Przysmak z Polski na liście 10 najlepszych serów świata. Co o nim wiemy?

Serowe królestwo
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ser bundz został doceniony w rankingu najlepszych serów świata według użytkowników portalu Taste Atlas. Polski przysmak uplasował się na 10 miejscu zestawienia. Co o nim wiemy? Który ser jest liderem tej listy?

Bundz jednym z najlepszych serów

Taste Atlas to ceniony portal publikujący recenzje restauracji czy potraw. Oprócz tego przygotowuje także rankingi dotyczące np. najlepszych kuchni świata, tworzone na podstawie głosów internautów. Tym razem na stronie Taste Atlas możemy zobaczyć zestawienie 10 najlepszych serów świata.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Na liście pojawił się przysmak z Polski. Produktem, który zdobył serca użytkowników z całego świata i zajął 10 miejsce w zestawieniu portalu, jest ser bundz. Ten wyrób z mleka owczego produkuje się głównie na Podhalu. Co ciekawe, jego walory smakowe nie są stałe. Najsmaczniejszy jest bundz z wiosennego wypasu owiec, często nazywany bundzem majowym.

Najlepsze sery świata

W rankingu Taste Atlas znalazły się także inne przepyszne sery, których z pewnością warto spróbować. Podium otworzył włoski przysmak z mleka krowiego wytwarzany z mozzarelli i śmietany, czyli Burrata. Drugie miejsce na liście zdobył portugalski ser Queijo Serra de Estrela. Ma półmiękką kremową strukturę.

Liderem zestawienia 10 najlepszych serów świata okazał się przysmak Parmigiano Reggiano, czyli parmezan. Wytwarza się go z mleka krowiego i jest "wisienką na torcie" wielu potraw kuchni włoskiej.

Ranking najlepszych serów świata - Taste Atlas

  • 1. Parmigiano Reggiano
    • 2. Queijo Serra de Estrela
      • 3. Burrata
        • 4. Reblochon
          • 5. Stracchino di Crescenza
            • 6. Mozzarella di Bufala Campana
              • 7. Pecorino Toscano
                • 8. Saint-André
                  • 9. Crottin de Chavignol
                    • 10. Bundz

                      Autor: Aleksandra Matczuk

                      Źródło: Kobieta.onet.pl

                      Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości