Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez pysznego, aromatycznego żurku. Swoim patentem na perfekcyjną polską zupę podzielił się ekspert kulinarny Robert Makłowicz. Jak tłumaczył, bez tego składniku żurek będzie "nędzny i straszny".
Dalsza część tekstu pod wideo:
Robert Makłowicz o idealnym żurku
Robert Makłowicz to jeden z najpopularniejszych krytyków kulinarnych, podróżników i dziennikarzy. Od lat pokazuje widzom smaki różnych regionów świata. Jego znakiem rozpoznawczym jest niesamowita umiejętność opowiadania nie tylko o samym jedzeniu, ale również o społeczeństwie czy kulturze odwiedzanych przez niego miejsc.
Dziennikarz skupia się obecnie na prowadzeniu swojego kanału na YouTube, jednak czasem zdarza się mu również udzielać wywiadów z poradami. W nowej rozmowie z "Wprost Zdrowie" Robert Makłowicz zdradził sekret udanej potrawy Wielkanocnej i podał swój sposób na perfekcyjny żurek.
Ten składnik to podstawa żurku według Roberta Makłowicza
Jak sprawić, by żurek smakował idealnie i zachwycił domowników podczas świąt wielkanocnych? Okazuje się, że patent Roberta Makłowicza jest bardzo prosty, jednak nie każdy go stosuje. Znawca kuchni podkreślił, że w perfekcyjnym żurku nie może zabraknąć czosnku.
- Ilość czosnku jest uzależniona od tego, jak mocno czosnkowy żur chcemy osiągnąć. Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek - tłumaczył ekspert kulinarny.
Poznaj też przepis na żurek Magdy Gessler. Zobaczysz go tu.
Dla fanów azjatyckich smaków polecamy przepis Rozkosznego.
Zobacz także:
- Robert Makłowicz głosem w komunikacji miejskiej. "Taka propozycja była dla mnie honorem"
- Kulinarne ścieżki Roberta Makłowicza. "Od tego czasu zacząłem gotować po tajsku"
- Sanah na nagraniu z Robertem Makłowiczem. Internauci: "Nikt się nie spodziewał, a wszyscy potrzebowali"
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: Wprost zdrowie
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Andrey Zhuravlev/MWMEDIA