Wielkanoc, żurek i Magda Gessler to doskonałe połączenie. Jeśli nadal nie zdecydowaliście się na tegoroczną, wielkanocną zupę, to ten przepis jest wyborem, którego nie pożałujecie. Sprawdźcie, jak przyrządza go kulinarna mistrzyni i prowadząca program "Kuchenne rewolucje".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słynna restauratorka i kreatorka smaku jest kulinarną inspiracją Polaków już od lat. Z jednej strony jest niezwykle przywiązana do tradycji, z drugiej lubi lekko ją zmodyfikować. Żurek (tudzież żur) to prawdziwie polska zupa, która w pierwszej kolejności chyba zawsze kojarzy nam się z Wielkanocą. Właśnie wtedy najczęściej ją gotujemy. Choć zaliczana jest do potraw tradycyjnych, tak naprawdę istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jedną z najpyszniejszych wersji jest przepis na żurek Magdy Gessler.
Żurek Magdy Gessler - przepis
Składniki na żurek Magdy Gessler:
- litr wody
- litr bulionu warzywnego
- 350 g mąki żytniej
- 250 ml śmietany
- 5 prawdziwków
- 4 jajka
- 300 g białej kiełbasy
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- natka pietruszki
- majeranek
- sól i pieprz
- chrzan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania zakwasu na żurek Magdy Gessler
Jeśli czas nam na to pozwala, przygotujmy domowy zakwas. Musi on stać 3 dni. Jeśli nie, kupujemy gotowy, możliwie najlepszej jakości. Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy taką ilością wrzącej wody, by powstała gładka masa. Po wymieszaniu dolewamy jej więcej. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykrywamy gazą i związujemy ją wokół sznurkiem lub gumką. Odstawiamy zakwas w ciepłe miejsce. Po trzech dniach przecedzamy. Zakwas gotowy!
Jak przygotować żurek Magdy Gessler?
- Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone prawdziwki. Gdy chwilę się podsmażą, zalewamy je bulionem i gotujemy, aż zmiękną.
- Następnie wlewamy zakwas, śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy chrzan (wedle uznania).
- Kiełbasę wkładamy do zupy i gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy ją w plastry.
- Jajka gotujemy na twardo i kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Wyśmienity żurek Magdy Gessler podajemy z kiełbasą, jajkiem, natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz także:
- Przepisy na wielkanocne desery Ani Starmach i Anny Lewandowskiej
- Jak sprawdzić, czy zakwas na żurek się zepsuł? Zwróć uwagę na te dwa czynniki
- Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Andrey Zhuravlev/Getty Images