O jakich zasadach etykiety zapominamy przy wielkanocnym stole?
Choć każdy z nas wie, o jaki kulinarny smak chodzi, to jak on się nazywa? Żurek czy żur? Sprawdźmy!
Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych w Polsce jest żurek lub barszcz biały.
W czym tkwi sekret tej potrawy?
Co trzeba dodać do zbyt płynnego żurku?
Którą dodaje się do tradycyjnego żurku?
Wielkanoc, żurek i Magda Gessler to doskonałe połączenie. Jeśli nadal nie zdecydowaliście się na tegoroczną, wielkanocną zupę, to przepis na żurek Magdy Gessler jest wyborem, którego nie pożałujecie. Zobacz, jak przyrządza go kulinarna mistrzyni i prowadząca program "Kuchenne rewolucje".
Zobacz, jak przygotować zakwas na żurek na stronie Dzień Dobry TVN.
Święta wielkanocne pełne są akcentów i detali, które różnić się będą w zależności od regionu, któremu się przyjrzymy. Jak ten okres w roku spędza się na Kujawach? Jak tamtejsze tradycje zmieniały się na przestrzeni lat? Sprawdził to Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowania do Wielkanocy pełną parą. Swoimi świątecznymi przepisami i poradami podzielił się Jasiek Kuroń. Sprawdź, jak zrobić żurek z tiftelami cielęcymi, pieczeń rzymską, wegański pasztet z ciecierzycy oraz voille au vent z musem chrzanowym, jajkiem i białą kiełbasą.
Nadmiar tego produktu może szkodzić zdrowiu.
Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy na rozgrzewający żurek z kuchni Dzień Dobry TVN i ciesz się pyszną zupą.
Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?
Zalewajka to tradycyjna zupa pochodząca z centralnej Polski. Bywa mylona z żurkiem lub białym barszczem, ale tak naprawdę to zupełnie inna zupa. Zalewajka, jak zresztą sama nazwa wskazuje, powstaje dzięki zalaniu wywaru zakwasem na żur. To potrawa idealna na Wielkanoc. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.
Jak zrobić doskonały żur na domowym zakwasie, idealną sałatkę jarzynową lub domowy majonez? Sprawdź przepisy Magdy Gessler.
Żurek to danie, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Co jednak, jeśli jesteśmy weganami? Nadal można przygotować pyszną, świąteczną zupę. Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy na wegański żurek.
Żur to tradycyjna, wręcz kultowa i rozpoznawalna na świecie polska zupa. Choć jest klasykiem, to wiadomo przecież, że są różne szkoły jego przygotowania i w wielu regionach, a nawet domach, jest jakaś wariacja na temat. Świetnym przykładem jest śląski żur żeniaty. Jak go zrobić? Najlepiej wedle przepisu poniżej.
Żurek wielkanocny w chlebie to coraz bardziej popularna forma podawania tej potrawy. Tak zaserwowana zupa nie tylko wygląda bardziej okazale, ale również smakuje inaczej. Co trzeba wiedzieć, jeśli planujesz w ten sposób zaskoczyć bliskich w Wielkanoc?
Od pierogów przez kluski śląskie po bigos - na stronach CNN opublikowano listę 15 potraw, których koniecznie trzeba spróbować w trakcie pobytu w Polsce. Polskie potrawy królują także w naszej kuchni. Sprawdź, jak rodzime przysmaki przyrządza Daria Ładocha.
Odpowiednio przygotowany zakwas żurkowy to podstawa smacznej zupy, która od lat króluje na wielkanocnym stole Polaków. Niestety wiele osób wciąż decyduje się na gotowy zakwas, dostępny w sklepach, choć przepis na niego jest niezwykle prosty. Sprawdź, jak przygotować samodzielnie zakwas i zrobić wielkanocny żurek "last minute".
W kuchni Dzień Dobry TVN najczęściej po soli i pieprzu używana w Polsce przyprawa, czyli majeranek. Piotr Kucharski przygotował z jego nieodzowną pomocą: pieczonego kurczaka, ziemniaki w boczku, zupę grzybowo-żurkową i omlet.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował wielkanocne dania z dodatkiem kminku, który wspomaga trawienie. Wypróbuje jego przepisy na: żurek, pieczoną szynkę i focaccię. Smacznego!
Musztarda to męska rzecz. Zajął się więc nią Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sałatkę ziemniaczaną, nóżki kurczaka i żurek. Wszystko doprawione musztardą sarepską. Pokazał również, jak w kilka sekund przygotować domowy majonez.
W Wielki Czwartek odwiedziliśmy plebanię w Prószkowie nieopodal Opola. Mateusz Hładki spotkał się tam z proboszczem tamtejszej parafii i Panią Zenobią, by porozmawiać o wielkanocnych potrawach. Nasi gospodarze przygotowali m.in.: schab ze śliwką, jajka nadziewane i tradycyjny żurek z kiełbasą. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego na Wielkanoc zawsze podaje się żur? W czym tkwi sekret tradycyjnego żurku wielkanocnego? Czym Pani Zenobia faszeruje świąteczne jajka? Czy w Waszych domach świąteczne potrawy przygotowuje się w podobny sposób?
Beż żurku nie ma Wielkanocy. Dlatego tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey, wybrał się w podróż, w poszukiwaniu perfekcyjnego smaku zupy przyrządzanej na zakwasie. Zawędrował aż do Myszyńca. Spotkał sie tam ze Stefanią Prusaczyk, która specjalnie dla Dzień Dobry TVN przygotowała żurek według tradycyjnej receptury. W czym twki wyjatkowość zabielanej zupy? Jak rozpoznać dobry zakwas? Dlaczego żurek gotuje się na dwóch rodzajach kiełbas i czym go doprawić?
Już jutro w Dzień Dobry TVN: święta coraz bliżej - najwyższy czas poznać sekret tradycyjnego, wielkanocnego żurku. Pokażemy Wam, jak samodzielnie, łatwo i tanio, ale wyjątkowo udekorować dom na święta. Poznacie najnowszą modę wśród fanów hulajnóg, a także dowiecie się, jak zmusić do nauki dziecko, które ma awersję do książek. Bądźcie z nami jutro od 8.00!
W naszej kuchni dziś królują na stole zupy!Żurek z chrzanowymi ziemniakami, zupa z ciecierzycy z salami, krem z pieczonej pietruszki i gruszki. Którą z nich dziś wybierzecie na obiad?
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka swoich propozycji dań wielkanocnych: paszteciki z królika z pistacjami, bulion z królika, żurek na grzybowym wywarze, masło rzeżuchowe i babę rumową. Zobaczcie, co sprawiło, że Marcin Prokop lekko się otrząsnął.
Żurek, kiełbasa, bigos, kaszanka czy flaczki? Sycące, rozgrzewające, czy może monotonne? Jakie jest polskie jedzenie? Jakich potraw nigdy nie zjedliby? Zapytaliśmy o to kibiców, którzy przybyli na EURO 2012.