Fenomenalny żurek z azjatyckim twistem. Zaskakujący przepis Rozkosznego

Żurek, miniatura Michała "Rozkosznego" Krokosza
Fenomenalny żurek z azjatyckim twistem - oto przepis Rozkosznego na miso-żurek
Źródło: gbh007/Getty Images/DDTVN

Żurek, ale z nutką orientu? To świąteczna propozycja na Wielkanoc od Michała "Rozkosznego" Krokosza. Zaskakuje smakiem i głębią, a przy tym jest pysznym urozmaiceniem świątecznych dań z zachowaniem naszych Polskich tradycji. Poznajcie jego przepis na fenomenalny miso-żurek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Rzeżucha - wielkanocny "superfood"
Rzeżucha - wielkanocny “superfood” (napisy)
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kuchnia fusion i tradycyjne smaki

Kuchnia fusion, czyli łącząca smaki z różnych kultur, staje się niezwykle popularna. Michał "Rozkoszny" Krokosz wielokrotnie już pokazywał, jak łączyć pozornie odmienne kuchnie i uzyskiwać fenomenalne efekty. Tym razem podzielił się na instagramie rolką, w której zapowiada swój przepis na miso-żurek, czyli połączenie japońskiej zupy miso z polskim tradycyjnym, wielkanocnym żurkiem. Jak mu się to udało? Naszym zdaniem jak zwykle fenomenalnie, ale sprawdźcie sami.

- Najbardziej wyjątkowa z wszystkich polskich zup - żurek. Odmian jest wiele, ale moim zdaniem wersja z puree ziemniaczanym, pieczonymi boczniakami i odrobiną miso dla pogłębienia smaku, jest zdecydowanie najbardziej ekscytująca dla kubków smakowych - napisał na Instagramie.

Niezwykły miso-żurek Rozkosznego - jak go zrobić?

Składniki na zupę:

  • bulion warzywny,
  • zakwas na żur,
  • majeranek,
  • tarty chrzan,
  • pasta miso.

Dodatki:

  • pieczone boczniaki,
  • jajo,
  • szczypiorek,
  • puree ziemniaczane.

Sposób przygotowania miso-żurku Rozkosznego:

Bulion warzywny podgrzewamy i dodajemy zakwas na żur, majeranek tarty chrzan. Całość dokładnie mieszany i zagotowujemy. Pastę miso mieszamy z chochlą żurku i dopiero wtedy dodajemy do zupy, podgrzewamy i zupa jest gotowa.

Rozkoszny swój miso-żurek podaje z puree ziemniaczanym, jajkiem na miękko, szczypiorkiem i pieczonymi boczniakami.

Pełny przepis znaleźć można w książce Rozkosznego pt. "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują"

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości