dogów. Podgrzane w piekarniku bułki smarujemy obficie w środku remuladą. Do środka wkładamy nasze kiełbaski (najlepiej jest je podsmażyć przez 2 minuty na patelni), następnie polewamy je jeszcze odrobiną sosu. Na górę kładziemy plastry zapiklowanej rzodkiewki i całego hot doga zwieńczamy chrustem z pora. 

Frytki z batatów z trzema różnymi sosami (chimichurri, majonezem chipotle i sosem z pieczonego czosnku i ziół)

Składniki na frytki z batatów:

  • 3 duże bataty
  • majonez
  • 2 pęczki pietruszki
  • pęczek oregano 
  • pęczek kolendry 
  • 4 ząbki czosnku
  • zielone chilli
  • cebula szalotka
  • oliwa z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • jogurt naturalny
  • miód
  • musztarda dijon
  • papryka wędzona
  • sos sriracha
  • czerwona papryka sól/pieprz

Orzechowy sos satay:

  • 3 łyżki kremu z orzechów ziemnych Go Vege
  • 100 ml mleka roślinnego, najlepiej ryżowego
  • sok z całej limonki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki sosu Sriracha

Sos chimichurri:

  • 2 pęczki pietruszki
  • pęczek kolendry
  • pęczek oregano
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki pieczonego czosnku
  • sól i pieprz

Sos jogurtowo-czosnkowy z delikatną nutą ziół:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • łyżka majonezu
  • 3 ząbki pieczonego czosnku
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • garść ulubionych posiekanych ziół

Jak przygotować frytki z batatów:

Bataty dokładnie myjemy, ale nie obieramy ich. Kroimy je w średnio grube frytki. Nie mogą być zbyt cienkie, ponieważ batat dochodzi dużo szybciej niż zwykły ziemniak i chcemy, aby w środku był mięciutki, a na zewnątrz chrupki. Zazwyczaj wystarczy im 6-8 minut smażenia. Bataty wrzucamy na gorący tłuszcz, a następnie odsączamy na ręcznikach papierowych. Doprawiamy solą i odstawiamy na bok. Podajemy z przygotowanymi wcześniej sosami.

Orzechowy sos satay: składniki łączymy ze sobą w rondelku, podgrzewając. Nie ma potrzeby doprowadzania naszego sosu do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy więcej mleka roślinnego.

Sos chimichurri: wszystko blendujemy, pozostawiając wyczuwalne kawałki składników. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok. Lepiej jest zrobić więcej sosu chimichurri i odstawić go na bok, ponieważ możemy przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Sos jogurtowo-czosnkowy z delikatną nutą ziół: wszystko mieszamy i gotowe.

Birramisu 

Składniki na birramisu:

  • 500 gramów mascarpone
  • opakowanie biszkoptów typu lady fingers
  • 300 ml ciemnego piwa typu Stout (np. Guinness)
  • 5 żółtek
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • potrójne espresso

Jak przygotować birramisu:

Do miksera wrzucamy 5 żółtek oraz 5 łyżek cukru. Ubijamy etapowo na bardzo gęstą, puszystą i jasną pianę. Po kilku minutach, gdy żółtka są gotowe, zaczynamy dodawać etapowo ser mascarpone. Obroty zmniejszamy 

na minimalne. Nie chcemy, aby masa nam opadła i straciła swoją objętość. Gotową masę odstawiamy na bok. W rondelku łączymy ze sobą piwo Guinness, espresso oraz łyżeczkę cukru, jeśli lubimy tiramisu w słodszej wersji.

Przygotowujemy 4 szklanki lub jeden, większy, szklany pojemnik. Na sam dół naczynia idzie warstwa zamoczonych w ponczu biszkoptów. 

Chcemy, aby biszkopty były mocno nasączone, wtedy idealnie zrównoważą smak kremu. Następnie wykładamy krem, po czym znowu warstwa biszkoptów i na koniec krem. 
Gotowe Birramisu wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao lub gorzką, tartą czekoladą.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Martyna Chomacka |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
60
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0