Tymi mięsnymi daniami zachwycisz rodzinę i gości na Wielkanoc. Jak je przygotować?

Schab pieczony z czosnkiem
Soczyste pieczyste
Źródło: Dzień Dobry TVN

Im bliżej świąt, tym częściej zastanawiamy się, co podać na wielkanocnym stole. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne mięsa z dodatkami, które są świetną propozycją na Wielkanoc. Poznajcie jego przepisy na pieczoną roladę z boczku, pieczony filet z indyka i schab pieczony z czosnkiem.

Pieczona rolada z boczku

Pieczona rolada z boczku
Pieczona rolada z boczku
Pieczona rolada z boczku
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1,5 kg cienkiego surowego boczku,
  • sól i pieprz.

Składniki na nadzienie:

  • cebula,
  • łyżeczka nasion kolendry,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 200 g surowej kiełbasy (do parzenia),
  • pęczek czosnku niedźwiedziego.

Sposób przygotowania:

Boczek równo rozłożyć na desce i porządnie natrzeć solą i pieprzem. Cebulę poddusić na oleju, gdy się zeszkli, dodać przyprawy i przez chwilę podprażyć.

Czosnek niedźwiedzi posiekać i wymieszać z mięsem z kiełbasy oraz przyprawami. Farsz nałożyć wzdłuż dłuższego boku i zwinąć roladę. Dobrze obwiązać sznurkiem wędliniarskim, szczególnie końce, aby farsz nie wychodził.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Piec boczek przez 2 godziny, co 30 minut obracać go, aby równo się dopiekł. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 220°C i włączyć termoobieg, aby przyrumienić skórkę.

Podawać jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę.

Żurek na grzybowym wywarze

Składniki:

  • 3 litry wody,
  • 50 g suszonych podgrzybków,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 3 listki laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • 500 ml zakwasu na żurek,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 60 min. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodać ją do wywaru. Następnie dodać zakwas oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić całość do wrzenia i gotować kilka minut. Podawać z plasterkami duszonego boczku.

Pieczony filet z indyka

Pieczony filet z indyka
Pieczony filet z indyka
Pieczony filet z indyka
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • cały filet z indyka (około 1 kg),
  • sól,
  • masło,
  • pieprz,
  • 20 cienkich plasterków boczku surowego wędzonego,
  • 5 szalotek lub 2 cebule,
  • marchewka,
  • kawałek: selera, pora, korzenia pietruszki.

Sposób przygotowania:

Sporządzić 2% roztwór soli i peklować w nim mięso przez 24h. Następnie wyjąć i osuszyć. Ułożyć na kratce do pieczenia. Nasmarować od góry masłem i równo obłożyć plasterkami boczku. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa.

Kratkę z mięsem ułożyć na blaszce z warzywami i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190ºC i piec około 40 minut. Jeśli mamy termometr, to mięso w środku po upieczeniu powinno mieć 70ºC. Po pieczeniu odstawić mięso na 10 minut, aby odpoczęło. W tym czasie zmiksować zawartość blachy na gładki sos. Jeśli będzie za gęsty, dolać odrobinę wywaru lub wody. Doprawić do smaku. Plastry mięsa podawać z sosem i purre jabłkowo-ziemniaczanym.

Purre jabłkowo-ziemniaczne

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 kwaśne jabłka np. szara reneta,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka musztardy,
  • pieprz,
  • masło,
  • śmietana 30%.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić i podgotować w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodać jabłka i gotować, aż jabłka też będą miękkie. Odcedzić, dodać miód i musztardę, następnie zmiksować na purre z dodatkiem masła i śmietany, przyprawić pieprzem. Podawać do wielkanocnych mięs.

Schab pieczony z czosnkiem

Schab pieczony z czosnkiem
Schab pieczony z czosnkiem
Schab pieczony z czosnkiem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • 10 ząbków czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 5 cebuli,
  • 6 twardych jabłek,
  • 5 ziemniaków,
  • 500 ml cydru,
  • 100 g ziemnego masła.

Sposób przygotowania:

Schab natrzeć solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Końcówkę noża wbić w mięso, lekko odchylić, żeby zrobić kieszonkę i wcisnąć tam ząbek czosnku. Tak zrobić z każdym ząbkiem czosnku. Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia. Dookoła ułożyć pokrojone warzywa i całość podlać cydrem.

Piec przez 15 minut w 220°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze około godzinę, w trakcie polewać mięso sosem. Finalna temperatura w środku mięsa powinna wynosić około 68°C.

Sos z blaszki przelać do rondelka i zredukować o połowę. Kiedy tak się stanie wyłączyć, a następnie dodawać do niego porcjami zimne masło, cały czas mieszając, aby zgęstniał.

Sos chrzanowy

Składniki:

  • 3 łyżki czystego tartego chrzanu ze słoiczka,
  • 150 ml śmietany kwaśnej 18%,
  • sól i pieprz,
  • pęczek rzeżuchy,
  • 3-4 korniszony.

Sposób przygotowania:

Chrzan wymieszać ze śmietaną, dodać posiekaną rzeżuchę oraz pokrojone w kostkę korniszony. Wszystko wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości