Im bliżej świąt, tym częściej zastanawiamy się, co podać na wielkanocnym stole. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne mięsa z dodatkami, które są świetną propozycją na Wielkanoc. Poznajcie jego przepisy na pieczoną roladę z boczku, pieczony filet z indyka i schab pieczony z czosnkiem.
Pieczona rolada z boczku
Składniki:
- 1,5 kg cienkiego surowego boczku,
- sól i pieprz.
Składniki na nadzienie:
- cebula,
- łyżeczka nasion kolendry,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 200 g surowej kiełbasy (do parzenia),
- pęczek czosnku niedźwiedziego.
Sposób przygotowania:
Boczek równo rozłożyć na desce i porządnie natrzeć solą i pieprzem. Cebulę poddusić na oleju, gdy się zeszkli, dodać przyprawy i przez chwilę podprażyć.
Czosnek niedźwiedzi posiekać i wymieszać z mięsem z kiełbasy oraz przyprawami. Farsz nałożyć wzdłuż dłuższego boku i zwinąć roladę. Dobrze obwiązać sznurkiem wędliniarskim, szczególnie końce, aby farsz nie wychodził.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Piec boczek przez 2 godziny, co 30 minut obracać go, aby równo się dopiekł. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 220°C i włączyć termoobieg, aby przyrumienić skórkę.
Podawać jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę.
Żurek na grzybowym wywarze
Składniki:
- 3 litry wody,
- 50 g suszonych podgrzybków,
- pęczek włoszczyzny,
- 3 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- 500 ml zakwasu na żurek,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz i majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 60 min. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodać ją do wywaru. Następnie dodać zakwas oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić całość do wrzenia i gotować kilka minut. Podawać z plasterkami duszonego boczku.
Pieczony filet z indyka
Składniki:
- cały filet z indyka (około 1 kg),
- sól,
- masło,
- pieprz,
- 20 cienkich plasterków boczku surowego wędzonego,
- 5 szalotek lub 2 cebule,
- marchewka,
- kawałek: selera, pora, korzenia pietruszki.
Sposób przygotowania:
Sporządzić 2% roztwór soli i peklować w nim mięso przez 24h. Następnie wyjąć i osuszyć. Ułożyć na kratce do pieczenia. Nasmarować od góry masłem i równo obłożyć plasterkami boczku. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa.
Kratkę z mięsem ułożyć na blaszce z warzywami i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190ºC i piec około 40 minut. Jeśli mamy termometr, to mięso w środku po upieczeniu powinno mieć 70ºC. Po pieczeniu odstawić mięso na 10 minut, aby odpoczęło. W tym czasie zmiksować zawartość blachy na gładki sos. Jeśli będzie za gęsty, dolać odrobinę wywaru lub wody. Doprawić do smaku. Plastry mięsa podawać z sosem i purre jabłkowo-ziemniaczanym.
Purre jabłkowo-ziemniaczne
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 4 kwaśne jabłka np. szara reneta,
- łyżka miodu,
- łyżeczka musztardy,
- pieprz,
- masło,
- śmietana 30%.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić i podgotować w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodać jabłka i gotować, aż jabłka też będą miękkie. Odcedzić, dodać miód i musztardę, następnie zmiksować na purre z dodatkiem masła i śmietany, przyprawić pieprzem. Podawać do wielkanocnych mięs.
Schab pieczony z czosnkiem
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- 10 ząbków czosnku,
- kilka gałązek tymianku,
- sól i pieprz,
- łyżka słodkiej papryki,
- 5 cebuli,
- 6 twardych jabłek,
- 5 ziemniaków,
- 500 ml cydru,
- 100 g ziemnego masła.
Sposób przygotowania:
Schab natrzeć solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Końcówkę noża wbić w mięso, lekko odchylić, żeby zrobić kieszonkę i wcisnąć tam ząbek czosnku. Tak zrobić z każdym ząbkiem czosnku. Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia. Dookoła ułożyć pokrojone warzywa i całość podlać cydrem.
Piec przez 15 minut w 220°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze około godzinę, w trakcie polewać mięso sosem. Finalna temperatura w środku mięsa powinna wynosić około 68°C.
Sos z blaszki przelać do rondelka i zredukować o połowę. Kiedy tak się stanie wyłączyć, a następnie dodawać do niego porcjami zimne masło, cały czas mieszając, aby zgęstniał.
Sos chrzanowy
Składniki:
- 3 łyżki czystego tartego chrzanu ze słoiczka,
- 150 ml śmietany kwaśnej 18%,
- sól i pieprz,
- pęczek rzeżuchy,
- 3-4 korniszony.
Sposób przygotowania:
Chrzan wymieszać ze śmietaną, dodać posiekaną rzeżuchę oraz pokrojone w kostkę korniszony. Wszystko wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Zobacz także:
- Wyjątkowe dania z drobiu - wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
- 9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Najlepsze przepisy świąteczne z kuchni DDTVN
- Wielkanocne dania z drobiem z hiszpańskim akcentem w wykonaniu Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News