The Kappacasein Cheese Toastie
Składniki:
- 2 duże kromki chleba na zakwasie,
- 2 łyżki posiekanego pora,
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
- 2 łyżki posiekanej białej cebuli,
- łyżeczka posiekanego czosnku,
- 2 łyżki startego montgomery cheddar,
- 3 łyżki tartego sera Raclette.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj starty ser z warzywami. Złóż kanapkę, tworząc grubą warstwa serową warzywnej mieszanki i włóż ją na rozgrzaną patelnię bez oliwy lub masła. Tostuj z obu stron aż chleb skarmelizuje się dzięki tłuszczowi z sera. Podawaj od razu.
Tarta z serem comte i pieczonym jabłkiem
Składniki:
- opakowanie ciasta filo,
- 100 g serca comte,
- 100 g camemberta,
- jabłko lub gruszka,
- ugotowany ziemniak w łupinie,
- 30 g roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 5 gałązek tymianku,
- miód,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Wybierz głębszą blaszkę, szerokością odpowiadającą wymiarom ciasta. Zdrapuj ciasto by powstały fale, by się pomarszczyło. Wypełnij w ten sposób całą blachę. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem. W zakładkach ciasta układaj cienkie plastry sera, owoców i ziemniaka. Polej miodem, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie piecz w temperaturze 190 st. C przez 15 minut.
Fondue
Składniki:
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka skrobi ziemniaczanej,
- ząbek czosnku,
- 300 g startego sera gruyer,
- 150 g startego sera emmentaler.
Dodatki:
- bagietka,
- mini marchewki upieczone w oliwie,
- mini ziemniaczki ugotowane,
- papryka czerwona,
- pomidorki cherry,
- ugotowane na chrupko różyczki brokułów.
Sposób przygotowania:
Połącz w misce tarte sery. W miseczce połącz sok z cytryny ze skrobią przy pomocy trzepaczki. Naczynie do fondue natrzyj czosnkiem i postaw na niewielkim ogniu. Jeśli nie masz żaroodpornego naczynia, przygotuj fondue w garnuszku, a następnie przelej do naczynia stojącego na podgrzewaczu. Cały czas mieszaj kolejne garstki sera ze skrobią i cytryną, aż zrobi się krem. Dopraw do smaku.
Mont Blanc
Składniki na kruche ciasto:
- 140 g mąki pszennej
- 10g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła 82%
- 50 g cukru pudru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1/3 łaski wanilii
- 2 żółtka
Składniki na wiśniowe nadzieje:
- 1 szklanka mrożonych drylowanych wiśni
- 2 łyżki czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- 1/3 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 goździki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
Składniki na krem z białej czekolady:
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 40 ml espresso
- 1 płaska łyżeczka mielonej kawy
Składniki na krem z kasztanów:
- 200 g kasztanów jadalnych prażonych
- 30 ml likieru pomarańczowego
- 40 ml śmietanki 36%
- 50 g cukru pudru
Zobacz także:
- Smażony ser - prosta przekąska w kilku krokach. Poznaj sprawdzony przepis
- Serowa kuchnia Sebastiana Olmy, czyli tosty czosnkowe, domowa pizza na białym spodzie i suflet serowy
- Ser śródziemnomorski nadaje się nie tylko do sałatek. Sprawdź, w jakich daniach można go wykorzystać
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Lara Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN