Materiał promocyjny

Dlaczego warto dbać o równowagę sodowo-potasową w codziennej diecie? Sprawdź, jaki ma wpływ na zdrowie 

Zalety picia wody z solą
Kultowe dania Podhala
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zbilansowana dieta bogata w składniki odżywcze i minerały, aktywność fizyczna, a także picie dużej ilości wody to klucze do długiego życia w dobrym zdrowiu. Dietetycy zalecają spożywać około 2 litry płynów dziennie (lub więcej w zależności od masy ciała), jednak powinniśmy wiedzieć, że wbrew pozorom nie każdy napój nas dobrze nawadnia. Wszystko dlatego, że woda potrzebuje sojuszników, jakimi są sód oraz potas. 

Zalety picia wody z solą

Woda jest nam niezbędna do życia, ale często nie mamy świadomości, że nawet regularne picie nie zabezpiecza przed odwodnieniem. Odpowiednie odżywienie i nawodnienie organizmu możliwe jest dzięki równowadze sodowo-potasowej. Zachowanie właściwych proporcji pomiędzy wodą, sodem i potasem zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ciała i prowadzi do zdrowia.

Według badań szklanka wody ze szczyptą soli - najlepiej morskiej z dodatkiem potasu o obniżonej zawartości sodu - jest bogata w minerały, dzięki czemu organizm efektywniej metabolizuje podawany płyn. Zdaniem znanego naukowca, profesora Iwana Nieumywakina, autora licznych publikacji na temat roli soli w organizmie, już 2-3 gramy tego składnika dziennie wystarczą, żeby woda korzystniej cyrkulowała w naszym ciele.

Woda z solą skutecznie nawadnia i wiemy to już od wieków. Chociażby Beduini, czyli koczownicze lub półkoczownicze plemiona krajów arabskich, podczas swoich wypraw przez pustynię kładli na język kilka ziarenek soli i popijali je wodą.

Równowaga sodowo-potasowa – jak to działa?

Sól reguluje zawartość wody na zewnątrz komórki, a potas wewnątrz. Natomiast woda zapewnia przepłukiwanie komórki i usuwanie z niej toksyn. Kiedy woda przepłukuje tkanki, to sód i potas tworzą odpowiedni potencjał błon komórkowych, niezbędny do przewodzenia impulsów nerwowych, co zapewnia prawidłową czynność mięśni, a także transport do komórek aminokwasów i cukrów oraz witamin: B1, choliny, biotyny, PP oraz C.

Jednak, aby zaszły te procesy, potrzebne są odpowiednie proporcje wody, sodu i potasu. Gdy nie dostarczamy wystarczającej ilości potasu, to nadmiernie wzrasta ilość sodu, a w konsekwencji organizm zatrzymuje wodę. Dochodzi wówczas do obrzęków, nadciśnienia, skurczów mięśni, wahań nastroju, a także wzrostu ciśnienia. Z kolei, jeśli będziemy spożywać za mało soli, pijąc przy tym dużo wody, która nie będzie wydalana, uszkodzeniu ulegną komórki. Właśnie dlatego warto sięgać po wodę o zwiększonej ilości substancji mineralnych lub dodawać do niej sól o obniżonej zawartości sodu, a zwiększonej potasu, który doskonale równoważy odpowiednie proporcje jonów.

Sól morska jodowana z potasem o obniżonej zawartości sodu marki Sante
Sól morska jodowana z potasem o obniżonej zawartości sodu marki Sante
Źródło: Mat. prasowe

Sól w codziennej diecie

Zbilansowanie w diecie sodu i potasu jest niezwykle istotne. Właśnie dlatego powstała sól morska jodowana z potasem o obniżonej zawartości sodu marki Sante. Zawiera aż o 30% mniej sodu niż zwykła sól kuchenna. Możemy ją dodawać do wody, tworząc w ten sposób tani i domowy izotonik, ale również do różnego rodzaju zdrowych, wytrawnych dań, a nawet deserów. Eksperci kulinarni dobrze wiedzą, że słony dodatek podkręca smak każdej potrawy.

Kucharz Bartosz Boratyn w Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje pomysły na przysmaki rodem z Podhala: pieczonego pstrąga w soli, placki po zbójnicku oraz moskole z jagodami. Do przygotowania góralskich smakołyków wykorzystał sól morską jodowaną z potasem o obniżonej zawartości sodu oraz inne zdrowe produkty marki Sante: ostropest plamisty, nasiona chia czy błonnik witalny.

Pstrąg pieczony w soli

Składniki:

  • 2 cytryny,
  • 4 pstrągi,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilogram soli morskiej jodowanej Sante,
  • szczypta pieprzu,
  • 5 g suszonego tymianku,
  • 4 białka.
Pstrąg pieczony w soli
Pstrąg pieczony w soli
Pstrąg pieczony w soli
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Dodatkowo:

  • sałata lodowa,
  • pomidorki koktajlowe,
  • czarne oliwki,
  • kapary,
  • ogórek,
  • vinegret,
  • oscypki.
Pstrąg pieczony w soli z lekką sałatką
Pstrąg pieczony w soli z lekką sałatką
Pstrąg pieczony w soli z lekką sałatką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Pstrąga umyj pod bieżącą wodą, z każdej strony (również w środku), a potem osusz papierowym ręcznikiem oraz wytnij skrzela i oczy. Pokrojoną w półplastry cytrynę, razem ze skórką, wrzuć do miseczki, dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, niewielką ilość roztartego suszonego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek i dopraw pieprzem. Całość wymieszaj. Następnie nafaszeruj rybę marynatą. Kilogram soli wsyp do miski, dodaj pozostałą ilość suszonego tymianku, a następnie dodaj niewielką ilość wody (około 20-30 ml). Delikatnie wymieszaj, aż sól zacznie się zbrylać.

Do soli dodaj 4 białka (lekko podbite), mieszaj do momentu powstania wilgotnej masy. Na blachę wyłożoną pergaminem wyłóż cienką warstwę masy solnej (grubość około 1 cm, długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga, bez głowy i ogona). Pstrągi ułóż na przygotowanej warstwie solnej. Dokładnie przykryj całą powierzchnię ryb, bez głowy i ogona, solą (warstwa o grubości około 1 cm). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na 35-40 minut. Do pstrąga przygotuj lekką, świeżą sałatkę.

Placki po zbójnicku air sous vide

Składniki na placek:

  • cebula,
  • kilogram ziemniaków,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Pozostałe składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej (można użyć również szynki lub łopatki wieprzowej),
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki ostropestu plamistego Sante,
  • 5 liści laurowych,
  • 2 cebule,
  • marchewka,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • papryka,
  • 200 g pieczarek,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka tymianku,
  • czubata łyżka majeranku,
  • pół łyżeczki papryki ostrej i pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 ml bulionu mięsnego,
  • posiekany szczypiorek,
  • kwaśna śmietana 18%,
  • starte oscypki.

Przygotowanie:

Pokrój mięso w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, ostropest plamisty i liść laurowy. Całość smaż przez około 4 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, posiekaną paprykę i pokrojone w plastry pieczarki. Potem dodaj też przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie solidnie podlej bulionem. Później przełóż do worka próżniowego i odessij powietrze. Wstaw do piekarnika z funkcją air sous vide na 80 stopni na 2 godziny. Na patelni rozgrzej olej i smaż duży placek, na każdej ze stron, do momentu zarumieniania. Zdejmij placka na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Nałóż na niego gulasz, dodaj śmietanę i posyp startym oscypkiem.

Placki po zbójnicku
Placki po zbójnicku
Placki po zbójnicku
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Moskole z jagodami i bitą śmietaną

Składniki:

  • kilogram ugotowanych, ostudzonych ziemniaków,
  • 500 g mąki pszennej typ 500,
  • 200 ml maślanki albo zsiadłego mleka, ewentualnie jogurtu naturalnego,
  • cukier do smaku,
  • opcjonalnie: 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • 500 g jagód,
  • 2 łyżki nasion chia Sante,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • cukier puder,
  • wanilia,
  • 2 łyżki błonnika witalnego SANTE.

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w wodzie lub wykorzystaj ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub utłucz tłuczkiem. Dodaj do nich mąkę pszenną, maślankę i ewentualnie jajka, dopraw do smaku cukrem oraz dodaj nasiona chia. Zagnieć ciasto ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie się lepić do ręki, ale tak ma być - nie dosypuj więcej mąki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zwilż ręce olejem roślinnym i formuj z ciasta średniej wielkości kulki, które później rozpłaszczysz do kształtu placka na patelni. Smaż placki z dwóch stron na złocisty kolor, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jagody ugotuj z dodatkiem cukru i odrobiny wody. Możesz dodać do nich trochę błonnika. Ugotowane, ciepłe jagody przełóż na usmażone moskole i podawaj ze schłodzoną waniliową bitą śmietaną i cukrem pudrem.

Moskole z jagodami i bitą śmietaną
Moskole z jagodami i bitą śmietaną
Moskole z jagodami i bitą śmietaną
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: