Podhale

    Podhale

    W regionalnej kuchni Podhala nie brakuje miejsca również na deser. Bombolki to drożdżowe, pieczone placuszki, tudzież ciasteczka, polewane roztopionym masłem i miodem. Po wyciągnięciu z piekarnika przypominają amerykańskie naleśniki lub mini pączki. Sprawdź prosty przepis.

    Od 20 lat, w każdy weekend, Ricardo czaruje swoich fanów, którzy do Zakopanego przyjeżdżają specjalnie dla niego. Jak żyje podhalański celebryta? Czy to prawda, że ma swojego ochroniarza i, że nie może się opędzić od kobiet? Z Ricardo spotkał się reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.

    Coraz częściej Boże Narodzenie spędzamy w polskich górach. Ile kosztuje zimowy wypoczynek i, jak wygląda oferta wynajmu pokoi i domków? Prezenter pogody Bartek Jędrzejak wybrał się na Podhale, by sprawdzić te informacje u Klementyny Gąsienicy-Byrcyn. Czy wiecie, jak górale przeganiają złą pogodę?

    Czym różnią się nasze, polskie dudy podhalańskie od innych wersji tego instrumentu i czy trafią na listę światowego dziedzictwa UNESCO? Łukasz Radwan zabrał kamerę Dzień Dobry TVN na Podhale, by móc posłuchać prawdziwej, góralskiej muzyki!

    Pani Janina Rzepka jest pierwszą i, jak do tej pory, jedyną kobietą bacą. Co musiała zrobić, aby zdobyć certyfikat? Jak wygląda jej dzień? O to zapytał ją dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer. Zobaczcie, czy zdał egzamin z rozróżniania prawdziwego oscypka od tego podrabianego.

    Jutro do księgarń trafi nowa książka zakopiańskiego duetu: Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały- Zielińskiej „Zakopane. Nie ma przebacz”. A w Dzień Dobry TVN wystarczyło zjechać siedem pięter w dół, by poczuć się jak w góralskiej chacie! Jak górale obchodzą święta wielkanocne? O tym, jak wygląda Wielkanoc na Podhalu, w relacji Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały-Zielińskiej.

    Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey lubi ryby, dlatego tym razem zabrał na do gospodarstwa na Podhalu, gdzie hoduje się pstrągi. W jakich warunkach żyją tam pstrągi? Ile powinien ważyć tzw. pstrąg konsumpcyjny? Przekonajcie się, jak smakuje pstrąg-albinos z moskolami.

    Czy dziś na zakopiańskich straganach "zarzuconych chińszczyzną" wciąż można znaleźć perełki rękodzieła podhalańskiego? Po czym odróżnić polską ciupagę od chińskiej podróbki? Zapraszamy na spacer po Krupówkach z Pauliną Młynarską.

    Chrupkie, soczyste, słodkie, z odrobiną zielonej nutki. Nawet po obraniu nie brązowieją. Czym różnią się jabłka łąckie od pozostałych? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: producent jabłek łąckich Krzysztof Maurer oraz podróżnik kulinarny Maciej Nowak.

    Dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska spotkała się z braćmi Golec na góralskim śniadaniu, na Podbeskidziu. Jak spisali się Paweł i Łukasz? Zobacz, jak mieszkają najsłynniejsi górale w Polsce!

    Zakopiańska, warszawska czy nadmorska? Jaka jest Magda Schejbal, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: wykwintne orzechowe trufle z kaszy jaglanej, chrupiącą macę z pastami z fasoli oraz aromatyczny torcik z kaszy gryczanej? Zobacz jakie sekrety, nie tylko kulinarne, zdradziła Kindze i Bartkowi!