Bakłażan po włosku - caponata
Składniki:
- 3 bakłażany,
- 3 podłużne pomidory,
- 2 łyżki orzeszków pinii,
- 2 cebule,
- łyżka kaparów,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 4 łyżki zielonych oliwek bez pestek,
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina,
- łyżka cukru,
- łyżka rodzynek,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- sól.
Sposób przygotowania:
Pomidory nacinamy, robiąc płytki krzyżyk na skórce. Następnie zalewamy wrzątkiem, i chłodzimy w lodowatej wodzie by skórka odeszła. Kroimy w kostkę (ok 2 cm), usuwając przy tym gniazda nasienne. Bakłażana kroimy w kostkę podobną do pomidorów, solimy i odkładamy na ręcznik papierowy na 5 min. Smażymy je następnie na dużej patelni na oliwie z oliwek. Ważne, żeby bakłażany miały miejsce, więc jeśli patelnia nie jest dość duża, lepiej zrobić to na 2 razy. Bakłażany, mają być zarumienione i miękkie(!), nie zielone w środku.
Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy w około 0,5-1cm podkówki. Wrzucamy na osolony wrzątek na 1-2 minuty. Cebulę siekamy w kostkę i przesmażamy na dużej patelni na oliwie, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Nie koniecznie znacznie zmięknie. Dodajemy bakłażany, oliwki, seler naciowy, kapary, rodzynki, podprażone orzeszki pinii oraz pomidory. Dusimy przez 3-4 minuty. Dolewamy zmieszany ocet z cukrem i wlewamy Na patelnię i dusimy jeszcze 5-7 minut na niewielkim ogniu, aż smaki się połączą. Ja najbardziej lubię podawać przestygniętą Caponate z posiekaną natką pietruszki.
Bakłażan z Bliskiego Wschodu - Baba ghanoush
Składniki:
- 3 bakłażany,
- 3/4 szklanki tahini,
- 50 ml oliwy plus 2 łyżki na wykończenie,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki słodkiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki soli ,
- pęczek pietruszki i kolendry,
- 1/2 granatu.
Sposób przygotowania:
Piekarnik ustaw na 170°C. Wyjmij blachy z piekarnika, wyłóż je papierem. Nastaw piekarnik bakłażany połóż na zapalonych fajerkach, nastaw je na mały ogień. Najlepiej nastaw 2 obok siebie. Kiedy już bakłażan będzie czarny z 1 jednej strony, przekręć go na druga. Powinien puścić sok i być zupełnie miękki. Przełóż bakłażany na blachę i włóż jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Po wyjęciu natnij bakłażany wzdłuż, rozchyl skórkę i zostaw na 5 minut, żeby trochę przestygły. Widelcem wyjmuj miąższ, jeśli dostanie się troszkę zwęglonej skórki, to nic się nie stanie. Wyciśnij czosnek, dodaj tahini, dolej oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj widelcem, aż pasta zrobi się kremowa. Dodaj sól, pieprz, paprykę i kumin. Posiekaj pietruszkę i dorzuć do masy.
Spróbuj i oceń, czy nie potrzeba więcej soli, tahini (orzechowy posmak), papryki (wędzony posmak), cytryny lub ostrości. Ja zwykle daje sporo kuminu i wędzonej papryki. Mniej zależy mi tu na czosnku. Nałóż na talerz, robiąc lejek w środku. Nałóż do niego kolendrę i pestki granatu. Polej oliwą, Podawaj z pitą. Ja często daje dużą łyżkę baby do sałaty i na to rzucam jajko sadzone lub w koszulce. Świetnie się łączy.
Hiszpańskie smażone bakłażany z miodem i kozim serem
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 600 ml mleka,
- łyżka soli,
- pieprz świeżo mielony,
- szklanka mąki,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- 2 łyżki syropu z trzciny cukrowej lub miodu,
- 100 g twardego koziego sera.
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokrój w paski grubości około 2 cm. Namocz je w mleku z solą przez 30 min do godziny. Odsącz na ręczniku papierowym.
Panieruj w mące i smaż na dobrze rozgrzanej oliwie aż się zarumienią. Nie wkładaj zbyt dużo na raz na patelnię bo zaczną się dusić zamiast smażyć. Odsącz na ręczniku papierowym, odłóż na talerz, posól i polej melasą. Ułóż pokrojony w kosteczkę (1x1 cm) lub starty na płatki kozi ser. Podawaj od razu.
Filipiński omlet z bakłażana
Składniki:
- bakłażan,
- ząbek czosnku,
- olej,
- 2 jajka,
- garść liści kolendry,
- 1/2 limonki,
- sos Teriyaki lub słodki sojowy.
Zobacz także:
- Bakłażan to owoc czy warzywo? Ciekawostki i najlepsze sposoby na wykorzystanie oberżyny w kuchni
- Roladki z bakłażana z flambirowaną gruszką - tym daniem podbijesz serca i podniebienia wszystkich gości
- Duszony bakłażan po chińsku z sezamem – przepis Martyny Chomackiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Lara Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/ East News