Jesienne przetwory. Przepisy na dżem jagodowy z lawendą, kiszone jabłka, cytryny, marynowane warzywa i frużelinę z mango

Przetwory z pomysłem
Patrycja Machałek, autorka książki „Przetwory z pomysłem” i wcześniejszego bestselleru „Siła ziół”, była gościem w studiu Dzień Dobry Wakacje. Przedstawiła swoje ulubione przepisy na przetwory w kuchni.

Dżem jagodowy z lawendą - przepis

  • 1 kg jagód
    • 150 g cukru
      • 1 łyżka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy lub ewentualnie 5–6 gałązek świeżej lawendy
        1. Jagody, cukier i kwiaty lawendy włóż do garnka z grubym dnem i zagotuj. Zmniejsz ogień i smaż powoli, pilnując, żeby konsystencja dżemu była odpowiednia. To powinno zająć około 30 minut. Lawenda jest bardzo intensywną rośliną i 1 łyżka kwiatów zapewni jagodom dość zdecydowany aromat.
          1. Jeśli obawiasz się, czy to nie będzie zbyt wiele, wsyp na początek ½ łyżki i skosztuj. W trakcie gotowania część aromatu się uwolni – zwróć uwagę na niesamowity zapach roznoszący się po kuchni! – więc jeśli uznasz, że wolisz bardziej zdecydowany smak lawendy, dosyp resztę. Uważaj tylko, żeby nie dodawać jej przed samym końcem smażenia. Kwiaty muszą trochę popracować z owocami i potrzebują chwili, żeby zmięknąć.
            1. Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.
              1. Zwróć uwagę na wyjątkową strukturę dżemu – kwiaty lawendy będą wyraźnie wyczuwalne, bo nie rozpuszczą się pośród owoców. Jeśli to ci nie odpowiada, zamiast suszonych kwiatów dodaj kilka świeżych gałązek lawendy i wyjmij je po zakończeniu smażenia. Aromat lawendowy będzie subtelniejszy, lecz wciąż wyczuwalny.

                Frużelina z mango z kolendrą - przepis

                • 600 g mango (2 sztuki)
                  • 100 ml wody
                    • 1 łyżka soku z cytryny
                      • 100 g cukru
                        • 1 łyżka pektyny
                          • 4 łyżki świeżych liści kolendry (dość drobno posiekanych)
                            • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
                              1. Mango obierz i usuń z nich pestki. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki – nie muszą być tej samej wielkości. Pamiętaj jednak, że mango nie rozpadnie się całkowicie podczas gotowania, więc jeśli pokroisz je na większe części, frużelina będzie zawierała dość solidne kawałki owoców.
                                1. Mango przełóż do garnka, wlej wodę i sok z cytryny. Wsyp cukier, wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu. Gotuj przez mniej więcej 20 minut, aż woda odparuje, a owoce zmiękną i częściowo się rozpadną. Cukier zżeluje już trochę twoją frużelinę, dlatego będziesz wyraźnie widziała, że owoce są gotowe do dalszego etapu prac. Kiedy tak się stanie, dodaj liście kolendry i wymieszaj.
                                  1. W osobnym naczyniu przygotuj frużelinowy zagęszczacz: 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaną energicznie z 1 łyżką zimnej wody. Wlej go do mango i porządnie przemieszaj. Frużelina powinna od razu wyraźnie zgęstnieć. Jeśli tak się stanie – jest już gotowa.
                                    1. Jeszcze gorącą przełóż do wyparzonych i suchych słoików i zapasteryzuj. Jeśli jednak frużelinowa galaretka wciąż nie jest wyraźnie zwarta, podgotuj owoce jeszcze przez kilka minut – być może potrzebują trochę więcej czasu. Jeżeli i po tej próbie mango wciąż jest lejące, dodaj jeszcze jedną porcję rozrobionej z wodą mąki ziemniaczanej. Zwykle nie jest to konieczne, ale jeśli zdarzy ci się taka sytuacja, nie martw się. Nic nie zrobiłaś źle, po prostu owoce nie odparowały wystarczająco i marna łyżeczka mąki ziemniaczanej nie zdołała związać pozostałej wody.

                                      Marynowany czosnek z chilli i ziołami - przepis

                                      • 4 główki czosnku
                                        • 2 papryczki chilli

                                          Zalewa:

                                          • 200 ml wody
                                            • 100 ml octu winnego
                                              • 1 łyżeczka soli
                                                • 1 łyżka cukru
                                                  1. Przyprawy na każdy słoiczek: po ½ łyżeczki gorczycy, tymianku, majeranku i suszonych pomidorów w płatkach, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
                                                    1. Papryczki chilli opłucz i przepołów. Możesz wyjąć ziarenka, ale nie musisz – nic się nie stanie, jeśli zostaną.
                                                      1. Ząbki czosnku obierz i wrzuć do garnka z gotującym się wrzątkiem. Gotuj przez 2 minuty, a następnie odcedź i przelej czosnek zimną wodą. Składników powinno ci wystarczyć dokładnie na 3 małe słoiczki.
                                                        1. Do każdego z nich powkładaj ząbki czosnku, połówkę papryczki i przyprawy, a następnie przygotuj zalewę.
                                                          1. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól i cukier, a następnie zagotuj. Odstaw na chwilkę. Czosnek w słoiczkach zalej gorącą, ale nie wrzącą zalewą i zostaw 1–2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
                                                            1. Zakręć słoiki i postaw je do góry dnem. Czosnek nie jest jeszcze gotowy – na przegryzienie się wszystkich smaków potrzeba około 2 tygodni, więc cierpliwości! Ale jest na co czekać. Marynowany czosnek to całkiem smaczna, fikuśna przekąska. Dobrze się sprawdzi na imprezie, na której podasz oliwki, koreczki serowe i korniszonki.

                                                              Marynowana cebula z cytryną i ostrą papryką - przepis

                                                              • 2 duże czerwone cebule
                                                                • 1 mała ostra papryczka
                                                                  • pęczek świeżej kolendry
                                                                    • 1 łyżeczka soli
                                                                      • sok z 1 cytryny

                                                                        Zalewa:

                                                                        • 200 ml wody
                                                                          • 100 ml octu winnego
                                                                            • 1 łyżeczka soli
                                                                              • 2 łyżki cukru
                                                                                • sok z 1 cytryny
                                                                                  1. Cebule pokrój w plastry lub w piórka, ostrą papryczkę – w plasterki, a z kolendry użyj tylko liści (poszatkuj je lekko). Wszystko razem włóż do miski, dodaj 1 łyżeczkę soli i sok z cytryny i zostaw na kilka godzin. Przemieszaj kilka razy zawartość miseczki. Po tym czasie równomiernie rozłóż do niewielkich słoików.
                                                                                    1. Przygotuj zalewę: wodę i ocet wlej do garnka, dodaj sól i cukier i doprowadź do wrzenia. Odstaw na chwilkę i dodaj sok z cytryny. Gorącą zalewą zalej cebulę w słoikach. Następnie zakręć je, postaw do góry dnem i zaczekaj, aż zupełnie ochłodną. Cebula będzie potrzebowała jeszcze 7–10 dni, by nabrać smaku.

                                                                                      Marynowane pomidory z tymiankiem - przepis

                                                                                      • ½ kg pomidorków koktajlowych
                                                                                        • 3–4 ząbki czosnku
                                                                                          • 2 niewielkie słupki korzenia chrzanu
                                                                                            • 5–6 gałązek świeżego tymianku
                                                                                              • 1 baldach kopru
                                                                                                • przyprawy: 3–4 kulki ziela angielskiego, 3–4 ziarna czarnego pieprzu, 1 łyżeczka gorczycy, szczypta chilli

                                                                                                  Zalewa:

                                                                                                  • ½ l wody
                                                                                                    • 200 ml octu winnego
                                                                                                      • 2 łyżki cukru
                                                                                                        • 2 łyżeczki soli
                                                                                                          1. Pomidorki opłucz i powkładaj do słoików. Dodaj ząbki czosnku, chrzan i gałązki tymianku, a na koniec upchnij jeszcze baldach kopru.
                                                                                                            1. Wsyp przyprawy i przygotuj zalewę: wodę, ocet, sól i cukier umieść w garnku, doprowadź do wrzenia i odstaw. W tym wypadku nie zalewamy pomidorów gorącą zalewą, bo ich skórki mogą popękać. A przecież zależy nam na ładnych, okrągłych pomidorkach w czystej, klarownej zalewie. Ciepłą zalewą zalej pomidory, zostawiając 1–2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
                                                                                                              1. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem – niech tak stoją, dopóki zupełnie nie ostygną.

                                                                                                                Kiszone jabłka - przepis krok po kroku

                                                                                                                • jabłka
                                                                                                                  • 10 liści porzeczki, wiśni lub winorośli
                                                                                                                    • przyprawy (opcjonalnie): 2 laski cynamonu, 10 goździków, kawałek kłącza imbir
                                                                                                                      • świeże zioła (opcjonalnie): estragon, tymianek, melisa, mięta, szałwia, majeranek

                                                                                                                        Zalewa:

                                                                                                                        • 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody
                                                                                                                          • 1 łyżka miodu

                                                                                                                            Wypełnij jabłkami słoik. Nie odrywaj szypułek i nie myj owoców, włóż je do słoja w całości. To ważne, żeby jabłka nie były w żaden sposób uszkodzone. Jeśli zalewa będzie miała kontakt z miąższem, wniknie do niego i wypłucze z niego smak. Kiszone jabłka muszą być twarde i chrupkie, a jeśli wniknie do nich słona woda, staną się miękkie.

                                                                                                                            Do jabłek dodaj liście (niekoniecznie muszą być tego samego rodzaju) i przyprawy. Uważaj jednak! Zdecyduj się na jedną przyprawę. Cynamon, goździki i imbir – każdy z tych składników nada jabłkom inny charakter, więc lepiej zdecydować się na jeden, góra dwa. Jeśli wybierasz dodatek świeżych ziół, postępuj podobnie. Postaw na jeden smak lub połącz zioła z przyprawami tak, jak lubisz najbardziej, ale zachowaj umiar. Zbyt wiele dodatków zmąci charakterny smak kiszonych jabłek.

                                                                                                                            Przygotuj zalewę: do wody dodaj sól i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia, a gdy zalewa będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca!), dodaj do niej miodu. Rozmieszaj i zaczekaj, aż całkowicie ochłodnie. Zimną zalewą (ewentualnie ledwie ciepłą) zalej jabłka w słoiku i zakręć wieczko. Uważaj, żeby owoce nie wystawały ponad powierzchnię płynu! Jabłka kiszą się dość szybko i nie potrzebują specjalnych warunków. Już po 2 tygodniach spokojnego fermentowania w temperaturze pokojowej w ocienionym miejscu będą gotowe.

                                                                                                                            Kiszone cytryny - przepis

                                                                                                                            • 10 cytryn
                                                                                                                              • 2 laski cynamonu lub kilkanaście goździków
                                                                                                                                • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
                                                                                                                                  • 3 liście laurowe
                                                                                                                                    • sól morska

                                                                                                                                      Zalewa:

                                                                                                                                      • 2 łyżki soli na 2 l wody
                                                                                                                                        • sok z 5 cytryn

                                                                                                                                          Przygotuj słój. Umyte cytryny porozcinaj na ćwiartki do ¾ wysokości. Powinny wyglądać jak delikatnie rozkwitające tulipany. Każdą cytrynę porządnie posól od środka – powinnaś do nich wsypać mniej więcej po łyżeczce soli.

                                                                                                                                          Powkładaj je ciasno do słoja i dodaj wszystkie przyprawy. Przygotuj zalewę: do przegotowanej wody wsyp sól, zamieszaj do jej rozpuszczenia i zaczekaj, aż woda ostygnie. Dodaj sok wyciśnięty z 5 cytryn i zalej owoce ostudzoną zalewą.

                                                                                                                                          Jeśli są upchnięte dość ciasno, nie powinny wypłynąć, ale na wszelki wypadek możesz je docisnąć do dna wyparzonym kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą i zakręconym. Cytryny powinny się kisić w chłodnym pomieszczeniu przez 4–5 tygodni. Po tym czasie będą gotowe. Możesz zostawić je w tym słoju, w którym są, i w piwnicy lub lodówce przechowywać przez kolejny rok albo przełożyć do mniejszych słoików i zalać zalewą, w której się ukisiły.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Zobacz wideo: Przetwory z pomysłem

                                                                                                                                          x-news

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Fot. SKatzenberger/Getty Images

                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Jakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"

                                                                                                                                          Jakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"

                                                                                                                                          Brytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd

                                                                                                                                          Brytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd

                                                                                                                                          Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"

                                                                                                                                          Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"

                                                                                                                                          Mieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"

                                                                                                                                          Mieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"

                                                                                                                                          Czy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista

                                                                                                                                          Czy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista

                                                                                                                                          Jak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"

                                                                                                                                          Jak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"

                                                                                                                                          Niepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Niepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły

                                                                                                                                          Iga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"

                                                                                                                                          Iga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"

                                                                                                                                          Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                                                          Marcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test

                                                                                                                                          Marcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test

                                                                                                                                          Manicure Hailey Bieber to hit tej wiosny

                                                                                                                                          Manicure Hailey Bieber to hit tej wiosny

                                                                                                                                          Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                                                                                                                          Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                                                                                                                          Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką

                                                                                                                                          Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                                                                                                                          Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                                                                                                                          Zielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Zielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"

                                                                                                                                          "Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          "Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii

                                                                                                                                          Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                                                                                                                          Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                                                                                                                          Wielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Wielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne

                                                                                                                                          Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                                                                                                                          Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                                                                                                                          Samotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Samotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?

                                                                                                                                          Toksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"

                                                                                                                                          Toksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"

                                                                                                                                          Ruszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Ruszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D

                                                                                                                                          Piotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie

                                                                                                                                          Piotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie

                                                                                                                                          Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu

                                                                                                                                          Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu

                                                                                                                                          Alkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?

                                                                                                                                          Alkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?

                                                                                                                                          Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                                          27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru

                                                                                                                                          27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru

                                                                                                                                          Książę William zażartował z Kate. Przesadził?

                                                                                                                                          Książę William zażartował z Kate. Przesadził?

                                                                                                                                          Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                                                                                                          Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                                                                                                          Jakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu

                                                                                                                                          Jakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu

                                                                                                                                          Pamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje

                                                                                                                                          Pamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje

                                                                                                                                          9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                                                                                                                          9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                                                                                                                          Tego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"

                                                                                                                                          Tego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"

                                                                                                                                          E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

                                                                                                                                          "Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez

                                                                                                                                          "Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez

                                                                                                                                          Po przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"

                                                                                                                                          Po przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"

                                                                                                                                          Pierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?

                                                                                                                                          Pierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?

                                                                                                                                          Zdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji

                                                                                                                                          Zdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji

                                                                                                                                          "Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły

                                                                                                                                          "Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły

                                                                                                                                          Wiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"

                                                                                                                                          Wiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"

                                                                                                                                          Stawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"

                                                                                                                                          Stawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"

                                                                                                                                          Ile kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg

                                                                                                                                          Ile kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg

                                                                                                                                          #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                                                                                                          #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas