Sekretny składnik żurku Roberta Makłowicza. "Bez tego jest nędzny"

Sekretny składnik żurku Roberta Makłowicza. "Bez tego jest nędzny"
Sekretny składnik żurku Roberta Makłowicza. "Bez tego jest nędzny"
Źródło: GettyImages/Andrey Zhuravlev/MWMEDIA

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez pysznego, aromatycznego żurku. Swoim patentem na perfekcyjną polską zupę podzielił się ekspert kulinarny Robert Makłowicz. Jak tłumaczył, bez tego składniku żurek będzie "nędzny i straszny".

Dalsza część tekstu pod wideo:

DD_20240205_Wpadki_rep_REP
Nasza kuchnia “od kuchni”
Źródło: Dzień Dobry TVN

Robert Makłowicz o idealnym żurku

Robert Makłowicz to jeden z najpopularniejszych krytyków kulinarnych, podróżników i dziennikarzy. Od lat pokazuje widzom smaki różnych regionów świata. Jego znakiem rozpoznawczym jest niesamowita umiejętność opowiadania nie tylko o samym jedzeniu, ale również o społeczeństwie czy kulturze odwiedzanych przez niego miejsc.

Dziennikarz skupia się obecnie na prowadzeniu swojego kanału na YouTube, jednak czasem zdarza się mu również udzielać wywiadów z poradami. W nowej rozmowie z "Wprost Zdrowie" Robert Makłowicz zdradził sekret udanej potrawy Wielkanocnej i podał swój sposób na perfekcyjny żurek.

Ten składnik to podstawa żurku według Roberta Makłowicza

Jak sprawić, by żurek smakował idealnie i zachwycił domowników podczas świąt wielkanocnych? Okazuje się, że patent Roberta Makłowicza jest bardzo prosty, jednak nie każdy go stosuje. Znawca kuchni podkreślił, że w perfekcyjnym żurku nie może zabraknąć czosnku.

- Ilość czosnku jest uzależniona od tego, jak mocno czosnkowy żur chcemy osiągnąć. Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek - tłumaczył ekspert kulinarny.

Poznaj też przepis na żurek Magdy Gessler. Zobaczysz go tu.

Dla fanów azjatyckich smaków polecamy przepis Rozkosznego.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości