Materiał promocyjny

Zaskocz gości przy świątecznym stole. Nietypowe wielkanocne propozycje Sebastiana Olmy

Zaskocz gości przy świątecznym stole. Nietypowe wielkanocne propozycje Sebastiana Olmy
Wiosna w kuchni Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wielkanoc wcale nie musi smakować tylko żurkiem i jajkiem w majonezie. Jeśli masz ochotę przełamać tradycję i zaserwować coś świeżego, sięgnij po pomysły Sebastiana Olmy. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował dania, które świetnie wpisują się w wiosenny klimat nadchodzących świąt.

Kucharz przyrządził quiche z wiosennymi warzywami na ziołowym beszamelu, z serem fellada i ziołami, lasagne z zielonymi warzywami, sosem serowo-śmietanowym i pomidorkami, a także tartę na cieście filo z kurczakiem, salsą warzywną i serem fellada. Przepisy znajdziesz poniżej.

Quiche z wiosennymi warzywami na ziołowym beszamelu, z serem fellada i ziołami 

Quiche z wiosennymi warzywami na ziołowym beszamelu, z serem fellada i ziołami 
Quiche z wiosennymi warzywami na ziołowym beszamelu, z serem fellada i ziołami 
Quiche z wiosennymi warzywami na ziołowym beszamelu, z serem fellada i ziołami 
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g masła OSM Łowicz,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml mleka OSM Łowicz,
  • łyżka soli.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 50 g masła OSM Łowicz,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka 3,2% OSM Łowicz,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki, koperek - po jednym pęczku,
  • opakowanie sera fellada OSM Łowicz.

Pozostałe składniki:

  • pęczek rzodkiewki,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • opakowanie mini cukini,
  • pęczek młodej marchwi,
  • sól, pieprz i oliwa do smaku.

Przygotowanie:

Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę masło, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, a potem dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie wyjmij i rozwałkuj, a później nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 195 stopni piekarnika na 15 minut.

W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i smaż przez około 2 minuty. Później podlej mlekiem i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Następnie dopraw sos do smaku solą, pieprzem, serem fellada i świeżymi posiekanymi ziołami. Warzywa umyj i potnij na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Upieczony spód ciasta posmaruj sosem beszamelowym. Ułóż warzywa i dodaj pokruszony ser fellada, a potem wstaw do zapiekania na około 45 minut, do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po wyjęciu quiche udekoruj świeżymi ziołami.

Lasagne z zielonymi warzywami, sosem serowo-śmietanowym i pomidorkami 

Lasagne z zielonymi warzywami, sosem serowo-śmietanowym i pomidorkami 
Lasagne z zielonymi warzywami, sosem serowo-śmietanowym i pomidorkami 
Lasagne z zielonymi warzywami, sosem serowo-śmietanowym i pomidorkami 
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 2 cukinie zielone,
  • opakowanie fasolki szparagowej,
  • opakowanie fasolki płaskiej,
  • 2 brokuły,
  • 0,5 litra słodkiej śmietanki OSM Łowicz,
  • 250 ml mleka 3,2% OSM Łowicz,
  • pęczek tymianku,
  • główka czosnku,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
  • 200 g sera gouda OSM Łowicz,
  • 4 duże pomidory,
  • 400 g pomidorków koktajlowych,
  • oliwa, sól do smaku,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • opakowanie makaronu na lasagne,
  • 2 opakowania sera gouda w plastrach OSM Łowicz.

Przygotowanie:

Zielone warzywa blanszuj w posolonej wodzie, odcedź i przełóż na papierowy ręcznik. Słodką śmietankę podgrzej wraz z mlekiem, tymiankiem, czosnkiem i solą, a następnie odcedź, dodając do pozostałego płynu ser gouda. Poczekaj, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Potem dopraw go do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

Duże pomidory przetnij na plastry, a później przykryj ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Małe pomidorki koktajlowe przetnij na połówki, przełóż do miski i dodaj oliwę, sól oraz posiekane liście bazylii. W naczyniu żaroodpornym ułóż porcję makaronu, a następnie sos serowy, warstwę pomidorów, a na koniec warstwę zielonych warzyw z kilkoma plastrami sera gouda. Tą czynność powtórz dwa razy. Lasagne przykryj papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 18- stopni piekarnika na 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjmij lasagne i udekoruj wcześniej przygotowanymi pomidorkami cherry.

Tarta na cieście filo z kurczakiem, salsą warzywną i serem fellada 

Tarta na cieście filo z kurczakiem, salsą warzywną i serem fellada
Tarta na cieście filo z kurczakiem, salsą warzywną i serem fellada
Tarta na cieście filo z kurczakiem, salsą warzywną i serem fellada
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 200 g masła OSM Łowicz,
  • sól, zioła prowansalskie do smaku,
  • 2 opakowania ciasta filo,
  • opakowanie mini cukini,
  • pęczek młodej marchwi,
  • kalarepka,
  • opakowanie młodych brokułów,
  • opakowanie fasolki płaskiej,
  • sól, pieprz, oliwa do smaku,
  • cytryna,
  • 2 piersi kurczaka,
  • curry, sól, gram masala, słodka papryka do smaku,
  • olej do grillowania,
  • 200 g passaty pomidorowej,
  • opakowanie sera fellada OSM Łowicz,
  • bazylia, natka pietruszki, koperek - po jednym pęczku.

Przygotowanie:

Masło rozpuść w rondelku, razem z solą i ziołami prowansalskimi. Plastry ciasta filo smaruj za pomocą pędzla roztopionym masłem i nakładaj warstwy na siebie. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika na 10-12 minut do temp. 210 stopni. Po upieczeniu wyjmij i zostaw do ostygnięcia.

Warzywa blanszuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i potnij w kostkę, przekładając do miski. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Pierś kurczaka dopraw do smaku curry, solą, gram masala i papryką. Następnie grilluj ją na patelni na złoty kolor. Później potnij na plastry i odstaw. Ciasto filo cienko przesmaruj passatą pomidorową, nałóż na nią salsę warzywną, kawałki grillowanego kurczaka, ser fellada i pokrop oliwą. Całość wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, na około 10 minut, tak aby warzywa i mięso lekko się zapiekły. Tartę na koniec posyp świeżymi ziołami.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości