Serowe i rozgrzewające przysmaki Lary Gessler idealne na zimowe popołudnia

Źródło: Dzień Dobry TVN
Serowe, rozgrzewające przysmaki
Serowe, rozgrzewające przysmaki
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała serowe i rozgrzewające przysmaki. Ciągnący się, gorący ser na toście, chrupiące warzywa w kremowym fondue lub gorąca tarta serowa czy deser z kasztanami i wiśniami, to idealne przepisy na przetrwanie zimnych dni. Sprawdź, jak je przygotować.

The Kappacasein Cheese Toastie

Składniki:

  • 2 duże kromki chleba na zakwasie,
    • 2 łyżki posiekanego pora,
      • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
        • 2 łyżki posiekanej białej cebuli,
          • łyżeczka posiekanego czosnku,
            • 2 łyżki startego montgomery cheddar,
              • 3 łyżki tartego sera Raclette.

                Sposób przygotowania:

                Wymieszaj starty ser z warzywami. Złóż kanapkę, tworząc grubą warstwa serową warzywnej mieszanki i włóż ją na rozgrzaną patelnię bez oliwy lub masła. Tostuj z obu stron aż chleb skarmelizuje się dzięki tłuszczowi z sera. Podawaj od razu.

                Tarta z serem comte i pieczonym jabłkiem

                Tarta z serem comte i pieczonym jabłkiem
                Tarta z serem comte i pieczonym jabłkiem
                Tarta z serem comte i pieczonym jabłkiem
                Źródło: Michał Woźniak/East News

                Składniki:

                • opakowanie ciasta filo,
                  • 100 g serca comte,
                    • 100 g camemberta,
                      • jabłko lub gruszka,
                        • ugotowany ziemniak w łupinie,
                          • 30 g roztopionego masła,
                            • 2 jajka,
                              • 200 ml śmietanki 36%,
                                • 5 gałązek tymianku,
                                  • miód,
                                    • sól, pieprz.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Wybierz głębszą blaszkę, szerokością odpowiadającą wymiarom ciasta. Zdrapuj ciasto by powstały fale, by się pomarszczyło. Wypełnij w ten sposób całą blachę. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem. W zakładkach ciasta układaj cienkie plastry sera, owoców i ziemniaka. Polej miodem, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie piecz w temperaturze 190 st. C przez 15 minut.

                                      Fondue

                                      Składniki:

                                      • łyżka soku z cytryny,
                                        • łyżka skrobi ziemniaczanej,
                                          • ząbek czosnku,
                                            • 300 g startego sera gruyer,
                                              • 150 g startego sera emmentaler.

                                                Dodatki:

                                                • bagietka,
                                                  • mini marchewki upieczone w oliwie,
                                                    • mini ziemniaczki ugotowane,
                                                      • papryka czerwona,
                                                        • pomidorki cherry,
                                                          • ugotowane na chrupko różyczki brokułów.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Połącz w misce tarte sery. W miseczce połącz sok z cytryny ze skrobią przy pomocy trzepaczki. Naczynie do fondue natrzyj czosnkiem i postaw na niewielkim ogniu. Jeśli nie masz żaroodpornego naczynia, przygotuj fondue w garnuszku, a następnie przelej do naczynia stojącego na podgrzewaczu. Cały czas mieszaj kolejne garstki sera ze skrobią i cytryną, aż zrobi się krem. Dopraw do smaku.

                                                            Mont Blanc

                                                            Mont Blanc
                                                            Mont Blanc
                                                            Mont Blanc
                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                            Składniki na kruche ciasto:

                                                            • 140 g mąki pszennej
                                                              • 10g mąki ziemniaczanej
                                                                • 100 g masła 82%
                                                                  • 50 g cukru pudru
                                                                    • skórka otarta z jednej pomarańczy
                                                                      • 1/3 łaski wanilii
                                                                        • 2 żółtka

                                                                          Składniki na wiśniowe nadzieje:

                                                                          • 1 szklanka mrożonych drylowanych wiśni
                                                                            • 2 łyżki czerwonego wina
                                                                              • 1 łyżka miodu
                                                                                • 1/3 łyżeczka cynamonu
                                                                                  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
                                                                                    • 3 goździki
                                                                                      • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                                        • 1 łyżka skórki z pomarańczy

                                                                                          Składniki na krem z białej czekolady:

                                                                                          • 250 g mascarpone
                                                                                            • 100 g białej czekolady
                                                                                              • 40 ml espresso
                                                                                                • 1 płaska łyżeczka mielonej kawy

                                                                                                  Składniki na krem z kasztanów:

                                                                                                  • 200 g kasztanów jadalnych prażonych
                                                                                                    • 30 ml likieru pomarańczowego
                                                                                                      • 40 ml śmietanki 36%
                                                                                                        • 50 g cukru pudru

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                                                          Źródło: Lara Gessler

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana