Materiał promocyjny

Serowa kuchnia Sebastiana Olmy, czyli tosty czosnkowe, domowa pizza na białym spodzie i suflet serowy

Kuchnia obfita w nabiał
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN królował Sebastian Olma i jego pyszne serowe potrawy z serem Gouda. Sprawdź przepisy na tosty czosnkowe z salami, pomidorkami i serem, domową pizzę na białym spodzie ze szparagami i z serem oraz suflet serowy.

Tosty czosnkowe z salami, pomidorkami i serem - przepis

Składniki:

  • 100 g masła,
    • 50 g czosnku niedźwiedziego,
      • sól do smaku
        • pieczywo tostowe dobrej jakości,
          • ser Gouda w plastrach,
            • 100 g salami ciętego,
              • 200 g pomidorów.

                Sposób przygotowania:

                Masło zmiksuj z czosnkiem niedźwiedzim i solą morską. Pieczywo tostowe posmaruj wcześniej przygotowanym masłem i tostuj z jednej strony. Następnie na stronę która była tostowana, połóż 2 warstwy z plasterków sera Gouda, salami i pomidorkami. Przykryj drugą stroną tostowanego pieczywa i włóż do tostera, aby ser w środku się rozpuścił, a pozostałe strony pieczywa ładnie się zrumieniły.

                Tosty podawaj z sosem pomidorowym.

                WODZ5117
                WODZ5117

                Domowa pizza na białym spodzie ze szparagami i serem Gouda - przepis

                Składniki na ciasto na pizzę:

                • 250 g mąki,
                  • 120 g wody,
                    • 10 g oliwy z oliwek,
                      • 20 g drożdży,
                        • 5 g cukru,
                          • 5 g soli,
                            • 20 g rozmarynu i tymianku.

                              Składniki na biały sos:

                              • 100 g masła,
                                • duża łyżka mąki pszennej,
                                  • 220 ml mleka,
                                    • 100 g sera Gouda.

                                      Dodatki:

                                      • pęczek zielonych szparagów,
                                        • opakowanie sera Gouda,
                                          • 50 g orzechów nerkowca,
                                            • świeże zioła,
                                              • oliwa z oliwek.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Ciasto: w rondelku podgrzej wodę do temp. 40 st. C, dodaj do niej pokruszone drożdże i poczekaj aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej wymieszane wcześniej drożdże, dodaj oliwę i za pomocą dłoni wymieszaj ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji. Wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut przykryte ręcznikiem. Po tym czasie podziel ciasto na kulki po około 220 g, dodając do nich posiekane świeże zioła. Znów delikatnie zagnieć ciasto dłonią, uformuj kulki i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, kulki delikatnie rozbij dłonią, ułóż na patelni, dodając na wierzch jasny sos i wstaw do piekarnika na 12 minut do temp. 220 st. C.

                                                Sos: w rondelku rozpuść masło z odrobiną mąki pszennej, dodaj mleko i poczekaj aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję dodaj do niego posiekany ser Gouda.

                                                Upieczone ciasto na pizzę posmaruj gotowym sosem i ułóż na niej pokrojone kawałki szparagów, następnie dołóż jeszcze kilka plasterków sera, posyp całość orzechami nerkowca i wstaw do piekarnika, aby pizza się zapiekła.

                                                Potnij pizzę na kawałki i podawaj ze świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek.

                                                WODZ5125
                                                WODZ5125

                                                Suflet serowy - przepis

                                                Składniki:

                                                • 40 g masła,
                                                  • 40 g mąki pszennej,
                                                    • 240 ml mleka,
                                                      • łyżka musztardy Dijon,
                                                        • sól do smaku,
                                                          • łyżka papryki w proszku,
                                                            • świeżo mielony czarny pieprz,
                                                              • 4 duże jajka,
                                                                • 150 g sera Gouda,
                                                                  • 50 g jasnego sezamu.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Rozgrzej piekarnik (190 st. C). Posmaruj masłem 4 kokilki o pojemności 230-250 ml i pokryj spód i boki drobną bułką tartą.

                                                                    Oddziel białka od żółtek i odłóż na bok, aż będą gotowe do użycia. W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka, gotuj przez około 2 minuty, aż zacznie bulgotać. Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj, aż masa będzie gładka. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj jeszcze 2-3 minuty lub do zgęstnienia.

                                                                    Zdejmij z ognia i wymieszaj z posiekanym serem. Następnie dodawaj po jednym żółtku, sól, paprykę, musztardę Dijon i świeżo zmielony czarny pieprz. Przenieś mieszaninę do większej miski i pozwól jej nieco ostygnąć. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj ubite białka do masy serowej. Rozłóż mieszaninę równomiernie do przygotowanych kokilek. Po wierzchu każdego posyp startym serem i jasnym sezamem.

                                                                    Umieść kokilki na rozgrzanej blasze do pieczenia i piecz przez 25-30 minut, aż będą złociste i nadmuchane, natychmiast podawaj.

                                                                    WODZ5138
                                                                    WODZ5138

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Źródło: Sebastian Olma

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana