Wielkanoc wcale nie musi smakować tylko żurkiem i jajkiem w majonezie. Jeśli masz ochotę przełamać tradycję i zaserwować coś świeżego, sięgnij po pomysły Sebastiana Olmy. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował dania, które świetnie wpisują się w wiosenny klimat nadchodzących świąt.
Kucharz przyrządził quiche z wiosennymi warzywami na ziołowym beszamelu, z serem fellada i ziołami, lasagne z zielonymi warzywami, sosem serowo-śmietanowym i pomidorkami, a także tartę na cieście filo z kurczakiem, salsą warzywną i serem fellada. Przepisy znajdziesz poniżej.
Quiche z wiosennymi warzywami na ziołowym beszamelu, z serem fellada i ziołami
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła OSM Łowicz,
- 2 żółtka,
- 100 ml mleka OSM Łowicz,
- łyżka soli.
Składniki na sos beszamelowy:
- 50 g masła OSM Łowicz,
- 100 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka 3,2% OSM Łowicz,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki, koperek - po jednym pęczku,
- opakowanie sera fellada OSM Łowicz.
Pozostałe składniki:
- pęczek rzodkiewki,
- brokuł,
- kalafior,
- opakowanie mini cukini,
- pęczek młodej marchwi,
- sól, pieprz i oliwa do smaku.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę masło, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, a potem dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie wyjmij i rozwałkuj, a później nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 195 stopni piekarnika na 15 minut.
W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i smaż przez około 2 minuty. Później podlej mlekiem i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Następnie dopraw sos do smaku solą, pieprzem, serem fellada i świeżymi posiekanymi ziołami. Warzywa umyj i potnij na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Upieczony spód ciasta posmaruj sosem beszamelowym. Ułóż warzywa i dodaj pokruszony ser fellada, a potem wstaw do zapiekania na około 45 minut, do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po wyjęciu quiche udekoruj świeżymi ziołami.
Lasagne z zielonymi warzywami, sosem serowo-śmietanowym i pomidorkami
Składniki:
- 2 cukinie zielone,
- opakowanie fasolki szparagowej,
- opakowanie fasolki płaskiej,
- 2 brokuły,
- 0,5 litra słodkiej śmietanki OSM Łowicz,
- 250 ml mleka 3,2% OSM Łowicz,
- pęczek tymianku,
- główka czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
- 200 g sera gouda OSM Łowicz,
- 4 duże pomidory,
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- oliwa, sól do smaku,
- pęczek świeżej bazylii,
- opakowanie makaronu na lasagne,
- 2 opakowania sera gouda w plastrach OSM Łowicz.
Przygotowanie:
Zielone warzywa blanszuj w posolonej wodzie, odcedź i przełóż na papierowy ręcznik. Słodką śmietankę podgrzej wraz z mlekiem, tymiankiem, czosnkiem i solą, a następnie odcedź, dodając do pozostałego płynu ser gouda. Poczekaj, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Potem dopraw go do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Duże pomidory przetnij na plastry, a później przykryj ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Małe pomidorki koktajlowe przetnij na połówki, przełóż do miski i dodaj oliwę, sól oraz posiekane liście bazylii. W naczyniu żaroodpornym ułóż porcję makaronu, a następnie sos serowy, warstwę pomidorów, a na koniec warstwę zielonych warzyw z kilkoma plastrami sera gouda. Tą czynność powtórz dwa razy. Lasagne przykryj papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 18- stopni piekarnika na 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjmij lasagne i udekoruj wcześniej przygotowanymi pomidorkami cherry.
Tarta na cieście filo z kurczakiem, salsą warzywną i serem fellada
Składniki:
- 200 g masła OSM Łowicz,
- sól, zioła prowansalskie do smaku,
- 2 opakowania ciasta filo,
- opakowanie mini cukini,
- pęczek młodej marchwi,
- kalarepka,
- opakowanie młodych brokułów,
- opakowanie fasolki płaskiej,
- sól, pieprz, oliwa do smaku,
- cytryna,
- 2 piersi kurczaka,
- curry, sól, gram masala, słodka papryka do smaku,
- olej do grillowania,
- 200 g passaty pomidorowej,
- opakowanie sera fellada OSM Łowicz,
- bazylia, natka pietruszki, koperek - po jednym pęczku.
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku, razem z solą i ziołami prowansalskimi. Plastry ciasta filo smaruj za pomocą pędzla roztopionym masłem i nakładaj warstwy na siebie. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika na 10-12 minut do temp. 210 stopni. Po upieczeniu wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
Warzywa blanszuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i potnij w kostkę, przekładając do miski. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Pierś kurczaka dopraw do smaku curry, solą, gram masala i papryką. Następnie grilluj ją na patelni na złoty kolor. Później potnij na plastry i odstaw. Ciasto filo cienko przesmaruj passatą pomidorową, nałóż na nią salsę warzywną, kawałki grillowanego kurczaka, ser fellada i pokrop oliwą. Całość wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, na około 10 minut, tak aby warzywa i mięso lekko się zapiekły. Tartę na koniec posyp świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Ten kolor jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Wypróbuj zielone dania według przepisów Piotra Kucharskiego
- Tymi mięsnymi daniami zachwycisz rodzinę i gości na Wielkanoc. Jak je przygotować?
- Wielkanocne słodkości bez cukru, ale nie bez smaku. Wypróbujcie przepisy Bartka Boratyna
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Redakcja Dzień Dobry TVN