Zalety picia wody z solą
Woda jest nam niezbędna do życia, ale często nie mamy świadomości, że nawet regularne picie nie zabezpiecza przed odwodnieniem. Odpowiednie odżywienie i nawodnienie organizmu możliwe jest dzięki równowadze sodowo-potasowej. Zachowanie właściwych proporcji pomiędzy wodą, sodem i potasem zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ciała i prowadzi do zdrowia.
Według badań szklanka wody ze szczyptą soli - najlepiej morskiej z dodatkiem potasu o obniżonej zawartości sodu - jest bogata w minerały, dzięki czemu organizm efektywniej metabolizuje podawany płyn. Zdaniem znanego naukowca, profesora Iwana Nieumywakina, autora licznych publikacji na temat roli soli w organizmie, już 2-3 gramy tego składnika dziennie wystarczą, żeby woda korzystniej cyrkulowała w naszym ciele.
Woda z solą skutecznie nawadnia i wiemy to już od wieków. Chociażby Beduini, czyli koczownicze lub półkoczownicze plemiona krajów arabskich, podczas swoich wypraw przez pustynię kładli na język kilka ziarenek soli i popijali je wodą.
Równowaga sodowo-potasowa – jak to działa?
Sól reguluje zawartość wody na zewnątrz komórki, a potas wewnątrz. Natomiast woda zapewnia przepłukiwanie komórki i usuwanie z niej toksyn. Kiedy woda przepłukuje tkanki, to sód i potas tworzą odpowiedni potencjał błon komórkowych, niezbędny do przewodzenia impulsów nerwowych, co zapewnia prawidłową czynność mięśni, a także transport do komórek aminokwasów i cukrów oraz witamin: B1, choliny, biotyny, PP oraz C.
Jednak, aby zaszły te procesy, potrzebne są odpowiednie proporcje wody, sodu i potasu. Gdy nie dostarczamy wystarczającej ilości potasu, to nadmiernie wzrasta ilość sodu, a w konsekwencji organizm zatrzymuje wodę. Dochodzi wówczas do obrzęków, nadciśnienia, skurczów mięśni, wahań nastroju, a także wzrostu ciśnienia. Z kolei, jeśli będziemy spożywać za mało soli, pijąc przy tym dużo wody, która nie będzie wydalana, uszkodzeniu ulegną komórki. Właśnie dlatego warto sięgać po wodę o zwiększonej ilości substancji mineralnych lub dodawać do niej sól o obniżonej zawartości sodu, a zwiększonej potasu, który doskonale równoważy odpowiednie proporcje jonów.
Sól w codziennej diecie
Zbilansowanie w diecie sodu i potasu jest niezwykle istotne. Właśnie dlatego powstała sól morska jodowana z potasem o obniżonej zawartości sodu marki Sante. Zawiera aż o 30% mniej sodu niż zwykła sól kuchenna. Możemy ją dodawać do wody, tworząc w ten sposób tani i domowy izotonik, ale również do różnego rodzaju zdrowych, wytrawnych dań, a nawet deserów. Eksperci kulinarni dobrze wiedzą, że słony dodatek podkręca smak każdej potrawy.
Kucharz Bartosz Boratyn w Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje pomysły na przysmaki rodem z Podhala: pieczonego pstrąga w soli, placki po zbójnicku oraz moskole z jagodami. Do przygotowania góralskich smakołyków wykorzystał sól morską jodowaną z potasem o obniżonej zawartości sodu oraz inne zdrowe produkty marki Sante: ostropest plamisty, nasiona chia czy błonnik witalny.
Pstrąg pieczony w soli
Składniki:
- 2 cytryny,
- 4 pstrągi,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- kilogram soli morskiej jodowanej Sante,
- szczypta pieprzu,
- 5 g suszonego tymianku,
- 4 białka.
Dodatkowo:
- sałata lodowa,
- pomidorki koktajlowe,
- czarne oliwki,
- kapary,
- ogórek,
- vinegret,
- oscypki.
Przygotowanie:
Pstrąga umyj pod bieżącą wodą, z każdej strony (również w środku), a potem osusz papierowym ręcznikiem oraz wytnij skrzela i oczy. Pokrojoną w półplastry cytrynę, razem ze skórką, wrzuć do miseczki, dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, niewielką ilość roztartego suszonego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek i dopraw pieprzem. Całość wymieszaj. Następnie nafaszeruj rybę marynatą. Kilogram soli wsyp do miski, dodaj pozostałą ilość suszonego tymianku, a następnie dodaj niewielką ilość wody (około 20-30 ml). Delikatnie wymieszaj, aż sól zacznie się zbrylać.
Do soli dodaj 4 białka (lekko podbite), mieszaj do momentu powstania wilgotnej masy. Na blachę wyłożoną pergaminem wyłóż cienką warstwę masy solnej (grubość około 1 cm, długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga, bez głowy i ogona). Pstrągi ułóż na przygotowanej warstwie solnej. Dokładnie przykryj całą powierzchnię ryb, bez głowy i ogona, solą (warstwa o grubości około 1 cm). Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na 35-40 minut. Do pstrąga przygotuj lekką, świeżą sałatkę.
Placki po zbójnicku air sous vide
Składniki na placek:
- cebula,
- kilogram ziemniaków,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- jajko,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Pozostałe składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej (można użyć również szynki lub łopatki wieprzowej),
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki ostropestu plamistego Sante,
- 5 liści laurowych,
- 2 cebule,
- marchewka,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- papryka,
- 200 g pieczarek,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- łyżeczka tymianku,
- czubata łyżka majeranku,
- pół łyżeczki papryki ostrej i pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- sól i pieprz do smaku,
- 500 ml bulionu mięsnego,
- posiekany szczypiorek,
- kwaśna śmietana 18%,
- starte oscypki.
Przygotowanie:
Pokrój mięso w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, ostropest plamisty i liść laurowy. Całość smaż przez około 4 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, posiekaną paprykę i pokrojone w plastry pieczarki. Potem dodaj też przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i następnie solidnie podlej bulionem. Później przełóż do worka próżniowego i odessij powietrze. Wstaw do piekarnika z funkcją air sous vide na 80 stopni na 2 godziny. Na patelni rozgrzej olej i smaż duży placek, na każdej ze stron, do momentu zarumieniania. Zdejmij placka na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Nałóż na niego gulasz, dodaj śmietanę i posyp startym oscypkiem.
Moskole z jagodami i bitą śmietaną
Składniki:
- kilogram ugotowanych, ostudzonych ziemniaków,
- 500 g mąki pszennej typ 500,
- 200 ml maślanki albo zsiadłego mleka, ewentualnie jogurtu naturalnego,
- cukier do smaku,
- opcjonalnie: 2 jajka,
- olej do smażenia,
- 500 g jagód,
- 2 łyżki nasion chia Sante,
- 500 ml śmietanki 36%,
- cukier puder,
- wanilia,
- 2 łyżki błonnika witalnego SANTE.
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w wodzie lub wykorzystaj ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub utłucz tłuczkiem. Dodaj do nich mąkę pszenną, maślankę i ewentualnie jajka, dopraw do smaku cukrem oraz dodaj nasiona chia. Zagnieć ciasto ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie się lepić do ręki, ale tak ma być - nie dosypuj więcej mąki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zwilż ręce olejem roślinnym i formuj z ciasta średniej wielkości kulki, które później rozpłaszczysz do kształtu placka na patelni. Smaż placki z dwóch stron na złocisty kolor, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jagody ugotuj z dodatkiem cukru i odrobiny wody. Możesz dodać do nich trochę błonnika. Ugotowane, ciepłe jagody przełóż na usmażone moskole i podawaj ze schłodzoną waniliową bitą śmietaną i cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Co jada się w Bieszczadach? Tych przepisów możesz nie znać
- Ajntopf i śląsko szpajze cytrynowo, czyli kuchnia śląska z nutką nowoczesności
- Jak smakuje Podlasie? Sprawdź w kuchni regionalnej Szymona Czerwińskiego
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Mat. prasowe