Jak Magda Gessler robi żurek? Jej przepis będzie hitem wielkanocnego stołu

Żurek
Jak Magda Gessler robi żurek? Jej przepis będzie hitem wielkanocnego stołu
Źródło: Andrey Zhuravlev/Getty Images

Wielkanoc, żurek i Magda Gessler to doskonałe połączenie. Jeśli nadal nie zdecydowaliście się na tegoroczną, wielkanocną zupę, to ten przepis jest wyborem, którego nie pożałujecie. Sprawdźcie, jak przyrządza go kulinarna mistrzyni i prowadząca program "Kuchenne rewolucje". 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20250407_Wielkanoc_REP_napisy
Jak pomysłowo przygotować nasz stół na Wielkanoc? (napisy)
Źródło: Dzień Dobry TVN

Słynna restauratorka i kreatorka smaku jest kulinarną inspiracją Polaków już od lat. Z jednej strony jest niezwykle przywiązana do tradycji, z drugiej lubi lekko ją zmodyfikować. Żurek (tudzież żur) to prawdziwie polska zupa, która w pierwszej kolejności chyba zawsze kojarzy nam się z Wielkanocą. Właśnie wtedy najczęściej ją gotujemy. Choć zaliczana jest do potraw tradycyjnych, tak naprawdę istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jedną z najpyszniejszych wersji jest przepis na żurek Magdy Gessler.

Żurek Magdy Gessler - przepis

Składniki na żurek Magdy Gessler:

  • litr wody
  • litr bulionu warzywnego
  • 350 g mąki żytniej
  • 250 ml śmietany
  • 5 prawdziwków
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • chrzan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania zakwasu na żurek Magdy Gessler

Jeśli czas nam na to pozwala, przygotujmy domowy zakwas. Musi on stać 3 dni. Jeśli nie, kupujemy gotowy, możliwie najlepszej jakości. Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy taką ilością wrzącej wody, by powstała gładka masa. Po wymieszaniu dolewamy jej więcej. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykrywamy gazą i związujemy ją wokół sznurkiem lub gumką. Odstawiamy zakwas w ciepłe miejsce. Po trzech dniach przecedzamy. Zakwas gotowy!

Zakwas na żurek
Zakwas na żurek
Źródło: Joanna Wnuk/Getty Images

Jak przygotować żurek Magdy Gessler?

  1. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone prawdziwki. Gdy chwilę się podsmażą, zalewamy je bulionem i gotujemy, aż zmiękną.
  2. Następnie wlewamy zakwas, śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy chrzan (wedle uznania).
  3. Kiełbasę wkładamy do zupy i gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy ją w plastry.
  4. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na połówki lub ćwiartki.
  5. Wyśmienity żurek Magdy Gessler podajemy z kiełbasą, jajkiem, natką pietruszki. Smacznego!
Żurek
Żurek
Źródło: Etorres69/Getty Images
Wielkanocny Magazyn Premium
Wielkanocny Magazyn Premium

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości