Jak zrobić bakłażany po mistrzowsku? Poznaj mistrzowskie przepisy Lary Gessler z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN
Bakłażanowe love Lary Gessler
Bakłażanowe love Lary Gessler
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna; ciemno fioletowy, ale też pomarańczowy, zielony, a nawet różowo marmurkowy - ma wiele nazw i budzi mieszane uczucia. Właściwie przygotowany staje się pysznym rarytasem. Poznajcie bakłażana w różnych odmianach. Jak serwuje się go w różnych zakątkach świata? To zaprezentowała nam Lara Gessler w kuchni Dzień Dobry TVN. Poznajcie jej przepisy na bakłażana po włosku, hiszpańsku, z Bliskiego Wschodu, a nawet Filipin.

Bakłażan po włosku - caponata

Składniki:

  • 3 bakłażany,
    • 3 podłużne pomidory,
      • 2 łyżki orzeszków pinii,
        • 2 cebule,
          • łyżka kaparów,
            • 2 gałązki selera naciowego,
              • 4 łyżki zielonych oliwek bez pestek,
                • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina,
                  • łyżka cukru,
                    • łyżka rodzynek,
                      • oliwa z oliwek do smażenia,
                        • sól.

                          Sposób przygotowania:

                          Pomidory nacinamy, robiąc płytki krzyżyk na skórce. Następnie zalewamy wrzątkiem, i chłodzimy w lodowatej wodzie by skórka odeszła. Kroimy w kostkę (ok 2 cm), usuwając przy tym gniazda nasienne. Bakłażana kroimy w kostkę podobną do pomidorów, solimy i odkładamy na ręcznik papierowy na 5 min. Smażymy je następnie na dużej patelni na oliwie z oliwek. Ważne, żeby bakłażany miały miejsce, więc jeśli patelnia nie jest dość duża, lepiej zrobić to na 2 razy. Bakłażany, mają być zarumienione i miękkie(!), nie zielone w środku.

                          Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy w około 0,5-1cm podkówki. Wrzucamy na osolony wrzątek na 1-2 minuty. Cebulę siekamy w kostkę i przesmażamy na dużej patelni na oliwie, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Nie koniecznie znacznie zmięknie. Dodajemy bakłażany, oliwki, seler naciowy, kapary, rodzynki, podprażone orzeszki pinii oraz pomidory. Dusimy przez 3-4 minuty. Dolewamy zmieszany ocet z cukrem i wlewamy Na patelnię i dusimy jeszcze 5-7 minut na niewielkim ogniu, aż smaki się połączą. Ja najbardziej lubię podawać przestygniętą Caponate z posiekaną natką pietruszki.

                          Bakłażan po włosku - caponata
                          Bakłażan po włosku - caponata
                          Bakłażan po włosku - caponata
                          Źródło: Ola Skowron/ East News

                          Bakłażan z Bliskiego Wschodu - Baba ghanoush

                          Składniki:

                          • 3 bakłażany,
                            • 3/4 szklanki tahini,
                              • 50 ml oliwy plus 2 łyżki na wykończenie,
                                • 2 ząbki czosnku,
                                  • łyżeczka kuminu,
                                    • łyżeczka wędzonej hiszpańskiej papryki słodkiej,
                                      • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
                                        • 2 cytryny,
                                          • 1/2 łyżeczki soli ,
                                            • pęczek pietruszki i kolendry,
                                              • 1/2 granatu.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Piekarnik ustaw na 170°C. Wyjmij blachy z piekarnika, wyłóż je papierem. Nastaw piekarnik bakłażany połóż na zapalonych fajerkach, nastaw je na mały ogień. Najlepiej nastaw 2 obok siebie. Kiedy już bakłażan będzie czarny z 1 jednej strony, przekręć go na druga. Powinien puścić sok i być zupełnie miękki. Przełóż bakłażany na blachę i włóż jeszcze na 10 minut do piekarnika.

                                                Po wyjęciu natnij bakłażany wzdłuż, rozchyl skórkę i zostaw na 5 minut, żeby trochę przestygły. Widelcem wyjmuj miąższ, jeśli dostanie się troszkę zwęglonej skórki, to nic się nie stanie. Wyciśnij czosnek, dodaj tahini, dolej oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj widelcem, aż pasta zrobi się kremowa. Dodaj sól, pieprz, paprykę i kumin. Posiekaj pietruszkę i dorzuć do masy.

                                                Spróbuj i oceń, czy nie potrzeba więcej soli, tahini (orzechowy posmak), papryki (wędzony posmak), cytryny lub ostrości. Ja zwykle daje sporo kuminu i wędzonej papryki. Mniej zależy mi tu na czosnku. Nałóż na talerz, robiąc lejek w środku. Nałóż do niego kolendrę i pestki granatu. Polej oliwą, Podawaj z pitą. Ja często daje dużą łyżkę baby do sałaty i na to rzucam jajko sadzone lub w koszulce. Świetnie się łączy.

                                                Bakłażan z Bliskiego Wschodu - Baba ghanoush
                                                Bakłażan z Bliskiego Wschodu - Baba ghanoush
                                                Bakłażan z Bliskiego Wschodu - Baba ghanoush
                                                Źródło: Ola Skowron/ East News

                                                Hiszpańskie smażone bakłażany z miodem i kozim serem

                                                Składniki:

                                                • 2 bakłażany,
                                                  • 600 ml mleka,
                                                    • łyżka soli,
                                                      • pieprz świeżo mielony,
                                                        • szklanka mąki,
                                                          • oliwa z oliwek do smażenia,
                                                            • 2 łyżki syropu z trzciny cukrowej lub miodu,
                                                              • 100 g twardego koziego sera.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Bakłażany pokrój w paski grubości około 2 cm. Namocz je w mleku z solą przez 30 min do godziny. Odsącz na ręczniku papierowym.

                                                                Panieruj w mące i smaż na dobrze rozgrzanej oliwie aż się zarumienią. Nie wkładaj zbyt dużo na raz na patelnię bo zaczną się dusić zamiast smażyć. Odsącz na ręczniku papierowym, odłóż na talerz, posól i polej melasą. Ułóż pokrojony w kosteczkę (1x1 cm) lub starty na płatki kozi ser. Podawaj od razu.

                                                                Hiszpańskie smażone bakłażany z miodem i kozim serem
                                                                Hiszpańskie smażone bakłażany z miodem i kozim serem
                                                                Hiszpańskie smażone bakłażany z miodem i kozim serem
                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                Filipiński omlet z bakłażana

                                                                Składniki:

                                                                • bakłażan,
                                                                  • ząbek czosnku,
                                                                    • olej,
                                                                      • 2 jajka,
                                                                        • garść liści kolendry,
                                                                          • 1/2 limonki,
                                                                            • sos Teriyaki lub słodki sojowy.
                                                                              Filipiński omlet z bakłażana
                                                                              Filipiński omlet z bakłażana
                                                                              Filipiński omlet z bakłażana
                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                              Źródło: Lara Gessler

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/ East News

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości