Żurek, ale z nutką orientu? To świąteczna propozycja na Wielkanoc od Michała "Rozkosznego" Krokosza. Zaskakuje smakiem i głębią, a przy tym jest pysznym urozmaiceniem świątecznych dań z zachowaniem naszych Polskich tradycji. Poznajcie jego przepis na fenomenalny miso-żurek.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Kuchnia fusion i tradycyjne smaki
Kuchnia fusion, czyli łącząca smaki z różnych kultur, staje się niezwykle popularna. Michał "Rozkoszny" Krokosz wielokrotnie już pokazywał, jak łączyć pozornie odmienne kuchnie i uzyskiwać fenomenalne efekty. Tym razem podzielił się na instagramie rolką, w której zapowiada swój przepis na miso-żurek, czyli połączenie japońskiej zupy miso z polskim tradycyjnym, wielkanocnym żurkiem. Jak mu się to udało? Naszym zdaniem jak zwykle fenomenalnie, ale sprawdźcie sami.
- Najbardziej wyjątkowa z wszystkich polskich zup - żurek. Odmian jest wiele, ale moim zdaniem wersja z puree ziemniaczanym, pieczonymi boczniakami i odrobiną miso dla pogłębienia smaku, jest zdecydowanie najbardziej ekscytująca dla kubków smakowych - napisał na Instagramie.
Niezwykły miso-żurek Rozkosznego - jak go zrobić?
Składniki na zupę:
- bulion warzywny,
- zakwas na żur,
- majeranek,
- tarty chrzan,
- pasta miso.
Dodatki:
- pieczone boczniaki,
- jajo,
- szczypiorek,
- puree ziemniaczane.
Sposób przygotowania miso-żurku Rozkosznego:
Bulion warzywny podgrzewamy i dodajemy zakwas na żur, majeranek tarty chrzan. Całość dokładnie mieszany i zagotowujemy. Pastę miso mieszamy z chochlą żurku i dopiero wtedy dodajemy do zupy, podgrzewamy i zupa jest gotowa.
Rozkoszny swój miso-żurek podaje z puree ziemniaczanym, jajkiem na miękko, szczypiorkiem i pieczonymi boczniakami.
Pełny przepis znaleźć można w książce Rozkosznego pt. "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują"
Zobacz także:
- Zrób cynamonki z kremem pomarańczowym według Rozkosznego. To idealny wypiek dla każdej jesieniary
- Co zrobić z bakłażana? Pomysł Rozkosznego zachwycił internautów: "Więcej takich przepisów"
- Słoneczna tarta mango według Rozkosznego. "Mogłaby spokojnie zastąpić mazurka na wielkanocnym stole"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Rozkoszny
Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images/DDTVN