Co zrobić z bakłażana?
Oberżyna, gruszka miłosna, bakłażan - to tylko kilka nazw, którymi określa się warzywo ochoczo wykorzystywane w kuchni arabskiej czy śródziemnomorskiej. Możemy je przygotować na wiele sposobów: smażyć, dusić czy faszerować. Dodać do leczo, przerobić na pasztet, a Michał "Rozkoszny" Korkosz proponuje kremową pastę.
"Nie mam wątpliwości, że nie ma lepszego sposobu na bakłażana niż żar piekarnika. Pod wpływem temperatury konsystencja bakłażana ze zwartej i gąbczastej zamienia się w maślaną, lekko dymną. Taki jarzynowy kawior dobrze podrasować kwaskowatym jogurtem i wędzoną papryką, wydobywającą jego ukryte aromaty" - napisał w mediach społecznościowych influencer kulinarny.
Pasta z bakłażana i wędzonej papryki według Rozkosznego
Nie jest to tradycyjna baba ghanoush, bo brak w niej pasty sezamowej, ale za to posiada sekretny składnik.
"Mój sekretny składnik pochodzi z 75-gramowego pudełeczka pimentón ahumado, hiszpańskiej wędzonej papryki. To jedna z tych przypraw, które rewolucjonizują kuchnię, szczególnie dla tych, którzy ograniczają jedzenie mięsa i tęsknią za kiełbaską z grilla pachnącą dymem" - wyjaśnił na swoim blogu Rozkoszny.
Składniki na 4 porcje:
- 2 średniej wielkości bakłażany (około 600 g),
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + 2 łyżki,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 1/3 szklanki (80 g) jogurtu greckiego,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Jak wyjaśnił Rozkoszny, najpierw należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół), a następnie przekroić bakłażany na pół, miąższ naciąć w kratkę i natrzeć 3 łyżkami oliwy i solą. Później warzywa trzeba przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i piec 20-25 minut, aż będą całkowicie miękkie w środku. Gdy bakłażany ostygną, trzeba za pomocą łyżki wydrążyć miąższ, posiekać puree, a następnie przełożyć do miski wraz z jogurtem, czosnkiem, wędzoną papryka i pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszać.
- Za pomocą widelca lub blendera ręcznego, jeśli preferujesz bardziej gładką konsystencję. Dopraw sporą szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Najlepiej smakuje na pajdzie chleba na zakwasie skropioną oliwą z oliwek i posypaną szczyptą wędzonej papryki - poradził autor przepisu.
Bloger kulinarny po raz kolejny zachwycił internautów swoją pomysłowością. "Więcej takich przepisów", "oj widzę, że kolejny Twój przepis będzie genialny. Poprzedni z cukinią był obłędny", "super pomysł", "zrobiłam, jem, odleciałam!", "cudowność", "tak o tym wspaniale opowiadasz, ze aż się chce spróbować", "ciężko czasem stwierdzić, czy lepiej patrzeć, jak i co gotujesz, czy jak o tym mówisz, czy jak o tym piszesz" - ocenili internauci.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zrób cynamonki z kremem pomarańczowym według Rozkosznego. To idealny wypiek dla każdej jesieniary
- Jesienny grzybowy ramen według Rozkosznego. "Słyszeliście to wsiorbnięcie?"
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: rozkoszny.pl/instagram.com/rozkoszny
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkusnik/East News; instagram.com/rozkoszny